Nem mindegy, hol kezelik a rákbeteget

A prognózist és a kimenetelt is befolyásolja, hogy hol történik a daganatos gyerekek kezelése - közölte Kovács Gábor, a II. sz. Gyermekgyógyászati Klinika igazgatója.

Negyven-ötven évvel ezelőtt a daganatos megbetegedésekben szenvedő gyerekek csupán tíz százaléka gyógyult meg. Azonban az azóta megvalósult infrastruktúrafejlesztéseknek és a korszerű kezeléshez szükséges berendezéseknek köszönhetően már 80 százalékos a gyógyulási arány. A hematológiai osztályon kialakított légtechnikai rendszer és a steril vízrendszer védelmet nyújt a fertőzések ellen. Az immungyenge gyerekeknek ez nagyon fontos, mert sokan közülük egy-két évig is járnak kezelésekre, tehát sok időt töltenek a kórházban - hangsúlyozta az igazgató.

rák, daganat, gyermekkori daganatok, daganatos betegségek, rákkezelés
A kimenetelt is befolyásolja, hogy hol történik a daganatos gyerekek kezelése. Fotó: iStock

A leggyakoribb daganatok gyermekeknél

Ahogy már korábban is megírtuk , Magyarországon a leukémia - vagy más néven fehérvérűség - az egyik leggyakoribb rosszindulatú megbetegedés, amely a gyerekeket érinti. Ez a vérképző rendszer rosszindulatú megbetegedése, amikor a csontvelőben a vérsejtképzés folyamata kórossá válik és egyetlen fehérvérsejt korai előalakjának korlátlan sejtburjánzása kezdődik el.

Milyen egy sugárkezelés? A válaszért kattintson ide!

A sejtburjánzás hatására a vér alkotóelemeinek fő termelődési helyén, a csontvelőben visszaszorul a vérlemezkék, a vörösvérsejtek, illetve az egészséges fehérvérsejtek termelődése, így a betegség fokozott vérzési hajlamot, vérszegénységet és lassan vagy egyáltalán nem gyógyuló fertőzéseket eredményezhet. Gyakori tünete a sápadtság és a kisebb-nagyobb bevérzések. Estenként láz, gyengeség, csökkent étvágy, fejfájás, csont- és ízületi fájdalmak, valamint influenzaszerű tünetek is jelentkezhetnek.

Ezen kívül meglehetősen gyakori a gyermekek körében az agytumor, a limfóma és a neuroblasztóma is. Ritkán csontokból, izmokból, lágyrészekből, a vesékből, a májból és a szemből kiinduló daganatok is előfordulhatnak.

)
Olajág

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +16, +24 °C
Minimum: +6, +13 °C

Erősen felhős, borult lesz az ég, sokfelé lehet eső, zápor. Megerősödik a déli, délnyugati szél, a legmelegebb órákban 16, 24 fokot mérhetünk. Hétfőn kettősfronti hatás érvényesül. Gyakori lehet a migrén és a görcsös fejfájás is, romolhat a keringési rendszer betegségeivel küzdők állapota. Többen ismétlődő rosszullétektől szenvedhetnek, és az alvásproblémák is egyre gyakoribbak. Érdemes megnézni a meteogyógyász® alábbi napi tanácsait! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások: