Új módszer az egyik legagresszívabb rák ellen

Laboratóriumi kísérletek során megállították a melldaganatok egyik legagresszívabb formája, a tripla negatív mellrák sejtjeinek terjedését. A kutatók ehhez a CRISPR nevű génszerkesztési eljárást használták.

A Machesteri, a Glasgow-i és a Sheffieldi Egyetem kutatócsoportja az úgynevezett tripla negatív mellrákot vizsgálta. A kutatók a CRISPR génszerkesztési technológiával eltávolították kétfehérje- a RUNX és a CBF béta - egyikét a rákos sejtekből. Bármelyiket is vágták ki a "genetikai ollóval", a rák terjedése megállt, ám a CBF béta nevű fehérje kimetszése látszólag nagyobb hatást fejtett ki. Amikor pedig a két fehérje bármelyikét visszaszerkesztették a sejtekbe, a rák folytatta a terjedést.

génszerkesztés, CRISPR, mellrák, tripla negatív mellrák, daganatos betegségek, agresszív rák, rákos sejtek
Megállították a tripla negatív mellrák sejtjeinek terjedését. Fotó: Getty Images

Gyakran képez áttéteket

A gyermekek génjei szerkeszthetőek az anyaméhben - olvassa el a részleteket!

A rosszindulatú melldaganatok mintegy 15 százaléka tripla negatív. Ez az altípus nem reagál azokra a kezelésekre, amelyeket a daganat más altípusai ellen alkalmaznak. A tripla negatív mellrák ráadásul nagy valószínűséggel terjed át más szervekre, és nagyobb eséllyel újul ki a kezelések utáni első években.

Megvan a megoldás?

Az új felfedezés fontos mérföldkő az áttéteket képező rák terjedésének megértésében, noha hosszú még az út, amíg az eredményekből hatékony terápiákat lehet kifejleszteni - mondta Paul Shore, a Manchersteri Egyetem munkatársa, a kutatás vezetője. Hozzátette azonban, hogy a két fehérje más, egészséges szövetekben is megvan, tehát olyan szert kell találni, amely ezeket kíméli.

"Fontos kiemelni, hogy még nem tudjuk, hogy minden tripla negatív sejtre igaz-e a felfedezett hatás, a betegségnek ugyanis több típusa is van" - emelte ki a szakember.

)
mRNS vakcinák (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +15, +22 °C
Minimum: +10, +15 °C

Hazánkban szombaton délelőtt többnyire erősen felhős, borult lesz az ég, északon lehet szakadozottabb a felhőzet. Elszórtan, főleg délen számíthatunk esőre, záporra. Délután továbbra is sok lesz felettünk a felhő. Délen többfelé lehet eső, zápor, máshol nagy csapadék nem valószínű. A szél napközben élénk északnyugati lesz. Hajnalban 10, 15 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 15, 22 fok között alakul. Késő este 10, 15 fok lesz. Szombaton hidegfronti hatás várható, nagy terhelés éri a szervezetet. Erős görcsös panaszok léphetnek fel, többek között görcsös fejfájás, izom- és hasi görcsök is jelentkezhetnek. Romolhat a szívbetegek állapota, az arra hajlamosak keringési és vérnyomáspanaszokat tapasztalhatnak. Csökken a hőérzet, romlik a komfortérzet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Eső