Kiderült, mennyire egészségesek a magyarok

Az egészségüket jónak vagy nagyon jónak tartók aránya 2010-től 2015-ig 55-56 százalékon stagnált, majd 2016-2017-ben 59-60 százalékra ugrott - derült ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) által nemrégiben bemutatott Egészségi állapot és egészségmagatartás 2016-2017 című felmérésből. Ezzel azonban még messze vagyunk az európai átlagtól.

A 15 év feletti magyarországi népességben 2017 tavaszán a nők átlagos magassága 164 centiméter és átlagos testsúlya 69 kilogramm volt, míg a férfiaknál 176 centiméter és 83 kilogramm. A férfiak egészségesebbnek vallották magukat a nőknél abban a KSH által készített felmérésben, amelynek egészségi helyzetünkről alkotott legfontosabb megállapításait a cikkünk végén látható infografikán foglaltuk össze.

felmérés

A felmérés önbevallásos módszerrel készült. Az egészségi állapot saját megítélése részben a valóságon alapul, másrészt viszont szubjektív, az egyének által érvényesnek vélt normához igazodik. Így nehéz pontos összehasonlítást tenni más országokkal, hiszen ott más normák lehetnek általánosan elfogadottak. Ugyanakkor a tények, a testtömegindex számítása és a WHO iránymutatása alapján megállapítható, hogy a 15 év felettieknek csupán 40 százaléka tekinthető normál testsúlyúnak. Az ennél soványabbak aránya az 5 százalékot sem éri el, tehát a lakosság több mint felének súlytöbblete van! Az érintettek nagy része túlsúlyos, ötödük enyhén vagy közepesen elhízott, súlyos elhízással ugyanakkor csak a lakosság elenyésző része küzd.


Ezzel nyilván összefügg, hogy kevesebb testmozgást végeznek a munkahelyükön kívül azok, akik vagy sokat mozognak munkavégzés közben, vagy nagy erőt kell kifejteniük. Mégis azok mozognak a legkevesebbet, akik nem végeznek semmiféle munkát, otthon sem. A táplálkozás is fontos eleme az egészséges életmódnak. Fontos volna, hogy sok zöldséget és gyümölcsöt fogyasszunk, de a KSH szerint a 16 évesnél idősebbeknek csak a 40 százaléka fogyaszt naponta gyümölcsöt vagy frissen facsart gyümölcslevet, és 30 százaléka friss zöldségeket, salátát vagy frissen facsart zöldséglevet

Egészségügyi mutatóink nem sok dicsekvésre adnak okot, a magyarok egészségi állapota a legrosszabbak között van az egész Európai Unióban. Kérdés azonban, hogy a rossz statisztikai adatokért az állami ellátórendszer hiányosságai vagy az életmódunk tehető-e felelőssé? Részletek!

Kiderült az is, hogy az egészségügyi ellátások igénybevétele jobban megterhelte az alacsonyabb jövedelmű háztartásokat, különösen a gyógyszerek megvásárlására okozott gondot. Ez a legalsó jövedelmi ötödbe tartozók 69, a legfelső ötödbe tartozók 38 százaléka számára jelentett legalább közepes szintű megterhelést 2016-ban. A lakosság 4,1 százaléka szembesült vele, hogy pénzhiány miatt nem tudta kiváltani a számára felírt gyógyszert. Abban az évben a 16 éves és idősebb lakosság háromnegyede egyszer sem, 18 százaléka pedig csak egy-két alkalommal volt orvosnál, fogorvosnál pedig csupán 7,1 százalék járt. A háziorvosok látogatottsága magasabb, de tízből hárman így sem keresték fel a rendelést.

infografika

Értékelje a cikket!

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+19, +24 °C
Minimum:
+9, +14 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt a ködfoltok fokozatosan megszűnnek, sok napsütésre számíthatunk.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag