Nem minden daganatra hat a sugárkezelés

A különféle rákellenes kezelések hatásossága a betegség jellegétől is függ. Hiába gondolnánk például, hogy a sugárterápia képes elpusztítani minden megcélzott szövetet, a valóságban bizonyos daganattípusok jól reagálnak a kezelésre, mások viszont nem mutatnak reakciót. Egy ilyen felismerésről közölt cikket a Lancet brit orvosi folyóirat.

Nem hatékony az agyi sugárterápia azoknál a rákbetegeknél, akiknél a kór a tüdejükből terjedt át az agyukra – olvasható abban a Lancetben megjelent tanulmányban , amely 500 betegen végzett vizsgálatokra alapította észrevételeit. Ezek szerint a sugárterápia nem hosszabbította meg a betegek életét, és az életminőségükön sem javított – idézi az Index.hu a tudományos összefoglalót.

Csak az Egyesült Királyságban évente 45 ezer tüdőrákos megbetegedést diagnosztizálnak, s a betegség az esetek harmadában átterjed az agyra is. Az ilyen áttéteket általában az egész agyat érintő sugárterápiával próbálják kezelni, míg a mellékhatásokat szteroidokkal és más gyógyszerekkel próbálják igyekeznek ellensúlyozni. A terápiának azonban így is súlyos mellékhatásai lehetnek, például az émelygés, szélsőséges fáradékonyság vagy az idegrendszeri károsodás.

Nem hatékony az agyi sugárterápia azoknál a rákbetegeknél, akiknél a kór a tüdejükből terjedt át az agyukra

A brit tanulmány most azonban azt az eredményt hozta, hogy az egyhetes sugárterápia nem hozott változást sem a betegek állapotában, sem az életminőségükben.

Dr. Paula Mulvenna klinikai onkológus a BBC-nek azt nyilatkozta, hogy a sugárterápiát általában azért használták, mert úgy hitték, hogy kordában tarthatja a tumorok továbbterjedését. A tüdőrákos betegek esetén azonban nem volt észlelhető javulás. A túlélési esélyek igen rosszak, és szinte semmit sem változtak az 1980-as évek óta. Az eljárás viszont jelentős toxikus károsodást okozhat, és a kognitív funkciókat is károsíthatja.

A sugárterápia területén az igazi előrelépést az jelentené, ha a tumor mozgását is láthatnánk egyes kezelések alatt. De számos fejlődési lehetőség van még a szakterületen - mondja el Dr. Ágoston Péter sugárterapeuta, onkológus videónkban .

Ezzel azonban nem mindenki ért egyet. A francia Cecile le Pechoux a Gustave Roussy Rákközpont szakorvosa például úgy véli, hogy az egész agyat érő besugárzás a megfelelően kiválasztott pácienseknél hatásos lehet, s az eljárás bővíti a személyre szabott orvoslás eszköztárát.

Ruth Langley, a londoni University College professzora pedig arról beszélt a BBC-nek , hogy a sugársebészet, vagyis a nem az egész agyat, csupán célzott területeket érintő beavatkozás kedvelt alternatív megoldás, és a mellékhatásai is kevésbé károsak.

Forrás: Index.hu

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +33, +38 °C
Minimum: +15, +23 °C

Alig lesz felhő az égen, strandidőre készülhetünk. Csapadék nem lesz. A Dunántúlon élénk lökések kísérik a délies szelet, a legmelegebb órákban 33, 38 fokot mérhetünk. Csütörtökön még frontmentes marad az idő, de fokozódik a hőség, ami extrém terhelést ró még az egészségesekre is. Gyakoriak az alvászavarok, napközben pedig kábaság, tompaság léphet fel. Gyakori a migrén, az arra hajlamosak keringési problémákat és emésztési panaszokat is tapasztalhatnak. A déli órákat ajánlott árnyékos, hűvös helyen tölteni. A légszennyezettség magas, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)