Kis híján megvakultam!

Miklósnak több orvos is azt mondta, hogy pár hónap múlva meg fog vakulni. Ehhez képest most jobban lát mint valaha, szemüvege sincs. Van viszont zöld hályogja.

Mikor jöttek rá, hogy önnek glaucomája van?

- A betegségem a régmúltba nyúlik vissza, már gyerekkoromban gyakran fájt a szemem. Természetesen akkor is voltam orvosnál, de nem tudták megállapítani, hogy mi a baj, hazaküldtek. Később sem múlt el a fájdalom, felnőttként is rendszeresen próbálkoztam orvosoknál, de a szemüveg felírásán kívül semmi nem történt. 10 éven keresztül egyre erősebb szemüveget hordtam, a fájdalom azonban megmaradt. Tavaly ősszel mentem el egy szemklinikára, hogy megszabaduljak a szemüvegemtől. Ekkor szemnyomást mértek és kiderült, hogy az rettenetesen magas!

Milyen kezelést kapott?

- Dr. Őri Zsolt vett kezelésbe, egy lézeres beavatkozáson vagyok túl és a szemnyomás normalizálására szemcseppeket használok. Sajnos a probléma ekkor még nem szűnt meg teljesen, mert kiderült, hogy mesterséges fényben és sötétben a szemnyomásom megnövekszik, ezért újabb gyógyszert rendeltek.

Milyen most a látása?

- Jobb mint bármikor! Nem hordok szemüveget, nincs rá szükségem. Egy visszafordíthatatlan dolog történt: a magas szembelnyomás miatt a látóidegrostok nagy része elpusztult, így látótér-kiesésem van. Ez egy picit zavar, de nem olyan vészes. Gond nélkül olvasok, autót is tudok vezetni, hasra sem esem - mondja nevetve a 34 éves férfi.

Megijedt, amikor megtudta a diagnózist?

- Volt egy időszak, amikor nagyon megrémültem, de ez nem is csoda, hiszen több orvos is azt mondta, hogy hónapokon belül megvakulok. Az ember ilyenkor jócskán átértékeli az életét. El lehet képzeni, milyen, ha egy eddig látó embernek azt mondják, hogy néhány hónap múlva semmit nem fog látni! Leírhatatlan, hogy mit éreztem. Azóta úgy gondolom, hogy mindenki jobban teszi, ha vigyáz a szemére, ha rendszeresen megnézeti orvossal, gyanú esetén pedig akár sötétedéskor is méressen szemnyomást. Én laikusként nem ismertem fel a glaucoma tüneteket, pedig sokat olvastam róla, és utólag látom, hogy sok minden utalt rá, hogy zöld hályogom van. Nem szabad megvárni, hogy a betegség súlyosabb legyen!

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +30 °C
Minimum: +7, +12 °C

Délelőtt a napsütés mellett fátyol- és gomolyfelhők is lesznek, de csapadék nem várható. Délután folytatódik a napos idő, az időnként megnövekvő felhőkből csapadék nem alakul ki. A szél napközben mérsékelt délnyugati lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 25, 30 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció