Világújdonság látássérülteknek

Hangfájlba rögzíti a számítógépes felolvasást, ezáltal hordozhatóvá, bármikor meghallgathatóvá teszi az elektronikus szövegeket az a rendszer, amelyet a T-Online támogatásával az "Informatika a látássérültekért" Alapítvány fejlesztői készítettek el.

Elsőként a világon

A világújdonságnak számító dramatizált elektronikus könyvet szerkesztő és hangoskönyvet konvertáló programot (DEX) na közelmúltban mutatták be Budapesten.

A világon elsőként Budapesten próbálhatják ki a vakok és gyengénlátók azt az új szoftvert, amely nemcsak felolvassa az elektronikus írott szöveget, hanem szerkeszteni, rögzíteni is képes, és amely a hangzást befolyásoló szerkesztési lehetőséget is nyújt. A Dramatizált elektronikus könyvet szerkesztő és hangoskönyvet konvertáló program a látásproblémákkal küzdők által használt beszélő programokat korszerűsíti úgy, hogy lehetővé teszi a letöltött dokumentumok hangfájlba (mp3 formátumba) rögzítését, amit később internet-kapcsolat nélkül, hordozható lejátszókon, vagy a számítógépen is meghallgathatnak.

A mobilis DEX

A DEX lehetővé teszi a látásproblémákkal élő emberek számára, hogy akár utazás közben végighallgathassanak egy-egy internetről letöltött dokumentumot, könyvet vagy tanulmányt. Az információs technológia ezen vívmánya a fogyatékkal élők számára számtalan óriási előnnyel rendelkezik. Egyértelműen könnyebbé teszi az információk, a tudás elérését, érezhető életminőség-javulás nyújthat. A DEX fejlesztői folyamatosan keresik a szoftver továbbfejlesztésének lehetőségeit.

Másokon is segíthet

Az új szoftver használata nemcsak a rendszeres számítógép-felhasználók számára jelent könnyebbséget, hanem olyan idős, az öregedéssel járó látásromlás, vagy cukorbetegség miatt csökkent látóképességű embereknek is segítséget nyújt, akik korábban kizárólag hangoskönyvek útján tudták bővíteni tudásbázisukat, ismereteiket. Ezt hangsúlyozta a szoftver magyarországi bemutatóján Szuhaj Mihály, az "Informatika a látássérültekért" Alapítvány elnöke.

Technikai háttér

A szoftver Windows XP operációs rendszerben alkalmazható, felhasználói felülete optimálisan együttműködik a látássérült felhasználók által használt képernyőolvasó és képernyőnagyító programokkal, és tartalmazza a Budapesti Műszaki Egyetem Távközlési és Médiainformatikai Tanszékén kidolgozott Profivox fantázianevű beszédszintetizátornak külön erre a célra kifejlesztett verzióját.

A rögzítésen túl a program a meghallgatás élményét is javítja azzal, hogy a hangzást befolyásoló szerkesztési lehetőségeket is nyújt. A felhasználó megváltoztathatja a beszélő hangkarakterét, a hangerőt, a hangmagasságot, a beszédsebességet stb., illetve önállóan definiálhat szereplőket, akikhez a beszédtulajdonságok összességét beállíthatja.

"Informatika a látássérültekért" Alapítvány

A látássérült embereknek nap, mint nap kell megküzdeniük olyan akadályokkal, amelyek a látók számára észrevétlenek, nem jelentenek problémát. Ahhoz, hogy munkát vállalhassanak, és hozzáférhessenek azokhoz az információkhoz, amelyek a látók számára rendelkezésre állnak, segítségre, speciális eszközökre van szükségük. Az "Informatika a látássérültekért" Alapítvány informatikai eszközök adományozásával és ezek vásárlásának támogatásával kívánja elősegíteni a vak, az aliglátó és a gyengénlátó emberek tanulását, munkához jutását, kultúrálódását, szabadidejük színvonalasabb eltöltését. Ezek használatával valóban láthatóvá válik a világ számukra.

A világújdonságnak számító szoftver kicsit közelebbről

A kifejlesztett szoftver Microsoft Windows XP operációs rendszerben fut, felhasználói felülete optimálisan együttműködik a látássérült felhasználók által használt képernyőolvasó és képernyőnagyító programokkal. A szoftver képes szöveges, HTML, Rich Text formátumú vagy TXT szövegfájlból mp3 formátumú hangfájlt generálni.

A program a hangzást befolyásoló szerkesztési lehetőségeket is nyújt, így megválasztható és menet közben is megváltoztatható a beszélő hangkaraktere, valamint a beszéd sebessége, hangereje és hangmagassága és sok más tulajdonsága is. Így párbeszédes, illetve dramatizált hangfelvételek is előállíthatóak.

A megfelelő menüpontok segítségével a szöveg átkonvertálható mp3 formátumba. A Háború és Béke nagy terjedelmű könyvet a szoftver mintegy 45 perc alatt "fordít át" mp3 formátumba. Az mp3 állományt adott időegységenként vagy a szöveg megadott pontjain darabolni lehet, ilyenkor a szoftver nem egy, hanem több mp3 fájlt hoz létre. Szintén beállíthatóak az mp3 fájlokban tárolható címkék, azaz a mű címét, szerzőjét stb. megadó szöveges információk.

Forrás:
Informatika a látássérültekért Alapítvány

)
Sebkezelési rutin (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +18, +29 °C
Minimum: +7, +12 °C

Hazánkban kedden délelőtt nyugat felől csökken a felhőzet, de keleten elszórtan záporok kialakulása várható. Délután tovább szakadozik, csökken a felhőzet, hosszabb-rövidebb időre kisüt a nap. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 18, 29 fok között alakul. Késő este 11, 18 fok lesz. Kedden ugyan markáns front nem érkezik, a körülmények viszont kettősfront jellegű légköri helyzethez hasonlítanak. Felerősödhetnek a keringési és vérnyomáspanaszok, nyugaton migrén, keleten görcsös fejfájás jelentkezhet. Többen alvásproblémákkal küzdhetnek, a szabadban ingadozó hő- és komfortérzettel érdemes számolni. Gyakori lehet az ingerlékenység is. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció