Ismerje fel időben! - Gégerák

A gégerák - és egyáltalán a rákos megbetegedések - megelőzésére nincs ugyan biztos módszer, mégis a dohányzás, a túlzott alkoholizálás, kiváltképp pedig e kettő együttes jelenléte jelentősen, mintegy tizenötszörösére emeli a gégerák kockázatát.

Meg lehet-e előzni?

A légúti daganatos betegségek a mérgező anyagokkal szennyezett levegő belélegzésével is összefüggésben állhatnak.

A megelőzés alapja tehát az egészséges életmód, az önpusztító szokások mellőzése és elhagyása.

Csupán megfázás vagy más?

A gégeráknak általában kezdetben nincsenek olyan speciális tünetei, amelyek jól elkülöníthetők volnának más ártalmatlan kóroktól, a légutak nagyon gyakori megfázásos panaszaitól. Mindenképpen gyanúsak azonban a két-három hétnél tovább elhúzódó, elmulaszthatatlan panaszok.

A megfázásos tünetekhez hasonló a makacs rekedtség és köhögés.

A hangszalagon - különösen, ha valamiért megerőltetjük őket - lehetnek rekedtséget okozó, jó indulatú csomók is. Ebben az esetben az orvos megnyugtató magyarázattal tud szolgálni, de ehhez mindenképp hozzá kell fordulni.

A szájhigiénia fontossága

A kellemetlen szagú leheletnek is számos oka lehet, az egyik épp a gégerák. Ezért is fontos a helyes szájhigiénia, amellyel a gégerák mellett egyéb száj és garatüregi rosszindulatú betegségeket is megelőzhetünk.

Későbbi, jellemzőbb tünetek

Az étkezések után gyakran jelentkező csuklás, ha ez korábban nem volt jellemző, szintén intő jel lehet.

Már kevésbé téveszthető össze mással az az állandósuló érzés, mintha valami csomó vagy gombóc lenne az ember torkában. Az előrehaladottabb daganat toroktájéki fájdalommal, a nyaki nyirokcsomó duzzanatával, a nyelés nehezítettségével jár.

Megemlítendő továbbá rosszindulatú daganatos megbetegedésekre jellemző magyarázat nélküli, akaratlan súlyvesztés.

Ha az eddig felsoroltak közül bármelyik tünet, első megjelenése után több mint két héten át fennáll, feltétlenül ki kell vizsgáltatni.

A témáról bővebben a "Daganos betegségek" című rovatunkban olvashat.

)
mRNS vakcinák (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +15, +22 °C
Minimum: +10, +15 °C

Hazánkban szombaton délelőtt többnyire erősen felhős, borult lesz az ég, északon lehet szakadozottabb a felhőzet. Elszórtan, főleg délen számíthatunk esőre, záporra. Délután továbbra is sok lesz felettünk a felhő. Délen többfelé lehet eső, zápor, máshol nagy csapadék nem valószínű. A szél napközben élénk északnyugati lesz. Hajnalban 10, 15 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 15, 22 fok között alakul. Késő este 10, 15 fok lesz. Szombaton hidegfronti hatás várható, nagy terhelés éri a szervezetet. Erős görcsös panaszok léphetnek fel, többek között görcsös fejfájás, izom- és hasi görcsök is jelentkezhetnek. Romolhat a szívbetegek állapota, az arra hajlamosak keringési és vérnyomáspanaszokat tapasztalhatnak. Csökken a hőérzet, romlik a komfortérzet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Eső