Bajok, amelyeket a dízelmotorok okoznak

A dízelmotorok rengeteg nitrogénoxidot és kormot bocsátanak ki egy sor más mérgező anyag mellett. Úgy tűnik azonban, hogy véget ért a türelem. A rák fenyegetését nem tolerálják tovább.

Egy németországi bírósági döntés és a múlt heti genfi autószalon eseményei ismét ráirányították a figyelmet az autóipar egyik legnagyobb problémájára, a dízelmotoros járművek fejlesztési zsákutcájára. Paradox helyzet alakult ki amiatt, hogy a gázolajjal üzemelő belsőégésű motorok jobb hatásfokkal használják az üzemanyagot, mint benzines társaik, de a dízelekből származó kipufogógázok sokkal mérgezőbbek. A szigorodó környezetvédelmi előírások lehet, hogy véget vetnek a dízelkorszaknak, pedig az összes üvegházgáz kibocsátásának csökkentéséért a dízelmotorok sokat tehettek volna.

dízelszennyezés
Egyre kevésbé akarják elviselni az emberek a dízelautók szennyezését

A német szövetségi bíróság ítélete abban a perben született, amely két nagyváros, Stuttgart és Düsseldorf ellen folyt a levegőminőség javítása érdekében. A verdikt szerint e városoknak bele kell venniük a légszennyezés elleni intézkedési terveikbe a dízelautók kitiltását. A precedens értékű bírósági döntés értelmében a német városok bármelyike dönthet úgy, hogy kitiltja a legszennyezőbb autókat. Korábban többek között már Oslo, Párizs és Róma is kilátásba helyezett hasonló intézkedést, sőt a főpolgármester szerint Budapesten is elképzelhető hasonló korlátozás.

Kiszabadult szellem

Úgy tűnik tehát, hogy ezt a szellemet már nem lehet visszaparancsolni a palackba, ami komoly következményekkel járhat az egész autóiparra nézve, amelyben a német gyártók nagyon fontos szerepet töltenek be. Ez még akkor is így van, ha a lipcsei székhelyű bíróság szerint az önkormányzatok bár megtilthatják a dízelüzemű járművek használatát, ügyelniük kell az arányosság elvének betartására, és csak végső megoldásként rendelhetik el a tiltást. A döntés akár 15 millió autótulajdonost is érinthet Németországban: járműveik értéke a használat korlátozásának lehetősége miatt csökkenhet, és ebbe Andreas Korbmacher tanácsvezető bíró szavai szerint bele kell törődniük.

Hogyan válik veszélyessé a dízel kipufogógáz?

A dízelmotor a benzinessel ellentétben jelentős mennyiségű kormot és nitrogén-oxidot bocsát ki. A hagyományos Otto-motornál a benzin-levegő keverék képzése az égéstéren kívül történik, ami elegendő időt ad az üzemanyag elpárolgására és elkeveredésére. A dízelmotornál a magas hőmérséklet hatására a befecskendezett üzemanyagsugár külső felülete szinte azonnal égni kezd, majd meggyullad az üzemanyagsugár belseje is. A belső rész égéséhez viszont nincs már elég oxigén, mert az a külső réteg égésekor elhasználódott. A magas koromkibocsátás erre vezethető vissza. A magas nitrogén-oxid kibocsátást pedig főleg a magas helyi hőmérséklet okozza, amelynek hatására a levegőben lévő nitrogén és oxigén egymással reagálva nitrogén-monoxidot (NO) hoz létre, amely később részben nitrogén-dioxiddá (NO2) oxidálódik. A nitrogén-monoxid-kibocsátás 90-95 százaléka így jön létre. A dízelautók kipufogógáza emellett is számos betegséget okozó anyagot tartalmaz. Részletek!

De miért éppen most került elő ilyen hangsúlyosan a dízelügy? Egyrészt kiderült, hogy a Volkswagen bizonyos motorok esetében trükközött a légszennyezési értékek teljesítése érdekében, és amikor ez az Egyesült Államokban 20015-ben kiderült, egyre szélesedő világbotrány kerekedett belőle. Másrészt egyre több tanulmány bizonyította, hogy a dízelmotorokból a kipufogáskor távozó anyagok rendkívül súlyosan károsítják az egészséget. Különösen a nitrogén-monoxid és a nitrogén-dioxid okoz súlyos légzőszervi betegségeket, és csak az Európai Unióban több ezer haláleset írható a számlájukra. Ezért nem kétséges, hogy egyre keményebb előírásokkal igyekeznek a gyártókat rávenni, hogy olyan erőforrásokat fejlesszenek ki, amelyek kevésbé veszélyesek.

Erős bizonyíték van arra, hogy a dízelüzemű járművekből kibocsátott részecskék (PM) a szívroham, a szívelégtelenség és a halál fokozott kockázatával járnak. Úgy tűnik, hogy ez egy gyulladásos reakció következménye, amelyet a finom porrészecskék belélegzése okoz. A tüdő helyi gyulladását aztán az egész szervezetet érintő szisztémás gyulladás követi. Részletek!

A dízelhelyzet új szemléletű elemzését a Tiszta Közlekedés Nemzetközi Tanácsa végezte el, és a tanulmány nagyon fontos körülményre világított rá. Korábban az volt a közvélekedés, hogy a szennyezésért a nagy motorjuk miatt sok kipufogógázt termelő tehergépjárművek a felelősek. Kiderült azonban, hogy a Németországban és Finnországban tesztelt teherkocsik csak 210 milligramm nitrogén-oxidot bocsátottak ki kilométerenként, ami a felét sem éri el a korszerű dízelmotoros személyautók kibocsátásának, amelyekre az Euro 6-os legutolsó előírások 500mg/km-es limitet határoznak meg. Az is meglepő volt, hogy az egy liter üzemanyag elégetése során jelentkező nitrogén-oxid-kibocsátás a személygépkocsik esetében tízszer magasabb, mint a teherjárműveknél.

Ez úgy lehetséges, hogy a személyautókat csak laboratóriumban, a teherjárműveket pedig a közúti forgalomból véletlenszerűen kiemelve is tesztelik. Ami két teljesen más világ. Ezért idén szeptembertől az EU-ban új autótesztelési szabályokat vezetnek be: hordozható műszereket szerelnek be az autókba, amelyek valós vezetési és útviszonyok mellett mérik a kipufogógáz összetételét.


Nemrégiben a Greenpeace is előállt egy tanulmánnyal, amelynek legfontosabb megállapításait a The Telegraph tette közzé. A környezetvédő szervezet az Európában legnagyobb mennyiségben értékesített, Euro 6-os normát teljesítő dízelautók legújabb modelljeit vizsgálta. Kiderült, hogy a modellek fele nem kapna piaci forgalmazási engedélyt, ha ma tesztelnék. Pidig ezek a "történelem legtisztább" dízelautói a brit lap szerint.

A legtisztább is piszkos

A vizsgálatban a legrosszabb eredményt az 1,6 literes Fiat Tipo produkálta 561mg/km-es nitrogénoxid-kibocsátással, ami a jelenlegi határérték 3,3-szorosa, de városi vezetés esetén a határérték 4,5-szeresét is elérte 753mg/km-rel. A Renault Scenic Energy dCi 95 a határérték 2,4-szeresét, az Opel/Vauxhall 1,6 literes Crossland-X-e a határérték 2,3-szorosát produkálta. Mivel pedig ezeket a kocsikat az új határérték hatályba lépése előtt tesztelték, a gyártók jogosultak az autóikat Euro 6-osnak címkézni, azaz a legzöldebb kategóriába besorolni. Az adatok azt mutatják, hogy a legfrissebb és legnagyobb számban eladott Euro 6-os dízelmotorok több mint fele egyáltalán nem fér bele a legújabb szabványokba. A Greenpeace szerint a dízelmotorok még mindig piszkosak, és még mindig veszélyeztetik az emberek egészségét. Itt az ideje, hogy az iparág vállalja a felelősséget, és megállítsa a dízelbefektetéseket.

Az autógyártók nem követnek egységes stratégiát. A Fiat Chrysler már bejelentette, hogy 2022-től felhagy a dízelüzemű autók forgalmazásával. A Volvo részben vagy egészen elektromos meghajtású járművekkel akar megjelenni a piacon. Ugyanakkor a Volkswagennél bíznak a fejlesztésekben és a dízelpiac feltámadásában. Ma csak annyit mondhatunk, hogy az autóipar forrongó állapotban van, és az új fejlesztési irányokat jelentősen befolyásolják a környezet- és egészségvédelmi szempontok. Persze e hatás erőssége attól függ, hogy a vásárlók hogyan állnak e kérdéshez. Ezért aki nem akar szennyező, rákot és más betegséget okozó járműveket látni az utakon, maga se vegyen dízelautót. Mondhatjuk úgy is, hogy legyen benne annyi belátás, mint a lipcsei bíróságban.

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+12, +17 °C
Minimum:
+1, +6 °C

Hazánkban vasárnap délelőtt eleinte még lesznek ködös és felhősebb tájak is, de ezek megszűnését követően országszerte napos időre készülhetünk.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag