Egyre több a rákos Európában

Növekszik az Európai Unióban és más fejlett nyugat-európai országokban a daganatos megbetegedések száma. A rák jelenleg az összes halálozás 26 százalékáért felelős - állapította meg az európai rákhelyzetről közzétett friss jelentésében a Svéd Egészségközgazdasági Intézet (IHE).

A svéd kutatók adatai szerint 1995 és 2018 között 50 százalékkal, évi 2,1 millióról 3,1 millióra emelkedett az újonnan diagnosztizált daganatos megbetegedések száma az Európai Unió 28 tagállamában, valamint Svájcban, Norvégiában és Izlandon. Ugyanebben az időszakban a rák okozta elhalálozások száma is emelkedett, de csak 20 százalékkal - 1,2 millióról 1,4 millióra -, ami a túlélési arány jelentős javulását mutatja.

rák, rákos megbetegedés, daganat, daganatos betegségek, túlélési arány, rákkezelés, korai diagnosztizálás
rák, rákos megbetegedés, daganat, daganatos betegségek, túlélési arány, rákkezelés, korai diagnosztizálás

Nőtt az ötéves túlélési arány

A leggyakoribb ráktípusok ötéves túlélési aránya mindegyik vizsgált országban emelkedett, bár a gazdagabb országokban jellemzően továbbra is magasabb a túlélési ráta, mint a szegényebb államokban - mutat rá a jelentés. A túlélési arányban elért sikerek a jobb kezelési stratégiákkal, valamint a korai és pontos diagnosztikával magyarázhatók. Ma ugyanis már innovatívabb és hatásosabb terápiák állnak rendelkezésre az egyes páciensek betegségének molekuláris vizsgálatai nyomán.

A rák leggyakoribb okáról korábbi cikkünkben olvashat - kattintson ide!

A rákbetegségek területén viszont még mindig komoly kihívást jelent a lakosság elöregedése, mivel a rák egy korfüggő betegség. Az öregedés miatt arra lehet számítani, hogy 2040-ben 775 ezerrel többen fognak megbetegedni rákban, mint 2018-ban. A rákos esetek 40-45 százaléka azonban megelőzhető - hívja fel a figyelmet a stockholmi intézet.

Új rákgyógyszerek

A rákkutatásoknak köszönhetően az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) 2012 és 2018 között évente mintegy 10 új rákgyógyszert hagyott jóvá, szemben a 2001 és 2011 közötti időszak évi mintegy négy új gyógyszerével - emeli ki az Európai Gyógyszergyártók és Egyesületek Szövetsége (EFPIA) által finanszírozott kutatás.

Az egészségügyi kiadások növelését sürgető jelentésből az is kiderül, hogy a vizsgált európai országokban 1995 és 2018 között megduplázódott - az évi 52 milliárd euróról 103 milliárd euróra emelkedett - a rákbetegek gyógyítására és ellátására fordított összeg. A látványos növekedés és a rákgyógyszerek kifejlesztésére fordított kiadások emelkedése ellenére viszont a rákbetegségekkel kapcsolatos kiadások az egészségügyi összkiadásokon belül 4-7 százalékon stagnálnak.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +16, +27 °C
Minimum: +12, +17 °C

Hazánkban kedden délelőtt általában erősen felhős lesz az ég, többfelé várható zápor, zivatar. Délután folytatódik a változóan, legtöbb helyen erősen felhős idő, és további záporok, zivatarok alakulhatnak ki. A szél napközben eros északnyugati lesz. Hajnalban 12, 17 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 16, 27 fok között alakul. Késő este 11, 16 fok lesz. Kedden hidegfronti hatás érvényesül. Egész nap jelentkezhetnek panaszok, amik akár erősek is lehetnek. Görcsös fejfájás, izpm- és hasi görcsök léphetnek fel, romolhat a szívbetegek állapota. Gyakoriak lehetnek a keringési panaszok és a vérnyomás-ingadozás is. Zivatarokban romolhat az asztmások állapota. Csökken a hőérzet, alacsony lesz a komfortérzet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Eső