A férfiak biológiai órája is ketyeg (2)

Arról már sokszor hallottunk, hogy egy bizonyos kor felett nehezebben esnek teherbe a nők, a férfiak biológiai órájáról azonban eddig nem nagyon beszéltek. Pedig a leendő apák életkora is sokat számít.

Egy friss tanulmányban az elmúlt 40 évben készült kutatások eredményeit összegezték. Azt vizsgálták, hogy a szülők kora milyen hatással van a termékenységre, a terhességre és a születendő gyermek egészségére. Erre azért volt szükség, mert bár a 35 év feletti nők szervezetében zajló változások következményeiről már sokat tudunk, addig a férfiak nemzőképessége jóval kevesebbszer kerül szóba.

apa, apaság, férfiak, életkor, biológiai óra, gyermekvállalás, gyermeknemzés,
Bizonyos kor fölött a spermiumok minősége is leromlik. Fotó: 123rf

Nagyobb a rizikó

A szakemberek szerint 45 év felett a férfiak termékenysége lecsökkenhet, illetve a partnerük teherbe esésével megnőhet a terhességi cukorbetegség, a preeklampszia, a koraszülés vagy a halvaszületés kockázata is. Emellett az alacsony születési súly, a fejlődési rendellenességek - például a farkastorok -, a veleszületett szívbetegség, a gyermekkori rák és azautizmusesélye is jóval nagyobb a 45 évnél idősebb férfiak gyermekeinél.

Mi lehet az oka?

Van ideális kor a szülésre? A válaszért kattintson ide!

A szakemberek szerint ennek oka többek között a korral járó tesztoszteronszint-csökkenés lehet. Emellett az is közrejátszhat, hogy idővel csökken a sperma mennyisége, valamint egyre kevesebb az egészséges és életképes spermium. A sperma (és a petesejt) korral járó változásai pedig tovább örökítődnek a magzati DNS-be. Az is kiderült, hogy az idősebb férfiak akkor is nehezebben lesznek apák, ha a partnerük 25 év alatti.

Mi a megoldás?

Fontos, hogy a férfiak is tisztában legyenek azzal, hogy a korral nekik is csökken az esélyük arra, hogy (egészséges) gyermekük születhessen. Ezért ha idősebb korban tervezik a gyerekvállalást, érdemes lehet még 35 éves koruk előtt lefagyasztatni a spermájukat, a leendő anya és gyermek egészségének érdekében.

Forrás: sciencedaily.com

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +29, +37 °C
Minimum: +16, +23 °C

Eleinte csökken a felhőzet, majd délután a napsütés mellett a képződő gomolyfelhőkből keleten, illetve a Dunántúlon néhol zápor, zivatar is előfordulhat. Erős, a Bakonyban viharos lesz az északnyugati szél, a legmagasabb hőmérséklet 29, 37 fok között alakul. Szombaton hidegfront hat a szervezetre, de még a hőség is nagy igénybevételt jelent. Görcsös és migrénes fejfájás is jelentkezhet, erősen ingadozhat a vérnyomás és rosszullét is felléphet. A szívbetegeket fokozott terhelés éri! Átmenetileg mérséklődnek a koncentrálási problémák. A kánikulával terhelt tájakon továbbra is fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye! A légszennyezettség közepes, csökken. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: