Már embereken kísérleteznek az mRNS-rákterápiával

Forradalmian új, mRNS-terápiaként ismert rákkezelést alkalmaznak a nyugat-londoni Hammersmith kórházban. A kísérletet azért hozták létre, hogy értékeljék a terápia biztonságosságát és hatékonyságát az úgynevezett szolid daganatok kezelésében.

Melanóma vagy tüdőrák: csak két olyan daganattípus, aminek esetében bíznak az újnak számító terápia hatásosságában. Nagy Britanniában már embereken próbálják az eljárást – a hatékonyság mellett természetesen a biztonság is fontos szempont – írja a Guardian.

Fotó: Getty Images
Fotó: Getty Images

A terápia inkább csak rásegít a szervezet saját védekező rendszerére, a cél, hogy zsugorodjon a tumor. Az új kezelés a hírvivő RNS-ként (vagy mRNS-ként) ismert genetikai anyagot használja, és a daganatok közös markereire koncentrálva segíti felismerni és leküzdeni a rákos sejteket. „A vizsgálatsorozat kulcsfontosságú kevésbé mérgező és pontosabb megoldások kifejlesztésében. Nagy szükségünk van ezekre, hogy fordulatot érhessünk el a rák elleni küzdelemben” – mondta el Dr. David Pinato, a vizsgálat egyik vezetője.
Ez persze egy korai szakasz – innen még hosszú út vezet odáig, hogy a gyakorlatban, széles körben is használható legyen az új módszer.
Az első beteg, aki megkapta az új immunterápiát, úgy nyilatkozott, hogy nagyon hálás azoknak, akiknek köszönhető a részvétele.

A terület kutatásában komoly része van Karikó Katalinnak, aki vizsgálataiért Nobel-díjat kapott, és akinek innovációja a koronavírus elleni oltóanyagban is megjelent.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Melegfront
Maximum: +26 °C
Minimum: +14 °C

A felhősebb északi részeken csökken a felhőzet, és az ország keleti felén erőteljessé válhat a gomolyfelhő-képződés, míg délnyugat felé haladva sok napsütés várható a fátyolfelhők és a kevés gomolyfelhő mellett. Az északkeleti, keleti megyékben helyenként előfordulhat zápor, zivatar, de kis eséllyel a délnyugati határ közelébe is sodródhatnak ilyen csapadékgócok. A Dunántúlon az északnyugati, keletebbre haladva a nyugati, délnyugati szél élénkül meg, zivatar környezetében viszont erős, viharos lökések is lehetnek. A legmagasabb nappali hőmérséklet 24 és 30 fok között alakul. Ma még melegfronti, holnap már hidegfronti hatás várható.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra