Más daganat is leselkedik a bőrrákosokra

A nem melanómás bőrrákban szenvedő fehér bőrű emberek a legújabb kutatás szerint más daganattípusok megnövekedett kockázatának is ki vannak téve.

A PLoS Medicine folyóiratban megjelent tanulmány szerint a bazaliomában szenvedő betegekre a valamilyen más daganattípus kialakulásának 15 százalékkal magasabb kockázata leselkedik, mint az átlagemberekre. A pikkelysejtes bőrrákban szenvedő betegekre pedig az egyéb daganattípusok kialakulásának 26 százalékkal magasabb kockázata leselkedik.

Az Amerikai Rák Társaság szerint bár a melanóma halálosabb, sokkal kevésbé gyakori, mint más bőrrák típusok.

Bőrrák - sokkoló képekKutatásukban a bostoni Brigham and Women's Kórház és a Harvard Orvosi Karának kutatói dr. Jiali Han vezetésével két nagyszabású amerikai vizsgálatot elemeztek, amelyek összesen több mint 51 ezer férfi egészségügyi szakember és 122 ezer ápolónő részvételével készültek. A fehér bőrű alanyok közül több mint 36 ezer nem melanómás bőrrákot, és több mint 29 ezer új, egyéb típusú daganatot azonosítottak.

Amikor a kutatók csak a nem melanómás bőrrákot vették figyelembe, kiderült, hogy a bőrrákos férfiakra az egyéb ráktípusok 11 százalékkal, a nőkre pedig 20 százalékkal magasabb kockázata leselkedik. Az eredmények arra is rávilágítottak, hogy a nem melanómás bőrrákban szenvedő nők esetében nagyobb a melanóma, az emlő- és a tüdőrák kialakulásának esélye. A férfiak esetében a melanóma rizikója bizonyult magasabbnak.

A kutatók ugyanakkor azt is hangsúlyozták, hogy az eredmények ugyan kapcsolatot mutattak ki a nem melanómás bőrrák és a más ráktípusok későbbi kockázata között, ez mégsem bizonyít ok-okozati összefüggést.

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +24 °C
Minimum: +15 °C

Általában erősen felhős lesz az ég, de hosszabb-rövidebb napos időszakok szinte mindenütt előfordulnak. Sok helyen, adott pontban akár többször is kialakulhat zápor, zivatar, utóbbiakat elsősorban felhőszakadás kísérheti. Szélerősödés csak zivatar környezetében lehet. Késő este 15 és 20 fok között alakul a hőmérséklet. Fronthatás továbbra sem várható.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra