HbA1c érték: ezt jelzi a cukorbeteg laboreredményében

Mit jelent a HbA1c-érték a cukorbeteg laboreredményben? Szakértő foglalta össze a legfontosabb tundivalókat.

A HbA1c érték a cukoranyagcsere állapotát jelzi, és elsősorban a cukorbetegség utánkövetésében nyújt segítséget. Dr. Polyák Annamária, a Cukorbetegközpont diabetológus, endokrinológus szakembere arra hívja fel a figyelmet, hogy minél magasabb a HbA1c érték, annál nagyobb a cukorbetegséggel összefüggő szövődmények kialakulásának kockázata.

Mit jelent a HbA1c-érték a cukorbeteg laboreredményben?

A hosszú ideig tartó magas vércukorszint nagyon veszélyes az egészségre, a cukorbetegek rendszeres vércukorkontrollja tehát elengedhetetlen. A hemoglobin A1c (más néven HbA1c, glikált hemoglobin) a diabéteszes betegek vércukorértékeinek monitorozására használt paraméter, ami a glükóz hemoglobinhoz (a vörösvértestek oxigénszállító fehérjéjéhez) való kötődésén alapul – ismerteti dr. Polyák Annamária. Mivel a vörösvértestek átlagos élettartama három hónap, ezért a teszt is háromhavi vércukorszint átlagáról nyújt információt. Míg tehát az ujjbegyből vett vércukormérés során a pillanatnyi vércukorszintről tájékozódhatunk, a HbA1c teszttel az elmúlt hónapok cukorháztartásáról kapunk átfogó képet.

laborérték
A HbA1 nyomonkövetése rendkívül fontos. Fotó: Getty Images

„A HbA1 nyomonkövetése azért rendkívül fontos, mert jelzést ad nekünk, szakembereknek és a páciensnek is, hogy a cukorbetegség milyen jól kontrollált. Az eredmények függvényében mérlegeljük, hogy szükség van-e a terápia, a diéta és a gyógyszeres kezelés módosítására, így mérsékelve a diabétesszel összefüggő súlyos szövődmények kockázatát. Klinikai vizsgálatok igazolták ugyanis, hogy a HbA1c értéke előre jelezheti a cukorbetegséggel összefüggő (a szemet, a veséket, az idegeket és a szívet érintő) súlyos, hosszútávú szövődmények kialakulásának kockázatát” - hangsúlyozta a diabetológus.

A mérést háromhavonta érdemes elvégezni, amíg a HbA1c érték el nem éri a páciens számára meghatározott céltartományt. Ezt követően 6-12 havonta javasoltak a további ellenőrzések a diabétesz gondozás során elvégzett egyéb vizsgálatokkal együtt; de otthoni mérőkészülék használatára is van lehetőség.

Mit jeleznek a teszt értékei?

A HbA1c érték a glükózhoz kötődő hemoglobin mennyiségét fejezi ki, és százalékban vagy mmol/mol egységben kapják meg a betegek a laboreredményükben. Általánosságban elmondható, hogy emelkedett értéke emelkedett vércukorszintet jelent. Diagnosztizált diabétesz esetén az ideális HbA1c szint 6-7 százalék közötti, míg a 9 százalék feletti érték jelentősen növeli a cukorbetegség szövődményeinek kockázatát. Hangsúlyozni kell azonban, hogy a célértékeket több tényező is befolyásolja és egyénenként elérőek lehetnek. Polyák doktornő szerint a célértéket minden esetben a szakorvos határozza meg figyelembe véve a páciens korát, egyéni állapotát, a cukorbetegség stádiumát, egyéb társbetegségeket és a következő vizsgálat időpontját.  

"A glikált hemoglobin monitorozása fontos eszköz a cukorbetegség kezelésében, de nem helyettesíti a rendszeres otthoni vércukorszint-vizsgálatot" – figyelmeztet dr. Polyák Annamária, a Cukorbetegközpont szakembere. Diagnosztizált cukorbetegek esetében a célérték elérésének alapja a dietetikus által előírt, személyre szabott diéta és gyógyszeres terápia betartása. Amennyiben szükséges, akkor a gyógyszeres/inzulinos terápia módosítására is szükség lehet. Emellett azonban elengedhetetlen a rendszeresen végzett testmozgás (kardio és erősítő edzések) is, amelyek kutatások szerint akár 24 órán keresztül javítják az inzulinérzékenységet, és bizonyítottan pozitív hatással vannak az A1C-szintre. 

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +31 °C
Minimum: +19 °C

Délelőtt a hajnalban képződő pára- és ködfoltok hamar feloszlanak. Emellett keleten is tovább szakadozik a felhőzet, de arrafelé még helyenként előfordulhat kisebb eső, záporeső. Napközben általában sok napsütés várható - főként az ország keleti felén erőteljes - gomolyfelhő-képződéssel. Főleg hazánk északkeleti, keleti harmadában számíthatunk elszórtan záporokra, zivatarokra, de másutt is elvétve előfordulhat záporeső. Az északnyugati, északi szél döntően mérsékelt, helyenként keleten élénk lesz. A zivatarokat erős, néhol viharos széllökés kísérheti. A legmagasabb nappali hőmérséklet 28 és 33 fok között alakul. Késő estére 19 és 26 fok közé hűl le a levegő. Ami az orvosmeteorológiai helyzetet illeti, fronthatással továbbra sem kell számolni.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra