A rák ilyenkor halálosabb

HáziPatika

A daganatos betegek gyógyulási esélyei komolyan romlanak, ha minden racionális érv dacára elutasítják a bevett terápiákat, és helyettük csodaszerekre bízzák az életüket.

A daganatos betegségekben szenvedők rendkívül kiszolgáltatottak. Az életüket féltő betegek és családtagjaik bármilyen reménybe belekapaszkodnak, és hajlamosak olyan irreális állításokat is elhinni, amelyeket különben azonnal elutasítanának. Ezért a rákos betegek jelentik a bizonyítatlan hatékonyságú (leginkább megtévesztő) csodaszereket kínáló vállalkozók fő célcsoportját.

alter
Az alternatív gyógymódok kizárólagossága rombolja a rákbetegek gyógyulási esélyeit

A Magyar Nemzet az Independentet idézi a Yale Egyetem kutatásáról, amely a 34 millió kórtörténetet tartalmazó amerikai országos rákadatbázis adatait fésülte át, miközben arra a kérdésre kereste a választ, hogy az alternatív "gyógymódok" hogyan hatnak a daganatos betegek túlélési esélyeire. Kutatásuk eredménye az amerikai országos rákkutató központ folyóiratában jelent meg. Megállapításaik, bár maguktól értetődőek azok számára, akik tisztában vannak a tudományos kutatás és bizonyítás alapszabályaival, megdöbbentőek.


Az adatbázisból 280 olyan rákbeteget választottak ki, aki lemondott a konvencionális (bizonyítékokon alapuló) gyógykezelésekről, tehát a kemoterápiáról, a sugárkezelésről, a műtétről és a bizonyított hatékonyságú gyógyszerekről, és helyettük olyan beavatkozásokat választott, mint a homeopátia és társai (bár a szerzők nem tudták azonosítani, hogy az egyes betegek pontosan milyen alternatív terápiákat választottak). E "kezelt" csoport mellé választottak kétszer ennyi (560) olyan beteget, aki hallgatott orvosaira, és a bizonyított hatásosságú gyógymódokat fogadta el.

Az életminőséget javítani képes kezelés helyett sokan a kétes hatékonyságú módszereket ígérő alternatívákat választják a rák leküzdéséhez. Sok ilyen alternatív gyógymód nem hogy segítene, még árt is a betegnek. Részletek!

Az összes vizsgált ráktípusnál átlagosan a konvencionális gyógykezelésben részesülő emberek 78,3 százaléka volt még életben a diagnózis után öt évvel is, ellenben az alternatív praktikákkal próbálkozók 54,7 százalékával. Ha külön-külön megnézzük a daganatok fajtáit, még ennél is drasztikusabb túléléscsökkenést tapasztalunk, dacára az anekdotáknak, hogy egyesek kizárólag gyógynövényfőzetek vagy trópusi gyümölcsök segítségével gyógyultak meg a rákból. A tüdőrákban szenvedők kétszer gyakrabban halnak bele a betegségbe, ha elutasítják a bizonyítékokon alapuló terápiákat az alternatív módszerek javára, mellrák esetében viszont ötszörösére, vastagbélráknál pedig négyszeresére nő így a halál veszélye.

Forrás: mno.hu

Értékelje a cikket!

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+8, +13 °C
Minimum:
-3, +2 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt többnyire erősen felhős lesz az ég, csapadékra nem kell számítani.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag

Influenzahíradó

február 11. - február 17.
Influenzás tünetekkel
orvoshoz fordulók száma:
52 200
  • 0-14 évesek
  • 15-34 évesek
  • 35-59 évesek
  • 60 év felettiek