Hat dolog, melyet fontos tudnunk a cukorról

Nincs szükségünk cukros ételekre és italokra - állapították meg korábban a Sydney-i Egyetem orvosai, táplálkozási szakértők és kutatók. Egészségtelenek, a kezelések miatt pedig végül sokba kerülnek.

A Sydney-i Egyetem 2017-ben adott helyet a Nagy cukor címmel megrendezett egészségügyi fórumnak, ahol szakértők vitatták meg a cukorral kapcsolatos kérdéseket. A rendezvényen több mint 600 résztvevő a cukor testre gyakorolt hatásáról, marketingjéről, iskolai étkeztetésben betöltött szerepéről, de a kutatások eltorzulásáról, elfogultságról és a cukor étrendből való kiléptetéséről is szó volt. Néhány számunkra is fontos megállapítást tettek.

Egy doboz cukros üdítővel már kimerítettük a napi mennyiséget

A fejlett országokban ezt a határt a napi fogyasztás többnyire messze meghaladja. Az Egészségügyi Világszervezet (World Health Organization, WHO ) által ajánlott éves cukorfogyasztás mennyisége 10 kilogramm. Magyarországon a KSH adatai szerint az egy főre jutó fogyasztás 14,4 kilogramm. Ráadásul a 65 évnél idősebbek (22,4 kg) és az alapfokú vagy annál alacsonyabb iskolai végzettségűek (18,2 kg), fogyasztják a legtöbbet, akiknek táplálkozása a jövedelmi helyzetükkel összefüggésben egyébként is a legkevésbé egészséges összetételű.

Minden, ami édes, gyermekeink kedvence, és persze ne tagadjuk, hogy a miénk is. Sok különféle veszéllyel járhat ugyanakkor, ha az ember nem tudja, hogy hol a határ az édességek fogyasztásában. Alábbi cikkünkben összegyűjtöttük, mire érdemes odafigyelnünk!

A gyermekként elfogyasztott cukor hatása az egész életet végigkísérheti

A fogszuvasodás negatív egészségügyi hatásai kumulatívak, azaz gyermekkortól hurcoljuk végig a felnőttkoron át. A szuvasodás azért alakul ki, mert az étkezési kockázati tényezőknek egész életen át kitesszük a fogainkat. Ezek közül a legfontosabbak között vannak a hozzáadott cukrok. A gyermekkori fogszuvasodás kockázatának kisebb csökkenése is nagy jelentőségű az élet későbbi szakaszában.

Nem minden igaz, amit a cukorról olvasni lehet

Lisa Bero, az egyetem gyógyszerészeti fakultásának professzora szerint azok a kutatások, amelyeket a cukorral édesített italokat gyártó cégek finanszíroztak, nagyobb valószínűséggel jutottak arra a következtetésre, hogy a cukor nem káros. A mesterséges édesítőszereket gyártó cégek finanszírozta tanulmányok pedig kevésbé mutatták ki, hogy ezeknek az édesítőszereknek a fogyasztása súlygyarapodáshoz kapcsolódik, mint a többi szponzorral végzett vizsgálatok. "A dohányiparéhoz hasonló taktikák alkalmazásával a cukoripar befolyásolta a cukor kutatási menetét annak érdekében, hogy elterelje a figyelmet termékeinek káros hatásairól" - jelentette ki Bero professzor.

Nincs szükségünk cukros ételekre és italokra - állapították meg a Sydney-i Egyetem konferenciáján, cukor cukorbetegség fogszuvasodás
Nincs szükségünk cukros ételekre és italokra - állapították meg a Sydney-i Egyetem konferenciáján.

A hirdetések kövérséget okoznak

"A gyermekkori elhízás egyik legfontosabb tényezője a gyorsételek és cukros italok reklámozása és forgalmazása. Elsősorban a gyermekeknek és a fiataloknak szánt média van 'telítve' cukorral. A gyorsételek promóciójával kapcsolatos kutatásaink pedig azt mutatják, hogy a cukros italok márkái nagyon aktívak a közösségi médiában, amely iránt a fiatalok érdeklődnek" - állapította meg Becky Freeman, az egyetem közegészségügyi intézetének kutatója.

"Az emberek kötődnek ezekhez a márkákhoz online közösségi kapcsolataikban. A cukros ital vállalatok 'barátokként' pozicionálják magukat, pedig valójában túlsúlyt okoznak és elrontják a fogainkat. Ideje volna megszabadulni ezektől a kedves barátoktól" - vélekedett.

A cukor miatt a fogászati számlák tetemesek

"A legfrissebb adatok 2010-11-ből származnak, és azt mutatják, hogy több mint 60 ezer potenciálisan megelőzhető kórházi felvétel történt fogászati problémák miatt, és majd 130 ezer általános fogászati rendelői érzéstelenítés történt - főleg azoknál a gyermekeknél, akiknél a fogak elszuvasodtak" - jellemezte az ausztrál helyzetet Carrie Tsai, az intézmény fogászati karának szakértője.

Nincs cukros táplálékra szükségünk

A kutatók szerint az energiaszükségletünket hozzáadott cukrot tartalmazó ételek és italok nélkül is fedezni tudjuk, azaz szükségtelen ezek fogyasztása. A cukros ételek és italok elhagyásával tehát semmilyen alapvető tápanyagból nem fogunk hiányt szenvedni, mert mind elérhetőek más forrásból is.

Forrás: sydney.edu.au

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +30, +40 °C
Minimum: +16, +24 °C

Megnövekszik a felhőzet, de napos időszakok is lesznek. Egy hidegfront mentén délutántól nyugat felől egyre többfelé számíthatunk záporra, zivatarra. Keleten még marad a hőség. Megerősödik, helyenként viharossá fokozódk a délnyugati szél, a legmagasabb nappali hőmérséklet 30, 40 fok között alakul. Pénteken eleinte a hőség jelenti az igénybevételt, majd egy érkező hidegfront miatt fokozódik a terhelés. Erős fejfájás, migrén jelentkezhet, romolhat a keringési rendszer betegségeivel küzdők és a szívbetegek állapota. A kinti programok során az esernyőkre is szükség lehet. A légszennyezettség közepes, kissé csökken. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: