Inhalációs eszközök COPD-ben

A belégző (inhalációs) készülékek alkalmazásának az a célja, hogy a gyógyszer közvetlenül a hörgőkbe, a tüdőbe jusson be. Így kevesebb gyógyszerrel és gyorsan érhető el a kívánt hatás - COPD esetében rendszerint a légutak szűkületének a megszüntetése.

A készülék megfelelő használatát meg kell tanulni!

Azok számára, akik nehezen tudják elsajátítani a helyes belégzési technikát, kifejlesztettek olyan toldalékokat, amelyek megkönnyítik az adagoló aeroszolok használatát. A beteg a toldalék szájrészét veszi a szájába és az adagoló aeroszol szájrészét a toldalék másik végén lévő nyílásba helyezi. Az adagoló aeroszolt megnyomva a porlasztott gyógyszer a toldalékba kerül és közvetlenül ezután a beteg ebből szívja be, nyugodt és mély légvétellel, a belégzés végén a levegőt visszatartva.

Vannak belégzés útján alkalmazható por alakú gyógyszerek is. Ezek belégzése az erre a célra szerkesztett készülékből történik. A gyógyszer vagy benne van a készülékben, vagy az alkalmazás előtt kell beletenni. Az adagoló aeroszollal szemben az az előnye, hogy maga a beszívott levegő légáramlása sodorja magával a gyógyszert a tüdőbe - tehát nem kell ügyelni arra, hogy a beteg akkor nyomja meg az adagolót, amikor beszívja a levegőt.

  1. Vegye le a védőkupakot.
  2. Rázza fel a készüléket.
  3. Fújja ki tüdejéből a levegőt. (I. ábra)
  4. Fejét kissé hátrahajtva vegye szájába a készülék szájrészét és szorítsa rá az ajkait. A készülék tartálya nézzen felfelé, hüvelykujja alul, középső ujja fölül legyen.(II. ábra)
  5. Lassan, egyenletesen (nem kapkodva) szívja tele tüdejét levegővel olyan mélyen, ahogyan csak bírja. Egy gondolattal a belégzés megkezdése után (azzal szinte egyszerre) nyomja meg a tartályt: a porlasztott gyógyszeradagot a beszívott levegő beviszi a tüdejébe.(III. ábra)
  6. A belégzés után lassan tízig számolva tartsa vissza a levegőt: ezzel időt hagy a gyógyszernek, hogy leülepedjék a tüdejében. (Ha rögtön kifújja a levegőt, vele a gyógyszert is kifújja!)
  7. A levegőt lassan fújja ki az orrán keresztül.(IV. ábra)
  8. A műveletet addig gyakorolja, amíg nem megy.

Maradtak még kérdései? forduljon szakértőnkhöz!

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +10, +15 °C

Délelőtt a napsütés mellett változóan felhős lesz az ég, csapadék nem valószínű. Délután a napos időszakokat időnként gomolyfelhők zavarják, de ezekből csapadék nem alakul ki. A szél napközben eros északnyugati lesz. Hajnalban 10, 15 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Viharos idő