WHO: a légszennyezés a rák legfőbb oka?

A WHO Nemzetközi Rákkutató Ügynöksége (IARC) nyilatkozatában kijelentette, hogy az olyan ismert rákkeltő anyagok, mint az azbeszt, a dohány és az ultraibolya sugárzás mellett a légszennyezés is karcinogén.

"A levegő, amit belélegzünk, rákkeltő anyagok keverékével szennyeződött" - jelentette be Kurt Straif, a rák eredetű halálozásoknak ."

Az IARC szerint a kérdést vizsgáló szakértői bizottság elegendő bizonyítékot talált arra, hogy a szabadtéri légszennyezés behatása tüdőrákot okoz, és megnöveli a húgyhólyagdaganat kockázatát. Bár a légszennyezettség összetétele és szintje helyszínenként drámai mértékben eltérhet, az ügynökség mégis azt állítja, hogy a következtetés a világ összes térségére vonatkozik.

A légszennyezésről már korábban tudtuk, hogy megnöveli a légzőszervi megbetegedések és a szívbetegség kockázatát. Az IARC elmondta, hogy a légszennyezés szintje a világ egyes részein, különösen a gyorsan iparosodó országokban az utóbbi néhány évben jelentősen megugrott. A legfrissebb, 2010-es adatok szerint 223 ezer tüdőrák eredetű halálozás következett be a légszennyezés következtében.

Az IARC korábban az egyes vegyi anyagok és azok keverékének, például a dízelmotorok kipufogógáza, oldószerek, fémek és a por szintjeit vizsgálta a levegőben. A legújabb eredmények azonban az általános levegőminőségen alapulnak.

A jelentésből az is kiderül, hogy a szabadtéri légszennyezés fő forrásai közé a közlekedés, az áramfejlesztés, a gyárak és farmok szennyezőanyag-kibocsátása, valamint a lakossági fűtés és főzés tartoznak.

A légszennyezésnek a nagy európai városokban való visszafogása közel két évvel növelheti a helyiek várható élettartamát, 19 ezer halálesetet előzhet meg évente, és 31,5 milliárd euró (8580 milliárd forint) megtakarításhoz vezethet az egészségügyi kiadások és a betegségek miatti munkaidő-kiesés csökkenése révén - derül ki egy európai uniós finanszírozású kutatásból. Erről bővebben itt olvashat.

)
Emlékeztető oltások (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +1, +5 °C
Minimum: -4, +2 °C

Párás, borongós időre kell számítani. Az északkeleti tájakat kivéve többfelé lehet eső, nyugaton havas eső, hó is. Mérsékelt szél mellett 1, 5 fokig melegszik a levegő. Pénteken kettősfronti hatás érvényesül, erősebb panaszok délen, délnyugaton és nyugaton lehetnek. Ismét gyakorivá válhat a fejfájás, emellett a keringési és vérnyomáspanaszok is megszaporodhatnak. Csökken a hőérzet, alacsony lesz a komfortérzet, sok tünet jelentkezhet. Érdemes megnézni a meteogyógyász® mai videóját! A légszennyezettség magas, kissé csökken. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: