Orvosi szemmel: új tények a COPD-ről

A mérföldkő jelentőségű COPD-vizsgálat, az UPLIFTÂŽ igazolta, hogy tiotropium kezeléssel akár négy éven át tartós légzésfunkció-javulás érhető el, és a túlélési arány szintén javítható - jelentették be Berlinben a közelmúltban.

A COPD egy progresszív, de kezelhető betegség, amely az idő múlásával korlátozza a betegek életét, és a halálozás és rokkantság egyik vezető oka a világon. A tünetek közé tartozik a köhögés, köpetürítés (nyák vagy váladék) és a terhelésre jelentkező nehézlégzés. A tünetek gyakran súlyosbodnak, és a beteget a mindennapi tevékenységek elvégzésében korlátozhatják. Az Egészségügyi Világszervezet (World Health Organization; WHO) legutóbbi eredményei szerint körülbelül 210 millió ember szenved COPD-ben, és kb. 3 millió ember halt meg 2005-ben a betegség következtében - többen, mint tüdőrákban és cukorbetegségben együtt. A COPD fő tünete, a nehézlégzés, a jellemzően hullámzó lefutású, hosszan tartó, progresszív betegség a beteg életminőségére súlyos kihatással van. A legsúlyosabb esetben akár az egyszerű tevékenységekben, mint pl. mosakodás és öltözködés is korlátozza a betegeket.

A betegség okai közül a külső tényezők hatása miatt gyakori a betegség poros, szennyezett, mérgező gázokkal telt levegőjű munkahelyen dolgozók között, de a dohányzásnak is mindenképpen kiemelkedő szerepe van. Erre utal az is, hogy a COPD-s betegek 85-90%-a dohányos, és csak a maradék kerül ki a nemdohányzók közül.

Az eddigi vizsgálatok azt igazolják, hogy a COPD folyamatát nem lehet visszafordítani, de bizonyos gyógyszerek jelentősen le tudják lassítani azt. A gyógyszeres kezelés a tünetek enyhítését, a kiújulások ritkítását célozza. Cél a fulladás és légszomj megelőzése, a légzés előrehaladó hanyatlásának lassítása, megállítása, a szövődmények megelőzése. Ezekkel együtt javul az életminőség és a terhelhetőség. Hangsúlyozni kell, hogy a COPD eredményes kezelésének alapfeltétele a dohányzás azonnali és teljes abbahagyása. Enélkül a legkorszerűbb gyógyszerekkel, a leghatásosabb eljárásokkal sem lehet a rosszabbodást megállítani.

Az UPLIFT® vizsgálat célkitűzései Az UPLIFT® a tiotropium potenciális, hosszú távú, funkciót befolyásoló hatását vizsgáló tanulmány célja az volt, hogy igazolja a tiotropium inhalációs készítmény tartós adása esetén a COPD-re jellemző progresszív légzésfunkció-romlás sebességének esetleges csökkenését. A tiotropium egy hosszú hatású inhalációs hörgőtágító gyógyszer, az első olyan inhalációs szer, amely napi egyszer alkalmazva a légzésfunkció jelentős és tartós javulását eredményezi. A tiotropium támadáspontja a COPD egyik fontos, reverzibilis komponense, az ún. kolinerg típusú hörgőszűkület. Az inhalációs szer elősegíti a COPD-s betegek könnyebb légvételét azáltal, hogy a beszűkült légutakat kinyitja, és közreműködik azok 24 órán keresztüli nyitva tartásában. Ezzel megakadályozza a nehézlégzést.

A vizsgálók azt feltételezték, hogy a dohányzás elhagyásával, és a tüdőgyógyászok által javasolt inhalációs gyógyszerek rendszeres használatával megelőzhető a hirtelen állapotromlások jelentős része, és elkerülhető a légzésfunkció gyors romlása is.

A legnagyobb COPD-vizsgálatok egyikének számító UPLIFT® tanulmányba a világ minden részéről, összesen 37 országból, 5993 COPD-ben szenvedő beteget válogattak. A vizsgálatban a hörgtágító inhalációs készítményt a napi egyszeri adagolású tiotropiumot, hasonlították össze a placebo kontrollal. A négyéves betegkövetés eredményeit az Európai Respiratorikus Társaság (European Respiratory Society) 2008. évi kongresszusán jelentették be.

Eredmények A kongresszuson bejelentették, hogy az UPLIFT® vizsgálat eredményei, azt demonstrálják, hogy a krónikus obstruktív tüdőbetegségben szenvedő betegeken alkalmazott tiotropiummal akár négy éven át tartós légzésfunkció-javulás érhető el, azonban a légzésfunkció károsodásának mértéke nem befolyásolható. A mérföldkőnek számító vizsgálat újra megerősítette, hogy a tiotropium kedvező biztonságossági profillal rendelkezik.

Ezeket a következtetéseket abból a tényből vonták le, hogy az UPLIFT® vizsgálatban a tiotropium szignifikánsan késleltette az első exacerbáció időbeni megjelenését, továbbá szignifikánsan csökkentette az exacerbációk betegévre vonatkoztatott számát. A kórházi kezelést igénylő kiújulások rizikóját is szignifikánsan csökkentette a kontroll csoporthoz képest. Az exacerbációk súlyosbíthatják a betegséget, tehát egy olyan terápia, amely szignifikánsan csökkenti az exacerbációk jelentkezését, pozitívan befolyásolhatja a COPD klinikai lefolyását.

A tiotropium statisztikailag is kimutatható javulást eredményezett az egészséggel kapcsolatos életminőség tekintetében, amelyet egy erre kidolgozott kérdőívvel mértek fel. A négyéves vizsgálati időszakban a tiotropiummal kezelt csoport betegei a tanulmány kezdetéhez képest jobb életminőségről számoltak be.

Továbbá a halálozási kockázat tekintetében is statisztikailag kimutatható, szignifikáns, 16%-os csökkenés következett be a tiotropiummal kezelt csoportban a kezelési időszak során. A négyéves terápia alatt a túlélési arány tartós javulása mutatkozott, még abban az esetben is, ha az elemzésbe belevették azokat a haláleseteket is, amelyek a vizsgálati gyógyszer korai elhagyása után következtek be.

Vélemények "Az UPLIFT® eredményei jó hírekkel szolgálnak, elsősorban az alapellátás szakorvosai számára, hisz általában elsőként hozzájuk fordulnak a betegek. Az UPLIFT® vizsgálat bizonyítja azt is, hogy a tiotropium terápiás hatékonysága hosszú távon is megtartott, és a COPD-ben szenvedő betegek aktívabban, hosszabb ideig élhetnek" - mondta az Oslóban családorvosként praktizáló Dr. Anders Řstrem, a Nemzetközi Légúti betegségekkel foglalkozó Alapellátó Csoport korábbi elnöke.

"A betegek arról számolnak be, hogy jobban érzik magukat, és ez nagyobb túlélési reményt adhat a számukra, családjuknak és orvosaiknak egyaránt. Kiemelendő, hogy a négyéves vizsgálat kidomborítja a tiotropium kedvező biztonságossági profilját is. Majdnem 6000 beteget követtek négy éven keresztül, amely a készítménnyel kapcsolatos több mint 10 millió betegévnyi tapasztalatunkat gazdagítja" - kommentálta Dr. Andreas Barner, a Boehringer Ingelheim cég kutatásért, fejlesztésért és gyógyításért felelős igazgatótanácsának alelnöke.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +10, +15 °C

Délelőtt a napsütés mellett változóan felhős lesz az ég, csapadék nem valószínű. Délután a napos időszakokat időnként gomolyfelhők zavarják, de ezekből csapadék nem alakul ki. A szél napközben eros északnyugati lesz. Hajnalban 10, 15 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Viharos idő