Lehet-e segíteni a gyógyíthatatlan rákos betegeken?

A legtöbben tehetetlennek érzik magukat, de vannak, akiket a közeli halál gondolata tettekre késztet, ahogy a Magyar Hospice Alapítvány munkatársait is.

A hospice angol szó, jelentése: menedékház, vendégfogadó. A mozgalom világszerte elterjedt, több évtizedes hagyománnyal rendelkezik. Fő tevékenységük a haldoklók testi-lelki támogatása.

Magyar gyökerek

A hazai Hospice nem az angol törekvések folytatásából indult el, hanem Dr. Polcz Alaine gyermekpszichológus és kollégái rákbetegek gyerekek között szerzett tapasztalatai és kezdeményezése nyomán. Ebből adódik a magyar Hospice sajátossága is, hogy elsősorban az aktív kezelésben már nem részesíthető, rossz prognózisú rákbetegeknek szeretne segíteni. A többi otthonápolási szolgálattól is ez különbözteti meg a hospice-t. Az alapítvány, amely 1991-ben Dr. Muszbek Katalin onkológus orvos vezetésével jött létre, azokról gondoskodik, akikről az orvostudomány - bármily kegyetlenül hangzik - "lemondott". Vallják, hogy mivel a lehetőség adott, kötelességünk javítani a betegek - divatos egészségügyi szakkifejezéssel élve - életminőségét.

Mit is jelent az életminőség javítása?

Munkájukkal hozzásegítik a betegeket ahhoz, hogy saját otthonukban vagy az otthon melegéhez hasonló körülmények között kapjanak teljesen szakszerű, a kórházival egyenértékű ápolást, amelynek része a korszerű fájdalomcsillapítás alkalmazása, a lelki szenvedések enyhítése, a lehető legjobb fizikai és szellemi aktivitás elérése, valamint a hozzátartozók segítése a betegség és a gyász terheinek viselésében.

A hospice-ellátás sokkal szélesebb körűbb tehát, mint a hagyományos kórházi vagy háziápolás, ahol a beteg kívánságának és állapotának megfelelően felváltva járnak hozzá elkötelezett és nagy tapasztalattal rendelkező onkológus, palliatív szakismeretekkel rendelkező orvos, háziorvos, szakápoló, dietetikus, gyógytornász, lelkész ill. olyan lelkigondozó, aki azonosulni tud a beteg világnézetével. Az önkéntesek, szakképzett nővérek, rendszeres szakmai-pszichológiai továbbképzésen vesznek részt. Önkéntes ápolók elmondták, hogy a legfontosabb valójában a család és a beteg lelki, spirituális támogatása. Számtalan bátorító és felemelő történet tudói, nem félnek a haláltól. Inkább hálásak betegeiknek azért a rengeteg lelki kincsért, amit búcsúzásuk alkalmából rájuk hagytak. Tapasztalatuk szerint sokat lehet segíteni abban, hogy a halállal való szembesülés időszakát ne a félelmek és a témától, sőt magától a betegtől való menekülés jellemezze, hanem, hogy az ittmaradók a szomorú és megindító búcsú után megnyugodva, tiszta lelkiismerettel, lélekben gazdagodva élhessenek tovább.

Megvalósuló tervek

Az ezredforduló sorsdöntő változásokat hozott az alapítvány működésében. Tíz éves küzdelem után 2002. májusában végre megnyílhatott a Budapest Hospice Ház első szárnya, amit széles körű társadalmi összefogással sikerült megvalósítani. A Hospice Ház integrálni fogja az eddigi hospice gondozási formákat. Egy épületben kaphat helyet nemsokára az egyelőre 10 ágyas fekvőbeteg részleg, a nappali szanatórium, a fájdalom-ambulancia, a pszichoterápiás ambulancia és a házi gondozás központja. A megvalósítandó ápolási rendszer a gyógyíthatatlan rákbetegségben szenvedőket halálukig önállóan és teljes körűen képes gondozni. Olyan betegeknek kívánnak otthont adni, akiket a család valami okból mégsem tud felvállalni. Az önálló épület lehetővé teszi, hogy - a klasszikus hospice modellnek megfelelően - egy otthoni körülményeket idéző épületben fogadhassák a betegeket és a hozzátartozóikat.

A saját épületben az alapítvány immár önállóan tud működni, nem szorul rá befogadó egészségügyi intézmények segítségére.

A Budapest Hospice Ház megnyitásával megindulhatott a régóta tervezett komplex program, amely magában foglalja a betegek rehabilitációját, a súlyos állapotú betegek gondozását és a gyászoló hozzátartozók támogatását. A tevékenységek közül megemlítendő az ÉletVonal telefonos lelkisegély-szolgálatot magába foglaló Pszichoszociális program, amely a tavaly óta futó Fájdalom Ambulanciához és a Nappali Szanatóriumhoz hasonlóan nem szorítkozik az élet utolsó időszakára, hanem a diagnózistól kezdve vállalja a rákbetegek és hozzátartozóik támogatását. 2004 júniusára tervezik a Budapest Hospice Ház már említett fekvőbeteg részlegének megnyitását.

Az alapítvány a NIOK Alapítvány kuratóriumától 2001-ben elnyerte az "Év Civil Szervezete" díjat. Az elmúlt években jótékonysági és figyelemfelkeltő hangversenyeket rendeztek a Szent István Bazilikában, a Kálvin téri templomban, az Óbudai Társaskörben és a Zeneakadémián, neves művészek, többek között Kincses Veronika, Sebestyén Márta, Kocsis Zoltán, Ránki Dezső, Presser Gábor és védnökük, az Amadinda Ütőegyüttes közreműködésével.

Kérés

Magyarországon évente 34000 ember hal meg rákban. Kevesebb, mint 1 százalékuknak tudnak segíteni abban, hogy fájdalommentesen, szeretteik körében, emberhez méltó körülmények között élhessenek az utolsó percig. Arról nem Ön dönt, hogy mennyit adózzon, arról viszont rendelkezhet, hogy adója 1 százaléka hova kerüljön. Korábbi segítségét megköszönve kérjük, adjon esélyt az élet méltóságáért, ajánlja fel adója 1%-át a Magyar Hospice Alapítvány javára.

Adószámunk: 19663258-1-41

Ha szívesen olvasna róluk többet is, kattintson a www.hospicehaz.hu honlapra.

A segítségre szorulók a HáziPatika.com oldalán is megtalálhatják a betegápolást végző Hospice-szervezetek elérhetőségét!

)
mRNS vakcinák (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +23, +28 °C
Minimum: +9, +14 °C

Délelőtt a napsütést időnként gomolyfelhők zavarják, csapadék azonban nem lesz. Délután folytatódik a változóan felhős idő, legfeljebb a Dunántúlon fordulhat elő egy-egy kisebb zápor. A szél napközben eros nyugati lesz. Hajnalban 9, 14 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 23, 28 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: