Megduplázódhat a rákosok száma

Húsz év alatt majdnem a kétszeresére nőhet a rákos esetek száma világszerte - áll az Egészségügyi Világszervezet (WHO) nemzetközi rákkutatási szervezetének (IARC) friss jelentésében.

2018-ban 18,1 millió embernél állapítottak meg rákot világszerte, közülük 9,6 millióan haltak meg. 2040-ben pedig várhatóan mintegy 29-37 millió embernél alakul ki majd ki rosszindulatú daganat - állapította meg a szervezet.

rák, rákos beteg, daganat, tumor, daganatos betegség,
rák, rákos beteg, daganat, tumor, daganatos betegség,

Ezért lesz több rákos

Egyre több a rákos Európában - részletek itt!

Az esetszám emelkedésének legfőbb oka a világ népességének növekedése és idősödése, de fontos szerepet játszanak bizonyos életmódbeli tényezők is - mondta Michael Baumann, a német rákkutatási központ (DKFZ) vezetője, aki szintén hasonló emelkedésre számít. A kutató azt javasolja az embereknek, hogy tegyék egészségesebbé az életmódjukat.

"Ha az emberek kerülik az elhízást, rendszeresen mozognak, egyáltalán nem vagy csak ritkán fogyasztanak alkoholt, egészséges ételeket esznek, a rák ellen ajánlott minden oltást beadatnak és minden ajánlott óvintézkedést megtesznek, akkor a rákos esetek 40 százaléka megelőzhető" -véli a szakértő.

A világjelentés szerint a rák túlélése egy jóléti kérdés. Ez azt jelenti, hogy a szegényebb országok betegei, valamint a gazdag országok szegényebb rétegeihez tartozó rákosok kevesebb eséllyel gyógyulnak meg. 2000 és 2015 között az alacsony jövedelmű országokban csupán 5 százalékkal csökkent a rákos betegek halálozási esélye, míg a magas jövedelmű országokban 20 százalékos mérséklődés figyelhető meg.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +10, +15 °C

Délelőtt a napsütés mellett változóan felhős lesz az ég, csapadék nem valószínű. Délután a napos időszakokat időnként gomolyfelhők zavarják, de ezekből csapadék nem alakul ki. A szél napközben eros északnyugati lesz. Hajnalban 10, 15 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Viharos idő