A leghalálosabb rákot gyógyíthatja ez a szer

A kísérletek során a tudósok rájöttek, hogy két rákellenes gyógyszer kombinációjától zsugorodik a hasnyálmirigyrák. Ezt azonban eddig csak egereknél tudták bizonyítani, ezért a szakértők óvatos optimizmusra intenek mindenkit.

Új reményt adhat a rákbetegeknek, különösen a hasnyálmirigyrákban (pankreász karcinóma) szenvedőknek az a friss bejelentés, miszerint egy amerikai kutatócsoport két rákellenes gyógyszer egyidejű használatával sikeresen zsugorította a hasnyálmirigyben található tumort - számolt be róla a DailyMail. Mindkét szer bizonyított már önállóan is, az L-aszparaginázt és a MEK-inhibitor ezen típusát eddig sikerrel vetették be a különböző rákos megbetegedések, mint például aleukémiaelleni küzdelemben. A szakemberek remélik, hogy az egereken végzett kísérletek után a lehető leggyorsabban engedélyezik számukra a hasnyálmirigyrákban szenvedőknél is a gyógyszer-kombináció alkalmazását.

Mik ezek a szerek? Az L-aszparagináz egy kemoterápiás gyógyszer, amelyet akut limfoblasztikus leukémia (ALL) és más vérzavarok kezelésére használnak. A MEK-gátlók, mint például a trametinib és a dabrafenib, szilárd daganatok (mint például a bőrrák egy fajtája, a melanóma) kezelésére engedélyezettek.

Nem sokat fejlődött eddig

A San Diego-i Sanford Burnham Prebys Orvosi Kutatóintézet tudóscsoportja úgy fogalmazott, a hasnyálmirigyrák kezelése a betegség más formáihoz képest rosszul áll. "A szomorú valóság jelenleg az, hogy a pankreász karcinóma kezelése azért maradt le, mert nincs hatásos terápia ezekre a tumorokra" - mondta el kutatás vezetőszerzője, Dr. Ze'ev Ronai. Viszont, mint hangsúlyozta, vizsgálatuk olyan potenciális megoldást azonosított, amelyet azonnal ki lehetne próbálni ezek ellen az agresszív daganatok ellen.

hasnyálmirigyrák, pankreász karcinóma, tumor, daganat
hasnyálmirigyrák, pankreász karcinóma, tumor, daganat

A kísérleteikben a tudósok L-aszparaginázt használtak, hogy lebontsák a beteg szervezetében azt az aszparagin nevű fehérjét, melyre a hasnyálmirigy-daganat sejtjeinek szükségük van az életben maradáshoz. Ekkor a rákos sejtekben - a halál helyett - válaszként egy stresszreakció lépett életbe, s aktiválta a saját aszparagin termelésüket. Erre válaszul Dr. Ronai és csapata egy MEK-gátlót alkalmazott, ami megakadályozta ebben a tumorsejteket, s ezáltal blokkolta a növekedésüket. Minderről a Nature Cell Biology folyóiratban közzétett tanulmányukban számoltak be.

"A hasnyálmirigytumorok szinte megszűntek" - jelentette ki Dr. Ronai az eredményeket kommentálva a DailyMailnek. A tanulmányban emellett a kutatók azt is publikálták, hogy ez a kettős kezelés a melanóma ellen is hatásos volt az egereknél. De mivel a hasnyálmirigyrák terápiájának fejlesztése szükségesebb, ezért döntöttek úgy, hogy előbb ennek vizsgálataival kezdenek.

Felesleges csodafegyvert várni

Dr. Eytan Ruppin, a tanulmány szerzője és az amerikai Nemzeti Rákkutató Intézet rákstatisztikákkal foglalkozó tudományos könyvtárának vezetője elmondta: ez a kutatás kombinált kezeléssel lassítja a daganat növekedését.

Dr. Rosalie Sears, az Oregon-i Egészségügyi és Tudományos Egyetem professzora úgy fogalmazott: nyilvánvaló, hogy nem fogunk egy olyan csodafegyvert találni, ami a rákot általánosan gyógyítja, de helyette több gyógyszer kombinációjával támadhatjuk a tumorok gyenge pontjait. "Ez a tanulmány a hasnyálmirigyrák ígéretes kettős kezelésének lehetőségét azonosította, várom, hogy ezeket a gyógyszereket betegeken is teszteljék" - mondta a professzor. Dr. Ronai és munkatársai szeretnének továbblépni a klinikai tesztelés fázisába, hiszen a kezelést csak azt követően kezdhetik meg a betegeken.

Óvatos optimizmusra intenek

Az Egyesült Királyság vezető hasnyálmirigyrákosokért létrehozott jótékonysági szervezete szerint az eredmények ígéretesek, mégis óvatosságra intenek. Chris Macdonald, a kutatás vezetője szerint az, hogy a hasnyálmirigy karcinóma sejtjeinek anyagcseréjét sikerült blokkolni, ígéretes kutatási eredmény, s biztató, hogy a tudósok ilyen jó eredményeket értek el az egereknél. Mindazonáltal óvatos optimizmussal kell folytatniuk a munkát.

Magyarországon gyakoribb A pankreász karcinóma (latinul: Carcinoma pancreatis) a rák egyik leghalálosabb formája. A páciensek negyede a kór felfedezését követően, egy hónapon belül életét veszti, majd háromnegyedük pedig egy éven belül halálozik el. A statisztikák szerint a betegek mindössze 5 százaléka él a diagnosztizálást követő 5. év után. Az Egyesült Királyságban évente 9 ezer, az USA-ban 57 ezer, míg Magyarországon 2 ezer embert diagnosztizálnak ezzel a betegséggel. Ez a lakosságszámot figyelembe véve az említett három országból nálunk a leggyakoribb. A hasnyálmirigyrák hazánkban az összes rákos halálozás 5 százalékát okozza és a daganatok között jelenleg 5. az elhalálozás tekintetében.

A hasnyálmirigy-daganat ugyanis közismerten jó abban, hogy kicselezze a test védekezőmechanizmusait. A kutató szerint bár ez a gyógyszer bebizonyította, hogy más betegségekben szenvedők számára hasznos, félő, hogy nem bizonyul hatékonynak a hasnyálmirigyrák esetében. A pankreász karcinóma ugyanis korai stádiumban ritkán okoz tüneteket. Amikor viszont megjelenik a gyomorfájdalom, a sárga bőr és szem, a hirtelen súlycsökkenés, akkor sokszor már késő. Mivel ha túl nagy a tumor, vagy áttétek keletkeztek, akkor a műtét - a betegség gyógyításának egyetlen módja - a legtöbb esetben már nem lehetséges.

Forrás: DailyMail

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22, +30 °C
Minimum: +13, +18 °C

Hazánkban szombaton délelőtt közepesen felhős ég mellett időnként erősen felhős időszakok is előfordulnak, helyenként zápor, kisebb eső is kialakulhat. Délután folytatódik a változóan felhős idő, továbbra is előfordulhat egy-egy zápor, esetleg zivatar. A szél napközben eros északi lesz. Hajnalban 13, 18 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 30 fok között alakul. Késő este 14, 19 fok lesz. Szombaton gyenge hidegfronti hatás érvényesül. Enyhébb görcsös panaszok jelentkezhetnek, például görcsös fejfájás és izomgörcsök. Az arra hajlamosaknál ingadozhat a vérnyomás, egyesek nyugtalanságot tapasztalhatnak. A szél csökkenti az érzett hőmérsékletet, a szórványos záporok miatt az esernyőkre is szükség lehet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció