Így viselkedjünk egy rákos beteggel

Élete egyik legnehezebb küzdelme áll a rákos beteg előtt, ezt a harcot azonban sokszor akaratlanul is megnehezíti a családja és környezete. Rákos embereket kérdeztek meg arról: melyek azok a mondatok, amiket a legszörnyűbbnek, legkárosabbnak tartanak ebben a nehéz időszakban.

Nehéz megmondani, hogy mit szabad mondani és csinálni egy olyan ember környezetében, aki halálos kórral kénytelen felvenni a harcot. Ahogy a kezelőorvos kommunikációja során is nagy hangsúlyt kell fektetni a megfelelő üzenetekre, úgy a beteg családjának és barátainak is fontos, hogy kerüljenek bizonyos kedvesnek tűnő, de ártó szófordulatokat. Két angol egyetem 2017-ben közös kutatásban vette fel az emlőrákosokat összefogó Breast Cancer Care UK tagjaival a kapcsolatot, hogy kiderítsék: melyek azok a mondatok, amelyekkel inkább ártanak, mint használnak a betegnek – írta meg korábban a Daily Mail.

Letargia, düh, kétségbeesés – minden emberből más érzelmi reakciókat vált ki a hír, hogy rákot diagnosztizáltak nála. Szakemberrel beszélgettünk arról, hogyan lehet a pácienssel kíméletes módon, a tényekhez mégis ragaszkodva tárgyalni a rá váró megpróbáltatásokról.

Ne mondjuk meg, hogy mit tennénk a helyében

Legtöbbször puszta jóindulatból, a túlzásba vitt segítési szándék miatt hajlamosak vagyunk kioktatni a daganatos embereket arról, hogy mit kellene csinálniuk, és hogyan kellene átvészelniük ezt az időszakot. A megkérdezett betegek ezzel szemben akkor érezték magukat a legjobban, hogyha nem irányítani akarták őket, sokkal inkább támogatni.

Ne törjünk össze jobban, mint a beteg

A daganat híre nem csak a beteget, de annak családját, szeretteit is óriási nyomás alá helyezi. Fontos azonban, hogy erősek maradjunk, hiszen a betegnek anélkül is bőven eleget kell elviselnie, hogy még a környezetében élőket is vigasztalnia kellene. Jól esett azonban a megkérdezetteknek, ha valakinek kibeszélhették a panaszaikat, és a környezetükből erőt, bátorságot meríthettek.

rákbeteg
Maradjunk erősek, ne törjünk össze jobban, mint a beteg.

Ne akarjunk mindenben segíteni

Fontos, hogy a betegnek minden szükséges segítséget megadjunk, de ezt is túlzásba lehet vinni. Sokszor a családja szinte kisgyermekként kezdi kezelni a rákkal küzdő személyt, ami egyrészt erősíti benne a betegségtudatot, másrészt pedig olyan feladatokat vesz el tőle, amelyek elterelhetnék a figyelmét az állapotáról.

Hagyjuk a számokat

Nem biztos, hogy a beteg tisztában akar lenni a gyógyulás esélyeivel, még ha a Google viszonylag jó eredményeket is dob ki rá. Amíg a beteg külön nem kérdez erről, hagyjuk a számokat, és inkább lelkileg támogassuk őt ebben a nehéz időszakban.

Ne beszéljünk az orvos ellen

Napjainkban se eleje, se vége a kétes alapokra és félinformációkra épülő álhíreknek, amelyek szembemennek a hagyományos orvoslással. Ha mi magunk kételkedünk is az orvos által javasolt kezelésekben, ne erőltessük a véleményünket a betegre! Talán többet ártunk vele, mint használunk!

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Melegfront
Maximum: +27 °C
Minimum: +12 °C

Napos idő várható gomolyfelhőkkel, majd estefelé a nyugati tájakon megnövekszik a felhőzet. Nagyrészt száraz idő valószínű, de késő délután az északnyugati határ közelében kialakulhat zápor, zivatar. A Dunántúlon megélénkül, a Nyugat-Dunántúlon megerősödik a déli szél, de zivatarok körül viharos széllökések is lehetnek. A hőmérséklet délután 25 és 30, késő este általában 17 és 24 fok között alakul. Ma még melegfronti, holnap már hidegfronti hatás várható.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra