Jelek, melyek vastagbélrákra utalnak

Egy kutatás szerint a vastagbélrákos megbetegedések gyakorisága 11 százalékkal növekedett az elmúlt 10 évben az 50 év alattiak körében. Ha a betegséget időben felfedezik, a túlélési arány 90 százalékos.

Véres széklet

Hogyan kezelhető az aranyér? Részletek itt.

Ez az egyik leggyakoribb tünet. Gyakran az az oka, hogy a széklet felsérti a tumort, miközben áthalad a bélrendszeren. Ha a felső szakaszban helyezkedik el, akkor a vér általában magában a székletben található. A kis mennyiségű, élénkpiros vér azonban gyakran jelez valami kevésbé súlyos gondot, például aranyeret vagy fisszúrát. Ezért is fontos, hogy minél hamarabb orvoshoz forduljunk, ha ilyesmit tapasztalunk.

Hasi diszkomfortérzet

Önmagában még nem kóros, ha néha fáj, görcsöl a hasunk, ha azonban a panasz tartóssá válik, akkor ráktünet is lehet. A polipok és tumorok hatással vannak az emésztés működésére. Például tapasztalhatjuk, hogy étkezés után hamarabb eltelünk, vagy hogy a beleink nem ürülnek ki teljesen székelés után. Afájdalomáltalában nem elviselhetetlenül erős, inkább arról van szó, hogy folyamatos, és bármivel próbálkozunk is, nem múlik.

A szűnni nem akaró hasi diszkomfort is jelezhet vastagbélrákot
A szűnni nem akaró hasi diszkomfort is jelezhet vastagbélrákot

Éjszakai verejtékezés

Előfordulhat, hogy a betegség lázat is okoz, miközben immunrendszerünk próbálja legyőzni a rákot. Ilyenkor sokat izzadunk, mert szervezetünk így igyekszik hűteni magát. Ez a tünet egyébként más típusú rosszindulatú daganattal is együtt járhat.

Változások a székletben

Ha székletünk formája, állaga, színe megváltozik, akkor ez is aggodalomra adhat okot. Polip vagy tumor esetében például a széklet vastagsága csökkenhet. A színváltozásnál arra figyeljünk, hogy ha a székletünk sokkal sötétebbnek látszik, akkor ez azt is jelentheti, hogy vért tartalmaz.

Székrekedés

Bár a széklet átmérőjének csökkenése gyakoribb, egyes betegek székrekedést is tapasztalnak. Ez természetesen önmagában még nem kell, hogy aggodalomra adjon okot, hiszen okozhatja a rostszegény táplálkozás vagy éppen a mozgásszegény életmód is.

Hirtelen fogyás

Ha hirtelen, minden különösebb ok, illetve próbálkozás nélkül veszítünk a testsúlyunkból, akkor ez gyakran ráktünet is lehet, például a vastagbélráké is. Okozhatja étvágycsökkenés vagy épp valamilyen elzáródás, aminek hatására nem tudjuk megfelelően megemészteni az elfogyasztott ételt.

Forrás: menshealth.com

)
mRNS vakcinák (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +13, +18 °C
Minimum: +6, +11 °C

Hazánkban vasárnap délelőtt borult időre van kilátás, elszórtan várható eső. Délután túlnyomóan borult lesz az ég, szórványosan további eső, zápor alakul ki. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 6, 11 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 13, 18 fok között alakul. Késő este 7, 12 fok lesz. Vasárnap kettősfront hat a szervezetre, ezen belül a hidegfrontra jellemző tünetek lehetnek erősebbek. Gyakori lehet a fejfájás és a migrén, sokan tapasztalhatnak keringési panaszokat és rosszullétet. Lehangoltság, rosszkev léphet fel, csökken a teljesítőképesség. Fennáll a megfázás veszélye, a szabadtéri programok során réteges öltözet javasolt. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Eső