Nyálból mutatja ki a rákot egy magyar fejlesztés

Egy új fejlesztésű eszköz nyálmintából ad választ arra, hogy a fej-nyaki régióban található-e bármilyen daganatos elváltozás. A módszer olyan fehérjék darabjait mutatja ki, amelyek a rák következtében bomlottak fel.

Köztudott, hogy a daganatos megbetegedések többségében  a korai felismerés jelentősen megnöveli a gyógyulás esélyét, az ideális az, ha még a tünetek jelentkezése előtt azonosítják az elváltozást. A rák azonban gyakorlatilag bármely szervrendszerünkben kialakulhat, ezért adódik a gyakorlati probléma: a szűrővizsgálatok megnyugtató eredményéhez rengeteg vizsgálatra lenne szükség. Vannak persze módszerek, amelyek vérből képesek kimutatni a rosszindulatú daganat jelenlétét, de összetettségük miatt ezektől sem várhatunk átfogó, pontos diagnózist.

daganat, rák, áttét, találmány, szűrés, diagnosztika, PTE ÁOK, Márk László, fej-nyaki daganat
Nyálmintából mutet eredményt az új szerkezet. Képünk illusztráció. Fotó: Getty Images

Itt jön a képbe a Kromat Kft. és Dr. Márk László, a PTE ÁOK Analitikai Biokémia Tanszék vezetőjének közös szabadalma, nyálproteomikai vizsgálat. Egy olyan eljárásról, kis gépről van szó, ami nyálmintából képes kimutatni a fej és a nyak területén létrejött elváltozásokat, összesen vagy tucatnyi daganattípust. A részletekről Dr. Márk Lászlót a 24.hu kérdezte.

A diagnózis sokszor a véletlennek köszönhető

Az úgynevezett fej-nyaki daganatok közé tartozik minden, e területeken kialakuló rákos elváltozás az orrüregi ráktól a nyálmirigyeket, a szájüreget, a gégét és a pajzsmirigyet is érintő megbetegedés. Nagy probléma, hogy ezeknél a daganat-típusoknál gyakori az áttétképződés, és bár a fej-nyaki daganatok alapvetően jól kezelhetők, ám jellemzően későn derül rájuk fénySpecializált szűrés eddig nem létezett, a diagnózis az orvosi rutinon múlt egy-egy fogászati vagy fül-orr-gégészeti vizsgálat során – mondta a 24.hu-nak a szakember.

Márk László kutatásait évekkel ezelőtt az a feltételezés indította el, hogy a nyálban megjelenő fehérjék, molekulák jellemzők lehetnek nemcsak egyes ráktípusokra, de az esetlegesen jelenlévő összes daganatfajtára. Letett arról, hogy az adott tumorra jellemző egy-egy molekulát azonosítsa, ehelyett a rák „ujjlenyomatát” kereste. Bármilyen fej-nyaki tumor ugyanis olyan enzimatikus hatásokat indít be, amik hatására bizonyos fehérjék szétesnek, „darabjaik” pedig kimutathatók a nyálból. Így pedig mindegy, milyen daganattípus a kiindulási pont, a molekulákat felbontó folyamat a rák következménye, azaz jelenlétük esetén a tumorszűrés eredménye pozitív – magyarázta a PTE tanszékvezetője.

Otthon is használható

A gyakorlati megvalósítást egy kutatás-fejlesztési pályázat indította el, a Kromat Műszerforgalmazó Kft. szakembereivel együttműködve Márk László elkezdett dolgozni az eszközön, amely nyálmintából képes kimutatni az összes fej-nyaki ráktípus jelenlétét a szervezetben. A végeredmény pedig egy diagnosztikai szaktudás nélkül, akár otthon, háziorvosi rendelőben is használható, hordozható berendezés. A sikeres szabadalom után a műszer jelenleg továbbfejlesztés alatt áll.

A legfrissebb tartalmainkért kövessen minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +23 °C
Minimum: +15 °C

Főleg a keleti területeken zártabb maradhat a felhőzet, amely nyugat felé haladva szakadozik, gomolyosodik, néhány órás napsütés főleg a nyugati tájakon valószínű. Többfelé várható eső, zápor, zivatar, utóbbiakra délután elsősorban a Dunántúlon kell számítani. A keleti, délkeleti szél az ország keleti felén megélénkül, zivatarok környezetében átmenetileg erős lökések is lehetnek. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 20 és 25 fok között alakul. Késő estére 17 fok köré hűl le a levegő. Kettős fronthatás okozhat ma problémákat az arra érzékenyeknél.

Hogy érzi magát?

Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!

Hogy érzi most magát fizikailag?

Hogy érzi magát?

Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!

Milyen most a lelkiállapota?

Hogy érzi magát?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra