Nem mindegy, hol kezelik a rákbeteget

A prognózist és a kimenetelt is befolyásolja, hogy hol történik a daganatos gyerekek kezelése - közölte Kovács Gábor, a II. sz. Gyermekgyógyászati Klinika igazgatója.

Negyven-ötven évvel ezelőtt a daganatos megbetegedésekben szenvedő gyerekek csupán tíz százaléka gyógyult meg. Azonban az azóta megvalósult infrastruktúrafejlesztéseknek és a korszerű kezeléshez szükséges berendezéseknek köszönhetően már 80 százalékos a gyógyulási arány. A hematológiai osztályon kialakított légtechnikai rendszer és a steril vízrendszer védelmet nyújt a fertőzések ellen. Az immungyenge gyerekeknek ez nagyon fontos, mert sokan közülük egy-két évig is járnak kezelésekre, tehát sok időt töltenek a kórházban - hangsúlyozta az igazgató.

rák, daganat, gyermekkori daganatok, daganatos betegségek, rákkezelés
rák, daganat, gyermekkori daganatok, daganatos betegségek, rákkezelés

A leggyakoribb daganatok gyermekeknél

Ahogy már korábban is megírtuk, Magyarországon aleukémia- vagy más néven fehérvérűség - az egyik leggyakoribb rosszindulatú megbetegedés, amely a gyerekeket érinti. Ez a vérképző rendszer rosszindulatú megbetegedése, amikor a csontvelőben a vérsejtképzés folyamata kórossá válik és egyetlen fehérvérsejt korai előalakjának korlátlan sejtburjánzása kezdődik el.

Milyen egy sugárkezelés? A válaszért kattintson ide!

A sejtburjánzás hatására a vér alkotóelemeinek fő termelődési helyén, a csontvelőben visszaszorul a vérlemezkék, a vörösvérsejtek, illetve az egészséges fehérvérsejtek termelődése, így a betegség fokozott vérzési hajlamot, vérszegénységet és lassan vagy egyáltalán nem gyógyuló fertőzéseket eredményezhet. Gyakori tünete a sápadtság és a kisebb-nagyobb bevérzések. Estenként láz, gyengeség, csökkent étvágy, fejfájás, csont- és ízületi fájdalmak, valamint influenzaszerű tünetek is jelentkezhetnek.

Ezen kívül meglehetősen gyakori a gyermekek körében az agytumor, a limfóma és a neuroblasztóma is. Ritkán csontokból, izmokból, lágyrészekből, a vesékből, a májból és a szemből kiinduló daganatok is előfordulhatnak.

)
mRNS vakcinák (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +9, +14 °C

Délelőtt a napsütést gomolyfelhők is zavarják, ezekből néhol kisebb eső, zápor is kialakulhat. Délután a hosszabb-rövidebb napos időszakok mellett a jelen lévő gomolyfelhőkből záporokra, zivatarokra is számítani lehet. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 9, 14 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: