Öröklődik-e a mellrák?

"Biztosan én is abban fogok meghalni..." - mondta egy elkeseredett hölgy, miután elsorolta, hogy nagyanyját és édesanyját is emlőrák miatt veszítette el. Ösztönösen tartunk elődeink betegségeitől, a szorongás helyett azonban járjunk végére az igazságnak.

Tudjuk, hogy a daganatos betegségekre való hajlam egy-egy hibás gén miatt örökölhető. Nyilván nem véletlen, hogy megkérdezik a mellrákszűrés alkalmával a családi előfordulást. Attól azért óva intünk, hogy valaki azért beszéljen így, mert már-már beletörődött abba, hogy kedves elődjéhez hasonló sors vár rá.

Elkerülhető a kemó? A mellműtét utáni kemoterápia csökkenti a mellrák kiújulásának és az áttétképződésnek a kockázatát, ám nem mindenkinél kell alkalmazni. Kattintson! Korábban nem sokat tudtak arról, hogy valójában milyen mértékű a familiáris előfordulás miatti esély a rák kialakulására. Ötvenkét epidemológiai tanulmány eseteinek összehasonlítása azonban már elég nagy minta ahhoz, hogy kellő biztonsággal meghatározhassuk a valós veszélyt.

58209 olyan rákos nő adatait vizsgálták, akiknek közvetlen vérszerinti nőrokonai között is előfordult a mellrák, majd az eredményeket 101986 fős tünetmentes, egészséges kontrollcsoporttal vetették össze. A vizsgálatnál többek között figyelembe vették az életkort, a menopauza bekövetkeztének időpontját, a leánytestvérek számát, a nő életkorát első gyermekének születésekor. Így a rizikó mértékét életkor szerint lehetett meghatározni.

A mellrák öröklődése korántsem olyan egyértelmű

A mellrák öröklődése korántsem olyan egyértelmű

Az emlőrák kialakulásának rizikóját láthatólag nem befolyásolta, hogy mely közvetlen ági nőrokon betegedett meg, anya vagy leánytestvér. Szintén nem nagyon volt kimutatható, hogy a gyermekszülés befolyásolta volna a mellrák kialakulását, és csak viszonylag csekély a jelentősége annak, hogy a rokonnál milyen életkorban alakult ki a betegség.

A végeredmény az, hogy kilenc melldaganatos nő közül mindössze egy van olyan, akinek közeli egyenes ági rokonai (édesanya, leánygyermek, lánytestvér) között szintén volt hasonló daganatos megbetegedés.

A fejlett országokban azoknál a nőknél, akiknek családjában nem volt megbetegedés, 50 éves korban 1,7 százalékos valószínűsége van a betegség kialakulásának. Akiknél egy közvetlen közeli rokon volt mellrákos, kb. dupla eséllyel kell számolni, ami így is csak 3,7 százalék, két közvetlen közeli beteg esetében pedig 8 százalék. Természetesen 80 éves korra, azaz a kor előrehaladtával a százalékok tovább nőnek, ezért is van egyre nagyobb jelentősége a szűrésnek az életkor növekedésével.

Megállapítható tehát, hogy a családi előfordulás mellett megnövekedett rizikó ellenére az ilyen nők túlnyomó többségében soha nem fog kifejlődni a rák, s ha netán mégis, akkor csak 50 éves kor után.

Immár közvetlen adatok bizonyítják, hogy a mellráknak vannak ugyan genetikai okai is, de korántsem olyan nagy a familiáris előfordulásból adódó kockázatnövekedés, mint ahogy azt eddig hittük, vagy ami indokolná, hogy sorsszerű tragédiasorozattól kelljen félni a családokban.

)
mRNS vakcinák (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +7, +12 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt általában közepesen felhős időre készülhetünk, csapadék nem valószínű. Délután a napsütés mellett fátyol- és gomolyfelhők is lesznek az égen, de ezekből csapadék nem alakul ki. A szél napközben élénk nyugati lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul. Késő este 15, 20 fok lesz. Csütörtökön gyenge hidegfront hat a szervezetre. Az érzékenyeknél görcsös fejfájás, valamint izom- és hasi görcsök is jelentkezhetnek, az arra hajlamosak vérnyomás-ingadozást is tapasztalhatnak. Átmenetileg az ízületi problémák is fokozódhatnak. A szél kissé csökkenti a hőérzetet, a szabadban változó komfortérzet lesz jellemző. Az alvásproblémák mérséklődnek. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció