Egy tünet, ami cukorbetegségre utal

Homályos látásról beszélünk, ha a szem nem képes megfelelően fókuszálni, és emiatt a világ mintha egy "elmosódott régi filmen" látszana.

A szemünk működésének ilyen romlása könnyen lehet a diabétesz egyik tünete. A nem kezelt cukorbetegség hosszú távon károsítja az apró vérereket, ami végül a retina működésében okoz zavart. De rövid távú problémák forrása is lehet, hiszen a vér magas cukortartalma a szemben lévő folyadékra is hatással van, s emiatt a fények nem megfelelően jutnak el a szem hátsó részébe. Ha a vércukorszint visszaáll normálisra, ezek a tünetek is megszűnnek – írja az MNT.

A homályos látás cukorbetegségre utalhat.
A homályos látás cukorbetegségre utalhat. Fotó: Getty Images

A diabétesz másféleképpen is hathat a szemre, mégpedig ha a vércukorszint leesik (ez a hipoglikémia). Ekkor az agyunk játssza a főszerepet, mivel a káros hatások ott jelennek meg. A hosszú távon kialakuló, vérerek okozta látásromlás nem ideiglenes probléma, de a folyamat lassítható, míg a rövid távú gondok a cukorszint változásával megszűnnek.

Forduljunk orvoshoz

Ha a szemünk elkezd rosszul funkcionálni, érdemes azonnal orvoshoz fordulni. Sok oka lehet ugyanis a homályos látásnak, de ha hirtelen jelenik meg, az utalhat a diabéteszre, amit pedig minél előbb kezelni kell.

Akiknél már diagnosztizálták a cukorbetegséget, azoknak feltétlenül érdemes szemorvost is felkeresniük, hogy időben megelőzhető legyen a homályos látás kialakulása. A rendszeres háziorvosi rutinvizsgálatok ugyanis nem feltétlenül szűrik ki a retina megbetegedését, ahhoz speciális szemorvosi vizsgálat kell.

Azért is fontos időben kezelni a homályos látást, mert idővel komolyabb szembetegségek, például szürke hályog kialakulását is okozhatja, ami a diabéteszesek esetében igen gyakori szövődménynek számít.

A legfrissebb tartalmainkért kövessen minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

)
Vízben oldódó vitaminok (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +0, +5 °C
Minimum: -6, -1 °C

A változóan felhős időben hó, havas eső, eső egyaránt előfordulhat. Erős lesz a délnyugatira forduló szél, 0, 5 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Hétfőn kettősfronti hatás érvényesül. Az arra érzékenyeknél fejfájás, migrén léphet fel, az arra hajlamosak vérnyomás-ingadozást is tapasztalhatnak. Az ízületi panaszok sem mérséklődnek számottevően, különösen reggel kell erős fájdalmakra készülni. Többen álmosak, fáradékonyak is lehetnek, csökken a koncentráló- és a teljesítőképesség. Nagy a megfázásveszély, és a körülmények ismét kedveznek a kórokozók terjedésének is. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások: