Fagyasztással pusztították el a daganatot

Magyarországon először a Semmelweis Egyetemen végeztek két, rosszindulatú vesedaganatos betegen úgynevezett krioablációs eljárást, amely során a daganatszöveteket mínusz 40 Celsius-fokon roncsolják. Az eljárás előnye, hogy a fagyasztás érzéstelenítő hatása révén altatás nélkül, csupán helyi érzéstelenítésben történhet, így mások mellett olyan idős szívbetegeknél is megoldást nyújthat ez a beavatkozás, akiknél az altatásos műtét ellenjavallt.

Fagyasztással kezeltek daganatos betegeket a Semmelweis Egyetemen - számolt be róla az intézmény. Mint írták, a műtétek december végén zajlottak le. A betegek azóta is jól vannak, és a februári kontrollvizsgálat eredménye is megnyugtató eredményt hozott. Az első Magyarországon elvégzett krioablációs beavatkozásokat egy 46 és egy 59 éves, vesedaganatban szenvedő férfin végezték el a Semmelweis Egyetem Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikájához tartozó Képalkotó Vezérelt Ablációs Központban (KVAK).

krioabláció, fagyasztásos műtét
Fagyasztással pusztították el két magyar beteg daganatát.Fotó: Kovács Attila, Semmelweis Egyetem

Ezt kell tudni a módszerről

A hűtést mint fájdalomcsillapító eljárást hosszú ideje használják, ám az is köztudott, hogy az extrém hideg hőmérsékletnek már szövetroncsoló hatása van. A krioabláció lényege az, hogy ezt a hideget fókuszáltan az elpusztítani kívánt szövetben alkalmazzák: a speciálisan erre kialakított kezelőtűt ultrahang, CT vagy egyéb képalkotó módszer segítségével juttatják el a daganatos szövetbe, majd azt nagy nyomású argon gáz segítségével mínusz 40 Celsius-fokosra hűtik - magyarázta dr. Deák Pál Ákos egyetemi docens, aki az említett hazai műtéteket vezette.

A kezelés során több, fagyasztásból és olvasztásból álló ciklus követi egymást. A hűtés-olvasztás hatására négy különböző folyamatnak köszönhetően károsodik a daganatszövet: a hűtés miatt jégkristályok keletkeznek a daganatos sejtekben, továbbá a fagyasztás akadályozza azok sejthártyán keresztüli folyadékmozgását is (ozmózis). Ezek a folyamatok direkt módon roncsolják a rosszindulatú elváltozást. Az első két mechanizmust közvetve támogatja a szervezet természetes immunválasza is. Emellett a fagyasztott szövetrészben megszűnik a véráramlás, így a daganatos sejt nem tud táplálékot felvenni, sem regenerálódni.

Így csak a daganatsejtek elpusztulnak el

A krioabláció segítheti az egyre szélesebb körben alkalmazott, személyre szabott módszer, a daganatellenes immunterápia hatását is, mert ebben az eljárásban is csak a daganatsejtek elpusztulnak el. A szervezet számára fontos fehérjék és egyéb molekulák viszont azimmunrendszerszámára felismerhetők lesznek a fagyasztást követően, tehát a beteg saját immunrendszere is a daganatok ellen dolgozhat - fejtette ki az intervenciós radiológus.

Ha egy daganat már áttétet adott, akkor komoly a baj - de nem mindegyik tumor esetében azonos mértékű.

A krioablációt egyébként a jóindulatú daganatok ellen már néhány éve használják, ám a rosszindulatú daganatok terápiájában most alkalmazták először itthon. A központi idegrendszeri daganatok kivételével szinte minden tumor - például tüdő-, csont-, máj-, mellékvese-, vese- és prosztatadaganat - kezelhető ezzel a módszerrel. A terápia alkalmazásáról azonban személyre szabottan az intervenciós radiológus hoz döntést, egyebek mellett a tumor elhelyezkedésétől függően.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +32, +38 °C
Minimum: +15, +24 °C

Folytatódik a hőhullám. Sok napsütésre készülhetünk, néhol hőzivatarok kialakulása sem zárható ki. Délután 32, 38 fok között alakul a legmagasabb hőmérséklet. Csütörtökön is tovább tart a hőség, front nem érkezik. Gyakoriak lehetnek az alvásproblémák, valamint a fáradékonyság és a dekoncentráltság is. A szívbetegeket nagy terhelés éri, gyakoriak lehetnek a keringési problémák. Kerülje a tűző napsütést, és fontos gondoskodni a rendszeres folyadékpótlásról. Egyre többeknél jelentkezhet fejfájás, migrén is, a tartós hőhullám extrém terhelést jelent. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)