A prosztatarákról

A prosztata rosszindulatú daganata a második leggyakoribb oka a férfi rákos halálozásnak. Az előfordulása az elmúlt évtizedekben jelentősen emelkedett. Hazánkban évente kb. 1500 férfi hal meg a megbetegedésben.

A daganat kialakulásának oka nem ismert, de szerepet játszhat benne csökkent E-vitaminbevitel, telített zsírsavak fokozott fogyasztása és a napfényhiány. A betegség családi halmozódása ismert tény, ilyen esetben a férfi családtagokat már 45 éves kortól urológiailag ellenőrizni kell. Az 50 éves férfi lakosságban a betegség gyakorisága 3% körül tehető.

Tünetek

A betegségre utaló korai tünetek nincsenek, gyakran már csak az előrehaladott és sebészileg, teljes mértékben nem gyógyítható formában figyelhető meg. Ekkor a jóindulatú prosztata megnagyobbodásra jellemző elzáródásos és irritatív tünetek jelentkezhetnek, de sokkal gyorsabban rosszabbodnak, és nem, vagy nagyon mérsékelten javulnak gyógyszerekre. Sokszor reumásnak tűnő fájdalmak hátterében a prosztatarák okozta csont áttétet, diagnosztizálhatjuk.

Kivizsgálás

A betegség korai felismerésére az 50 év feletti férfiak rendszeres urológiai vizsgálata ad lehetőséget. Így ennek szerepe vitathatatlan. A vizsgálat során végzett, végbélen keresztüli prosztata tapintás (RDV) és vérvétel során meghatározott PSA-érték (PSA=prosztata specifikus antigén) nagy biztonsággal megállapítja a betegég jelenlétét. A PSA nem a prosztata rákot határozza meg, hanem annak lehetőségét veti fel csupán. Értéke a korral és a prosztata méretével változik, de 50 éves kor körül 4 ng/ml értékig normális. Katéter-viselés, gyulladás esetén az érték akár sokkal magasabb is lehet, rák jelenléte nélkül is.

Amennyiben a fenti vizsgálatok alapján a prosztata rák lehetősége felmerül, akkor érzéstelenítésben vagy anélkül prosztata mintát kell venni. Ez történhet gáton vagy végbélen keresztül, továbbá tapintással vagy ultrahanggal vezérelve. Az eltávolított hengerformájú szövetminták alapos szövettani vizsgálata igazolja a rák jelenlétét. Ha az eredmény kóros eltérést nem mutat, a daganat lehetőségét kizárni akkor sem lehet. Elképzelhető ugyanis, hogy a rák a prosztata egy kis részén fordul elő, melyet a tűvel nem sikerült eltalálni. Abban az esetben, ha a PSA-érték tovább emelkedik, vagy a végbélen keresztüli tapintás valószínűsíti a rákot, akkor a mintavételeket meg kell ismételni.

Kezelés

A prosztata daganat kezelése a betegség előrehaladottságától, a beteg korától, általános állapotától, várható életkilátásának idejétől és szándékától függ. Korán felismert esetben, amikor a daganat a prosztatán belül helyezkedik el, akkor a teljes gyógyulás a prosztata radikális eltávolításától várható. Ennek során a prosztata és az ondómirigyek egészben, továbbá a környéki nyirokcsomók kerülnek kivételre. A műtét nagy felkészültséget igénylő beavatkozás, magában rejti a vérvesztés, a vizelettartási nehézség és merevedési problémák lehetőségét. Ugyanakkor sikeres, időben való elvégzése esetén a beteg teljesen gyógyultnak minősíthető. A nagy műtéti megterhelésre való tekintettel, jó általános állapotú betegeken végzendő, akiknek a várható életkilátásuk 10 vagy több év.

A daganat elsődleges és kiújulások kezelésében egyik lehetőség a prosztata besugárzása. A beavatkozás kevésbé megterhelő, a műtétihez képest, így idősebb, 70 év feletti és nem jó általános állapotú betegeknek ajánljuk. Ezzel a módszerrel a daganat eltávolítása nem lehetséges. A besugárzás a prosztata daganatos sejtjeit támadja, de hatással vannak a környező szövetekre is. A beavatkozás gyógyhatása jó, de későbbi következményei nagyon súlyosak is lehetnek, mint hólyag és végbél sugárgyulladása (a besugárzás következtében kialakuló, nem kórokozó okozta gyulladás), mely gyakori vizelést, székelést, csípést okoz. Sajnos e panaszok már nem gyógyíthatók.

Előrehaladottabb esetben, amikor nagy valószínűséggel a daganat már elérte a prosztata szélét, idősebb korú a beteg, vagy sebészi és sugárkezelésbe nem egyezik bele, akkor javasolt a tesztoszteron szint csökkentése. Ezt vagy injekcióval vagy tablettával, esetleg ezek kombinációjával lehet elérni. Ilyenkor a gyógyszert rendszeresen kell szedni, az injekciót pedig, egy, kettő vagy háromhavonta kell kapni.

Hasonló eredmény érhető el a herék eltávolításával, kasztrációval. Előrehaladott, csontba áttétet adó daganat vagy hormonkezelésre nem válaszoló elváltozás esetén, citosztatikumok infúzió, vagy tablettás kezelése javasolt. A betegség követése rendkívül fontos (RDV és PSA), mert így ideje korán tudunk változtatni a kezelésen.

A cikk szerzője a Broadway Orvosi Centrum szakorvosa (1065 Budapest, Nagymező u. 21.) Bejelentkezés: 06 309 627-207 vagy de. 311-9786-os telefonon.

A szerzőről bővebben itt olvashat.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +17, +22 °C
Minimum: +7, +12 °C

Délelőtt többnyire gyengén felhős, derült lesz az ég, csapadék nem alakul ki. Délután folytatódik a napos, gyengén felhős idő, csapadék nem lesz. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 17, 22 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Légnyomás emelkedés