Menstruációs szabadságot vezetnek be a spanyolok

Havonta három nap plusz szabadságot vehetnek majd ki a súlyos menstruációs fájdalomtól szenvedő spanyol nők, ha a kormány jóváhagyja az erről szóló reformtervet.

Spanyolország lehet az első nyugati ország, amely felkínálja a menstruációs szabadság jogát, ha a kormány a jövő héten megszavazza az erről szóló reformtervet – írja a Telegraph. A javaslatról a helyi Cadena Ser rádióállomás számolt be először, információik szerint a súlyos menstruációs fájdalomtól szenvedő nők havonta legfeljebb három nap szabadságot vehetnek ki ilyen okból.

Munkaképtelenség a „piros betűs napokon”

Az ötlet csak Európában számít új keletűnek, Japán, Dél-Korea és Indonézia, valamint Zambia korábban már engedélyezett rendkívüli szabadságot azoknak a nőknek, akik súlyos tünetektől szenvednek a menzeszük ideje alatt. A Spanyol Nőgyógyászati ​​és Szülészeti Társaság szerint a menstruáló nők körülbelül egyharmada szenved komoly fájdalmaktól, de még több nőt érint, ha a menzesz előtt jelentkező panaszokat is figyelembe vesszük. Az orvosi kifejezéssel diszmenorreának hívott probléma tünetei közé tartozik az akut hasi fájdalom, a fejfájás, a hasmenés, valamint a láz.

A menstruáló nők körülbelül egyharmada szenved komoly fájdalmaktól. Fotó: Getty Images
A menstruáló nők körülbelül egyharmada szenved komoly fájdalmaktól. Fotó: Getty Images

„Hogyha valakinél ilyen intenzív tünetek jelentkeznek, akkor az ideiglenesen munkaképtelenné válik. Lehetőséget kell ezért biztosítani arra, hogy a menstruáció alatt komoly fájdalmakat átélő nők is otthon maradhassanak” – mondta el Angela Rodriguez, az ország esélyegyenlőségért felelős államtitkára az El Periodicónak.

A hamarosan parlament elé kerülő reformtervezet egyébként más módon is segítené a nőket, illetve a fiatal lányokat. Kötelezi például az iskolákat arra, hogy egészségügyi betétet biztosítsanak a rászoruló lányok számára. Az egészségügyi betéteket és tamponokat ingyenesen megkaphatja majd minden rászoruló nő, illetve az üzletekben áfát sem számolnak fel ezen termékek árára.

A kormány enyhítené az abortusztörvényt is azáltal, hogy megszünteti a 16 és 17 évesek szülői engedélyére vonatkozó követelményt, és lehetővé tenné számukra a terhességmegszakítást az állami kórházakban.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +34, +39 °C
Minimum: +17, +25 °C

A napsütés mellett gomolyfelhők is megjelennek, ezekből egy-egy helyi zivatar is kialakulhat. Estétől a Dunántúlon nő meg a zivatarhajlam. Megélénkülő délies szél mellett 34, 39 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Pénteken front nem érkezik. A nagy melegben az álmatlanság, a tompaság hátráltathatja mindennapi tevékenységében, egyre gyakoribb és egyre erősebb lehet a fejfájás és a migrén is. Főleg a szívbetegek és a vérnyomás-panaszokkal élőket viseli meg folyamatos meleg, amennyiben ebbe a csoportba tartozik, akkor egész nap kerülje a megterhelő tevékenységeket! A növekvő fülledtség hatására légzési nehézségek is jelentkezhetnek, a zivatarok területén pedig romolhat az asztmások állapota. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)