Az időskori prediabétesz ritkán vezet cukorbetegséghez

A prediabétesszel diagnosztizált időseknél csak ritkán alakul ki valódi cukorbetegség - derült ki egy friss kutatásból.

A legrosszabb ételek prediabétesz esetén - kattintson!

Prediabéteszről akkor beszélhetünk, ha a vércukorértékek már emelkedettebbek, ám még nem érik el a kóros szintet. Ezt az állapotot a cukorbetegség előszobájának is nevezik, ahonnan megfelelő életmóddal még van visszaút az egészségesvércukorszintfelé, ám a prediabétesz diagnózisa egyértelműen a cukorbetegség fokozott rizikóját jelzi. A Johns Hopkins Bloomber Közegészségügyi Iskola kutatói azonban arra jutottak, hogy ez az összefüggés fiatal és középkorú felnőtteknél helytálló, ám időskorban már nem ennyire egyértelmű - írja a News Medical portál. A közel 3500 idősebb, átlagosan 76 éves felnőtt részvételével készült tanulmány során 6 és fél évig követték nyomon az alanyok vércukorértékeit, az eredményekből pedig kiderült, hogy a prediabéteszes állapot időskorban nem tekinthető a cukorbetegség egyik markerének. A Jama Internal Medicine nevű folyóiratban is közölt tanulmány kapcsán az egyik szerző, Elizabeth Selvin, az iskola Epidemiológiai Tanszékének vezetője elmondta: az eredmények azt sugallják, hogy azoknál az időseknél, akiknek a vércukorértékei a prediabéteszes tartományba esnek, csak ritkán alakul ki valódi cukorbetegség, az esetükben tehát a prediabétesz diagnózisa nem segíti a cukorbetegség emelkedett rizikójának felismerését.

időskor cukorbetegség prediabétesz vércukorszint
Természetes jelenség, hogy időskorban enyhén megemelkedik a vércukorszint. Fotó: Getty Images

Idővel mérsékelten nő a vércukorszint

Ahogy Selvin is elmondta, időskorban gyakori, hogy a vércukorszint kis mértékben megemelkedik, emiatt az orvosok prediabéteszt diagnosztizálhatnak a korosabb pácienseknél, ugyanakkor ez nem jelent valódi kockázatot a cukorbetegség kialakulásának szempontjából. Ahhoz, hogy a kutatók részletesebb képet kapjanak az időskori prediabétesz alakulásáról, egy 1987-ben kezdődött amerikai tanulmány résztvevőinek adatait vizsgálták meg, és az akkor 71 és 90 év közötti alanyok 2011-13-ban mért vércukorértékeit hasonlították össze a 2016-17-ben mért eredményeikkel. A várakozásoknak megfelelően a szakemberek azt találták, hogy bár az idősek nagy részénél prediabétesz volt kimutatható - 59 százaléknak az éhomi vércukorértékei, 44 százaléknak a HbA1c-értékei emelkedettebbek voltak -, nagyon csekély, csupán 8-9 százalék volt azon idősek aránya, akiknél 4-5 év elteltével valódi cukorbetegség alakult ki.

A helyes életmód sokat számít

Az igazsághoz hozzátartozik, hogy a vizsgált idősek 16 százaléka életét vesztette a kutatás ideje alatt, és a kutatók is megerősítik, hogy részben ezzel magyarázható az, hogy az idősebb korosztályban a prediabétesz már csak ritkán alakul valódi cukorbetegséggé. Ugyanakkor a szakemberek nem győzik hangsúlyozni a helyes életmód fontosságát idősebb korban is: a résztvevők 44 százalékának éhomi vércukorértékei ugyanis javulást mutattak a vizsgálat végén. Mary Rooney, a cikk egyik szerzője is kiemelte, hogy a megállapításaik tükrében még fontosabb, hogy az idősek se hanyagolják el az egészséges étkezést és a rendszeres testmozgást, főleg, ha prediabéteszt diagnosztizáltak náluk. A kutatást vezető szakemberek szerint az időseket kezelő orvosoknak emellett a már meglévő krónikus betegségek (magas vérnyomás, emelkedett koleszterinszint) kezelésére kell fokozott figyelmet fordítaniuk, hogy minél tovább élhessenek az idősek.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +26, +32 °C
Minimum: +11, +18 °C

A napsütés mellett többször megnövekszik a felhőzet, a több és vastagabb felhő a Dunántúlon ígérkezik. Nagyobb eséllyel itt alakul ki eső, zápor, zivatar. Élénk lesz az északnyugati szél, 23, 30 fok között alakul a legmagasabb hőmérséklet. Csütörtökön frontmentes idő lesz, de a nagy napi hőingás több panaszt is okozhat. A vérnyomás-ingadozás mellett a fejfájás szintén gyakori tünet lehet, a fokozottan érzékenyeknél pedig a görcsös bántalmak felerősödése is várható. Markáns hatások azonban nem érvényesülnek, a hőségmentes idő jót tesz az alvásnak és a pihenésnek. A Dunántúlon kissé változékonyabb idő lesz, ott ingadozhat a hőérzet. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: