"Az orvos azt mondta, érezzem szerencsésnek magam"

Két évbe telt, mire kiderült, hogy a fogyásért, az extrém szomjúságérzetért és az állandó dekoncentráltságért 1-es típusú cukorbetegség felelős a tehetséges balerinánál, Katelyn Prominskinál. Orvosa nem vette komolyan súlyos panaszait, így a 36 éves nőnek a saját kezébe kellett vennie az irányítást: ennek köszönheti, hogy állapota mára sokat javult.

Katelyn balerina szeretett volna lenni, amióta csak az eszét tudta. Célját sok küzdés árán elérte, az iskolák elvégzése után hivatásos táncosként dolgozott, sikert sikerre halmozott. Az évek során azt is megszokta, hogy kisebb-nagyobb fájdalmak, sérülések mellett ugyanúgy dolgoznia kell. "Balerinaként rendkívül rövid karrierrel számolhatsz, így akkor se állsz meg, ha a tested állapota nem 100 százalékos. Mindent ignorálsz, ami történik, mert csak és kizárólag táncolni akarsz" - mesélt a kezdetekről a nő a Health.com-nak.

1-es típusú cukorbetegség esetén elengedhetetlen az inzulinpótlás.
1-es típusú cukorbetegség esetén elengedhetetlen az inzulinpótlás. Fotó: Getty Images

Tényleg szerencsésnek érezheti magát?

2010-ben azonban olyan tüneteket tapasztalt, amelyeket már nem tudott figyelmen kívül hagyni. Állandóan éhes volt, és bár kétszer-háromszor annyit evett, mint korábban, mégis egyre csak fogyott. Extrém szomjúságérzet is gyötörte, noha rengeteg vizet ivott. Sokáig nem fordult orvoshoz, végül vőlegénye, Max tanácsára kért egy időpontot a nőgyógyászához. Amikor elmondta a szakembernek, hogy folyamatosan csökken a súlya, az orvos annyit mondott, érezze magát szerencsésnek emiatt. Egy idő után a meglévő szimptómák mellé újabbak társultak: fáradékonyabb lett, a gondolkodása kezdett lelassulni. Nem tudott gyorsan lemenni a lépcsőn, normálisan beszélgetni, szavakat megfogalmazni. Egyre többször kapott el különféle fertőzéseket is.

2011-ben megműtötték a lábát, ám a seb nem gyógyult olyan ütemben, ahogy kellett volna. Lábgyógyásza ekkor vetette fel a diabétesz lehetőségét. Katelyn meglepődött, de határozottan állította, hogy nem beteg. Többé azonban a táncban sem lelte örömét, romló állapota pedig még nehezebbé tette a munkáját, így 2011 októberében, 28 évesen visszavonult. Később elmesélte legjobb barátjának, milyen panaszai vannak, aki sürgette: menjen el vérvételre, mert szerinte is cukorbeteg.

A diagnózis: 1-es típusú cukorbetegség

Teljes élet inzulinnal - az 1-es típusú cukorbetegség kezelése Az 1-es típusú cukorbetegség inzulinhiányos állapot, ezért a kezelést annak pótlása jelenti. A korszerű inzulinkezelés lehetővé teszi, hogy a kezelés a lehető legjobban illeszkedjék a páciens életviteléhez. Olvassa el a részleteket dr. Palik Éva belgyógyász szakértőnk cikkében.

Az eredményekből először az derült ki, hogy pajzsmirigy-alulműködése van. Ilyenkor apajzsmirigyhormonjainak termelődése elégtelen, hormonpótlásra van szükség. Endokrinológushoz irányították, aki végül 1-es típusú cukorbetegséggel diagnosztizálta. A kór oka a hasnyálmirigy Langerhans-szigeteiben lévő inzulintermelő bétasejtek pusztulása, ami a szigetsejtek elleni autoimmun reakció következménye. Bármely életkorban kialakulhat, és csak inzulinpótlással kezelhető. Inzulin nélkül a sejtek működése leáll, így olyan tünetek jelentkeznek, mint amilyeneket Katelyn is tapasztalt: extrém szomjúság, fogyás, fáradtság, agyi ködösség. Az inzulinkezelés mellett fontos a megfelelő, avércukorszintingadozását megakadályozó étrend kialakítása, illetve a rendszeres mozgás is.

A diagnózis után Katelyn élete teljesen megváltozott, de lassanként hozzászokott, hogy jobban oda kell figyelnie magára. Közérzete egyre jobb lett, aminek köszönhetően visszatért a tánchoz is, sőt, 2018-ban fia született. Megismerkedett olyan emberekkel, akik szintén 1-es típusú cukorbetegséggel küzdenek, és akiktől rengeteg segítséget kapott állapota elfogadásához. Visszatekintve mindarra, amin keresztülment, úgy gondolja, azzal tett a legtöbbet magáért, hogy a saját kezébe vette az irányítást. Másokat is arra sarkall, hogy ne bagatellizálják el a problémákat, akkor sem, ha az orvos ezt teszi.

)
mRNS vakcinák (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +7, +12 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt általában közepesen felhős időre készülhetünk, csapadék nem valószínű. Délután a napsütés mellett fátyol- és gomolyfelhők is lesznek az égen, de ezekből csapadék nem alakul ki. A szél napközben élénk nyugati lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul. Késő este 15, 20 fok lesz. Csütörtökön gyenge hidegfront hat a szervezetre. Az érzékenyeknél görcsös fejfájás, valamint izom- és hasi görcsök is jelentkezhetnek, az arra hajlamosak vérnyomás-ingadozást is tapasztalhatnak. Átmenetileg az ízületi problémák is fokozódhatnak. A szél kissé csökkenti a hőérzetet, a szabadban változó komfortérzet lesz jellemző. Az alvásproblémák mérséklődnek. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció