WHO: a légszennyezés a rák legfőbb oka?

A WHO Nemzetközi Rákkutató Ügynöksége (IARC) nyilatkozatában kijelentette, hogy az olyan ismert rákkeltő anyagok, mint az azbeszt, a dohány és az ultraibolya sugárzás mellett a légszennyezés is karcinogén.

"A levegő, amit belélegzünk, rákkeltő anyagok keverékével szennyeződött" - jelentette be Kurt Straif, a rák eredetű halálozásoknak."

Az IARC szerint a kérdést vizsgáló szakértői bizottság elegendő bizonyítékot talált arra, hogy a szabadtéri légszennyezés behatása tüdőrákot okoz, és megnöveli a húgyhólyagdaganat kockázatát. Bár a légszennyezettség összetétele és szintje helyszínenként drámai mértékben eltérhet, az ügynökség mégis azt állítja, hogy a következtetés a világ összes térségére vonatkozik.

A légszennyezésről már korábban tudtuk, hogy megnöveli a légzőszervi megbetegedések és a szívbetegség kockázatát. Az IARC elmondta, hogy a légszennyezés szintje a világ egyes részein, különösen a gyorsan iparosodó országokban az utóbbi néhány évben jelentősen megugrott. A legfrissebb, 2010-es adatok szerint 223 ezer tüdőrák eredetű halálozás következett be a légszennyezés következtében.

Az IARC korábban az egyes vegyi anyagok és azok keverékének, például a dízelmotorok kipufogógáza, oldószerek, fémek és a por szintjeit vizsgálta a levegőben. A legújabb eredmények azonban az általános levegőminőségen alapulnak.

A jelentésből az is kiderül, hogy a szabadtéri légszennyezés fő forrásai közé a közlekedés, az áramfejlesztés, a gyárak és farmok szennyezőanyag-kibocsátása, valamint a lakossági fűtés és főzés tartoznak.

A légszennyezésnek a nagy európai városokban való visszafogása közel két évvel növelheti a helyiek várható élettartamát, 19 ezer halálesetet előzhet meg évente, és 31,5 milliárd euró (8580 milliárd forint) megtakarításhoz vezethet az egészségügyi kiadások és a betegségek miatti munkaidő-kiesés csökkenése révén - derül ki egy európai uniós finanszírozású kutatásból. Erről bővebben itt olvashat.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +31, +36 °C
Minimum: +13, +23 °C

A napsütést időnként gomolyfelhők zavarják, ezekből helyenként zápor, zivatar kialakulására kell készülni. Mérsékelt lesz az északi szél, 31, 36 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Vasárnap nem érkezik front, ismét az országos kánikula jelenti a veszélyt. Fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata, magas a kiszáradás veszélye. Többeknél migrén léphet fel, csökken a koncentrálóképesség. Megszaporodhatnak az emésztési problémák. A hőérzet több fokkal a mért értékek felett alakul. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)