A cukorbetegség rettegett szövődménye (2)

A cukorbetegség egyik súlyos akut szövődménye a ketoacidózis, mely akár ketoacidotikus kómához is vezethet. Szerencsére megfelelő terápiával és személyre szabott diétával általában elkerülhető.

A ketonok, vagyis a ketontestek a zsíranyagcsere melléktermékei, melyek a glukagon hatására képződnek, és szintjét az inzulin szabályozza Dr. Porochnavecz Marietta, a Cukorbetegközpont diabetológusa szerint. Mennyisége éhezés, illetve elegendő inzulin hiányában emelkedhet meg, mivel ezt használja a szervezet egyfajta alternatív üzemanyagként, amikor nem áll rendelkezésre elegendő glükóz.

Miért jelentkezhet a ketoacidózis?

Mind az 1-es, mind a 2-es típusú cukorbetegség egyik súlyos szövődménye a diabéteszes ketoacidózis, amely létrejöhet 1-es típusban az inzulin teljes hiánya miatt, vagy 2-es típusban inzulinrezisztencia és kimerült inzulinkapacitás esetén is.

Ilyenkor a glükóz nem képes a sejtekbe beépülni, mert ehhez inzulinra van szüksége, ezért a véráramban kering. Ennek eredményeként a sejtek éheznek, ám valahonnan pótolniuk kell az energiát: ezt a szabad zsírsavakból teszik meg, viszont ez a ketontestek (például aceton) felszaporodásával jár, ami "elsavasítja" a szervezetet. Az állapot igen veszélyes, hiszen következtében szívprobléma, veseelégtelenség , kóma , illetve halál léphet fel kezeletlen esetben.

Ketoacidózis: a cukorbetegség rettegett szövődménye
Cukorbetegeknél az inzulin kihagyása is előidézheti a ketoacidózist

A ketoacidózis tünetei

- acetonos lehelet

- gyengeség

- hányinger, hányás

- fokozott szomjúság

- gyakori vizelés

- zavarodottság

- nehézlégzés

Ki van veszélyben?

Ketoacidózis elsősorban 1-es típusú cukorbetegség esetén alakul ki, ám előfordulhat 2-es típus esetén is. A leginkább veszélyeztetettek az inzulinpumpát használók, a várandósok, valamint azok, akik például kihagyják az inzulint vagy nem tartják be a terápiás előírásokat. Az inzulint használók egyes betegségei, fertőzése vagy hányása esetén is magasabb a rizikó, mivel betegség esetén a szervezet gyorsabban használja el a cukrot, ráadásul az illető ilyenkor étvágytalan is, így elegendő glukóz hiányában a ketonokhoz nyúl a szervezet.

Fontos a mielőbbi kórházi segítség

Amennyiben kialakult már a ketoacidózis, úgy minden esetben kórházi segítségre van szükség, ahol normalizálják a beteg állapotát, biztosítják a légzést, a normál keringést. Ezeken kívül gondoskodnak a megfelelő folyadékpótlásról, akár intravénásan is. Súlyos esetben a vér alacsony PH-értéke miatt az infúzióban egyéb anyagok is adhatóak, amely segítik eltolni az értéket a túl savas tartományból a lúgosba. Az elektrolitegyensúly miatt káliumadásra is szükség van.

A legfontosabb azonban az állapot megelőzése, melyet a cukorbetegek felvilágosításával, megfelelő kezelésével és a diéta szigorú betartásával lehet elérni. Ehhez rendszeres orvos/dietetikus/beteg konzultáció szükséges, ahol pontosan nyomon lehet követni a vércukorszint alakulását, valamint szükség esetén változásokat kell eszközölni.

Forrás: Cukorbetegközpont

)
Milyen betegségeket okozhat kutyáknál a kullancs?

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +7, +12 °C
Minimum: +4, +10 °C

Kezdetben borult lesz az ég, majd felhőátvonulásokra számíthatunk. Többfelé lehet eső, zápor, északon esetleg havas eső is, de délután csökken a csapadékhajlam. Erős, viharos északnyugati szél mellett 7, 12 fok között alakul a csúcshőmérséklet. Hétfőn erős hidegfronti hatás érvényesül, nagyon megterhelő időszak veszi kezdetét. Erős szívpanaszok léphetnek fel, ingadozhat a vérnyomás, többen rosszulléteket tapasztalhatnak. Gyakori lehet a görcsös fejfájás, a kismamák görcskészsége szintén fokozódik. Csökken a hő- és komfortérzet, fennáll a megfázás veszélye! További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: