COPD: tényleg tanárbetegség?

Sosem kényeztette el Máriát a sorsa, de világéletében harcos típus volt. Minden jel szerint egyre nagyobb szüksége lesz erre a szívós életösztönre, küzdőszellemre, hiszen nemrégiben kiderült: COPD-s.

Amikor még Marika volt

Mária már túl van az ötvenedik születésnapján, de ahogy visszagondol élete első fél évszázadára, nem tud egyetlen olyan évre sem visszaemlékezni, amit tökéletesen egészségesen töltött volna el. Már az óvodában sem kerülte el egyetlen fertőzés sem, amely végigvonult a csoportokon, az iskolában meg minden évben száznál több "igazoltan hiányzott óra" szerepelt az év végi bizonyítványában.

A COPD (krónikus obstruktív tüdőbetegség) olyan kórállapot, amelyet fokozatosan súlyosbodó, ám nem teljesen visszafordíthatatlan légúti áramláskorlátozottság jellemez. Legfőbb kiváltó oka a dohányzás, de a genetikai örökség mellett rizikótényező a környezetszennyezés és a munkahelyi légúti ártalom is, melyek hatására a tüdő abnormális gyulladásos reakciója következik be a károsító részecskék és gázok tartós, rendszeres belégzése miatt.Késő ősszel, kora tavasszal szinte menetrendszerűen elérte valamilyen légúti fertőzés, torokgyulladás, influenza, de legalábbis nem múlhatott el egyetlen félév sem egy-két hét alapos meghűlés, nátha nélkül. Szülei mindezt annak tulajdonították, hogy egy szűk völgyben fekvő iparvárosban laktak, ahol a gyárkémények füstje és a teherautók kipufogóinak bűze megrekedt a házak között. Az tény, hogy nyáron, amikor sikerült a hegyek között, tiszta erdei levegőjű helyen eltölteni néhány hetet a nagymamánál, a kislány mindig "összeszedte magát", de iskolaidőben aztán minden kezdődött elölről.

Tanárbetegségek?

Felnőve Mária pedagógus lett, és megismerkedett az ún. tanárbetegségekkel: az évente legalább egyszer beköszönő hangszálgyulladással, gégehuruttal. A diákjai nagyon mókásnak találták, amikor napokra elment a hangja, csak suttogva bírt beszélni, de persze sem ő, sem az őt ilyenkor helyettesíteni kénytelen kollégái nem mulattak olyan jól ezen a visszatérő helyzeten. Háziorvosa ilyen alkalmakkor elvégezte ugyan a rutinvizsgálatokat, de a diagnózist mindig kiegészítette azzal, hogy "ez tanárbetegség, a tantermek száraz, poros levegője, a táblakréta belélegzett pora és a sok, hangos beszéd okozza leginkább". Azt pedig már csak Mária sorolta a tanári szakmai ártalmak közé, hogy jobb meggyőződése ellenére rászokott a cigarettára. Úgy érezte, legalább az óraközi szünetekben rá kell gyújtania egy-egy szálra, hogy segítse leküzdenie a stresszt, és lélekben, idegeiben lezárni a lezajlott órát, hogy újra képes legyen nyugodtan, mosolyogva menni be a következőre.

Nem mind arany, ami GOLD

Néhány éve arra figyelt fel, hogy még a szokottnál is gyakoribbak lettek a rövidebb-hosszabb betegségek, légúti fertőzések, és mintha sosem tisztulnának fel a hörgői, garat- és orrnyálkahártyái rendesen, olyan gyakran tapasztal tapadós váladékot. Olykor, főleg, amikor nagyon kellene, például lépcsőzéskor vagy buszhoz sietve, nehezen kap levegőt, légszomj jelentkezik. Aztán legutóbb, a tanév eleji rendszeres, kötelező foglalkozás-egészségügyi vizsgálat során az orvos felfigyelt valami furcsa, sípoló hangra, amelyet kilégzéskor hallatott.

Alapos kikérdezés, majd széleskörű laborvizsgálat után a tüdőgondozóba küldte. Itt végeztek először nála spirometriai, vagyis légzésfunkció-vizsgálatot, amellyel a légzés több fizikai paraméterét állapítják meg: a FEV1-et, az erőltetett kilégzéskor egy másodperc alatt kilélegzett levegőtérfogatát és a FEV1/FVC-t, a légút szűkületét jelző értéket. A vizsgálat eredményei (FEV1=55%, FEV1/FVC=60%) alapján a tüdőgyógyász szakorvos COPD-t, krónikus obstruktív (elzáródásos) tüdőbetegséget állapított meg, és a betegség nemzetközi standard "GOLD" stádiumbeosztása szerint GOLD II. fokozatúnak, vagyis középsúlyosnak ítélte meg. Mária döbbenten hallotta, hogy noha még csak most diagnosztizálták nála ezt a furcsa, kettős, a krónikus hörghurut és a tüdőtágulat kombinációjaként fellépő betegséget, a légzőkapacitásának máris jelentős része elveszett, hörgői több mint egyharmadukkal beszűkültek.

Gyógyszerek és nem mellékes hatások

Meg kellett ismerkednie a folyamatosan illetve az alkalmilag segítséget nyújtó COPD-s gyógyszerekkel. A hörgőiben zajló, krónikus gyulladásos folyamatra ráadásul nemrégiben még egy bakteriális felülfertőzés is elérhette, mert lázas lett, a hörgőkben termelődő váladék színe megváltozott, gennyes lett. Emiatt kúraszerűen antibiotikumos és szteroidos kezelést is kapott. Rövid hatású béta-agonista szereket is kell otthon tartania, ezek segíthetnek, ha légszomj, fulladásos roham fogja el. Néhány életmódot érintő jó tanácsot is kapott. Óvakodnia kell a hideg, száraz és a szennyezett levegőtől, és különösen veszélyesek a legyengült védelmi rendszere, túlérzékeny hörgői számára a fertőzések: az influenza ellen például tanácsos beoltatnia magát.

Az orvos erélyesen felszólította a dohányzás abbahagyására, mert, mint mondta, hatékony kezelés, állapotmegőrzés csak a COPD-ről bizony megijesztette. Igyekszik mindent megtenni a betegség további előrehaladásának megállítására, hogy legalább a mostani szinten megőrizhesse légzőkapacitását, aktivitását. "Hamarosan meg fog születni az első kisunokám, és rettenetes lenne, ha nem tudnám a nagymamaságot megélni mellette - vallotta be legfőbb aggodalmát.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +31 °C
Minimum: +11, +20 °C

Közepesen felhős időre van kilátás, helyi zápor, zivatar kialakulhat. Élénk lesz az északi szél, 26, 31 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Vasárnap kettősfront szerű panaszokat lehet tapasztalni, de markáns front továbbra sem érkezik. A keringési és vérnyomáspanaszok mellett a fejfájás lehet a leggyakoribb, de az ingerlékenység is a nyugtalanság is jellemző tünet lehet. A hőérzet és a komfortérzet is ingadozik! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)