Ha a szem erőlködik

A gyermekorvos nagyon sokszor szinte automatikusan szemész szakorvoshoz irányítja a fejfájásra panaszkodó gyereket. Gyakran tehát a szemészre hárul annak eldöntése, mi állhat a tünet hátterében.

A gyermekorvos gyanúja sokszor igazolódik. Fejfájást okozhat többek között a nem korrigált fénytörési hiba (leggyakrabban a túllátás). Ekkor ugyanis a szemlencse fokozott alkalmazkodása szükséges az éleslátáshoz. Az emiatt kialakuló fejfájás legtöbbször a kisiskolás kor első éveiben jelentkezik, hiszen a szem ekkor van fokozottabb igénybevételnek kitéve a korábbi évekhez képest. Ha a rövidlátók - akiknek az éles távolba látáshoz valamilyen mértékű korrekcióra van szükségük - a szemüvegüket közellátásnál is magukon hagyják, előfordulhat, hogy hosszabb olvasáskor, tanuláskor szintén megfájdul a fejük. Ennek ugyancsak a szemlencse fokozott alkalmazkodása az oka. Hosszas számítógép-használat esetén is jelentkezhetnek panaszok az egyszerű alkalmazkodási görcs miatt, amit viszont a szem pihentetésével megszüntethetünk. Rejtett kancsalság is okozhat fejfájást.

A fej fájdalmával járhat (különösen a szem körüli területen) a zöld hályognak az a fajtája, amely a szemnyomás hirtelen emelkedésével jár. A gyermekkorban jelentkező forma veleszületett. Ritkán a zöld hályog más típusával is találkozhatunk - ennek hátterében családi halmozódás vagy fejlődési rendellenesség mutatható ki.

Sokszor vérszegénység, idült orrmelléküreg-gyulladás, keringési vagy felszívódási zavar, egyéb emésztési problémák is állhatnak a fejfájás hátterében. Súlyos esetben az agynyomás fokozódását okozó kórkép a felelős a fejfájásért. Ekkor a szemfenék vizsgálatához szemészre van szükség.

A fejfájás jellege is segítséget adhat ahhoz, merre keressük az okot. Ha például görcsös jellegű a fájdalom, és esetenként valamilyen fény- vagy hanginger váltja ki, akkor migrénre is gondolhatunk. Serdülőkorban lévő lányoknál a hormonváltozások is okozhatnak fejfájást.

A felsorolás persze nem teljes, hiszen a fejfájás mindig egy komplex folyamat során jelentkezik tünetként. Minden esetben feltétlenül teljeskörű kivizsgálásra van szükség, hogy a szakemberek kizárhassák a súlyos, életveszélyes állapotokat. Pszichés eredetet csak akkor lehet feltételezni, ha a szükséges vizsgálatokat mind elvégezték, s azok eredménye negatív. Fontos tudnunk, hogy a gyermek panaszát minden esetben komolyan kell venni. Nem biztos, hogy a felnőtteket szeretné "utánozni" azzal, hogy fejfájásról panaszkodik.

Mikor kell szemészeti eredetű fejfájásra gondolni?

Akkor, ha a fejfájás

  • a szem terhelésével járó folyamathoz (tanulás, számítógép-használat, tévénézés) köthető,
  • a délutáni órákban fokozódik,
  • a fej hátsó, alsó területén (occipitális régió) a legintenzívebb.

Ezekben az esetekben valóban szemorvos segítségére van szükség.

Mikor nem szemészeti eredetű a gond?

Akkor, ha a fejfájás

  • már ébredéskor jelentkezik,
  • esetleg a járás bizonytalanná válása is kíséri,
  • az orr kifújásakor fokozódik,
  • fizikai terhelés váltja ki.

Ilyenkor a panasz okát másutt kell keresni. IX.évf./11.sz.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +23, +28 °C
Minimum: +8, +13 °C

Délelőtt sok napsütés várható, csapadék nem lesz. Délután napos, kora nyárias időre készülhetünk, a megjelenő gomolyfelhőkből csapadék nem alakul ki. A szél napközben élénk déli lesz. Hajnalban 8, 13 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 23, 28 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: