Nem engedik a texasi nőnek az abortuszt, aki Edwards-kóros gyermeket vár

Hiába vár egy gyógyíthatatlan genetikai rendellenességben szenvedő magzatot, a texasi legfelsőbb bíróság mégis megtiltotta, hogy abortusza lehessen egy 31 éves nőnek.

A texasi legfelsőbb bíróság pénteken késő este hozott ítéletében ideiglenesen megakadályozta, hogy egy terhes nő sürgősségi abortuszhoz jusson - írja a CNN.

A bíróság szerint az ügy továbbra is függőben marad, de nem adtak meg semmilyen határidőt arra vonatkozóan, hogy mikorra várható a végleges ítélet meghozatala. Cox jelenleg 20 hetes terhes, meg nem született gyermekénél az Edwards-kór nevű genetikai rendellenességet diagnosztizáltak, és beadványában arra hivatkozott, hogy a terhessége során fellépő komplikációk veszélyeztetik az egészségét.

Ahogy azt korábban írtuk, az Edwards-kór olyan ritka kromoszómarendellenesség, amelynél a 18-as kromoszómából vagy egyes darabjaiból van jelen pluszpéldány a sejtekben. Mozaikosság esetén a számfeletti kromoszóma vagy annak töredéke a sejteknek és szerveknek csak egy részében van jelen. A magzat normális fejlődését a feleslegben jelenlévő DNS zavarja meg, emiatt alakulnak ki azok a rendellenességek, amelyek rendszerint nem összeegyeztethetőek az élettel.  Az Edwards-kór a Down-szindrómánál jóval súlyosabb, az érintett magzatok körülbelül 95 százaléka a méhen belül elhal. A megszületett babák életesélyeit a súlyos szervi problémák nagyban rontják, helyzetüket mentális retardáció és szellemi fogyatékosság is nehezíti. Döntő többségük a szülés után életét veszti, túlélés alig tapasztalható: csak elvétve fordul elő, hogy a gyerek egy-két évnél tovább éljen.

A 31 éves, kétgyermekes Coxot az elmúlt hónapban három különböző kórházban kellett sürgősen ellátni a fájdalmai miatt.

abortusz
Fotó: Pexels/Pixabay

A döntés csak néhány órával azután született, hogy Ken Paxton texasi főállamügyész beadvánnyal fordult a legfelsőbb bírósághoz, hogy avatkozzon be az ügybe. Paxton kérelme pedig egy texasi bíró csütörtöki döntése nyomán született, aki 14 napra ideiglenesen felfüggesztette az állami abortusztilalmat, így Cox legálisan megszakíthatta volna a terhességét.

A döntést követően Cox ügyvédje elmondta, hogy továbbra is bíznak abban, hogy az állam kérelmét gyorsan elutasítják. 

Texasban az egyik legszigorúbb abortusztilalom van érvényben az Egyesült Államokban.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +13 °C
Minimum: +3 °C

A gomolyfelhők nagyrészt összeesnek, és nagy területen kiderül az ég. Főleg az északkeleti harmadban azonban továbbra is előfordulhat záporos csapadék. Az északi, északnyugati szelet elsősorban a Dunántúlon olykor élénk lökések kísérhetik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet döntően 0 és +5 fok között valószínű, de a felhős tájakon ennél enyhébb idő, míg a hidegre hajlamos helyeken néhol gyenge fagy is lehet. Továbbra is változékony marad az időjárás.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra