A gyógyszert márpedig szedni kell!

Van, aki lustaságból, más spórolásból vagy éppen feledékenységből nem szedi be a felírt gyógyszereket. Pedig ezzel többet veszíthetünk, mint amennyit nyerünk: a gyógyszereket ugyanis be kell szedni ahhoz, hogy valóban hassanak!

Szakértői vélemények szerint a Magyarországon kiváltott gyógyszerek fele a kukában végzi: ennyit nem szednek ugyanis be a betegek. Ez pedig nemcsak anyagiakban jelenthet hatalmas pazarlást, hanem az egészségünket, illetve a terápia sikerességét is kockára tehetjük!

Különösen a krónikus betegségeknél lehet fontos, hogy betartsuk az orvosi utasításokat és pontosan szedjük a gyógyszereket. Ezek a betegségek - mint a COPD, a magas vérnyomás, a diabétesz vagy a reumatoid arthritisz - hosszú éveken keresztül elkísérik a pácienseket, és ha kezeletlenül hagyják őket, akkor súlyos szövődményeik lehetnek, sőt akár végül halált is okozhatnak. A gyógyszerekkel éppen ezért nemcsak a pillanatnyi állapotunkon javíthatunk, de az életünket is meghosszabbíthatjuk. Mi lehet az oka tehát annak, hogy nem tartjuk be az orvos utasításait? Miért nem szedjük be vagy váltjuk ki a gyógyszereket?

A legtöbben azért hagyják abba a gyógyszer szedését, mert nem érzik a kedvező változásokat - vagy éppen már egy-két szem bevétele után jobban érzik magukat, így a többit feleslegesnek tartják. Azonban tudnunk kell, hogy a krónikus betegségek esetében a gyógyszerek viszonylag hosszú idő alatt fejtik ki a hatásukat, és a pillanatnyi pozitívumoknál sokkal fontosabb az, hogy később sem engedik romlani az állapotunkat.

Másoknak az esetleges mellékhatások jelentik a legnagyobb gondot: nehezen birkóznak meg az esetleges hasmenéssel, hányingerrel, aluszékonysággal, szapora szívveréssel vagy más problémákkal. Jó, ha tisztában vagyunk azzal, hogy a krónikus panaszokra felírt gyógyszereknél létezik egy "hozzászokási idő", ami általában néhány nap vagy egy-két hét. Nem szabad tehát a mellékhatások miatt abbahagynunk a kezelést! Kezdjünk kisebb adagokkal, kísérletezzünk azzal, hogy mikor vesszük be a gyógyszert vagy azt, hogy milyen ételt eszünk gyógyszerszedés előtt. Ha a mellékhatásokat mégsem tudjuk elviselni vagy azokat hosszú időn keresztül tapasztaljuk, mindenképpen beszéljünk az orvosunkkal! Valószínű, hogy ő tud más, hasonló vagy azonos hatású szert ajánlani. Amennyiben több problémára is kell gyógyszert szednünk, akkor a szakember kombinált terméket is ajánlhat; ezeknek általában kevesebb a mellékhatása és az áruk is kedvezőbb.

Miértek és hogyanok

Sokan azért nem tartják be a szakorvos, a dietetikus vagy a gyógytornász utasításait, mert túlságosan is bonyolultnak tartják őket. Ki tudja észben tartani a sok szabályt vagy figyelembe venni az ajánlásokat - főleg, ha azok igencsak eltérnek attól, mint amit korábban, évek alatt megszoktunk! Ez azonban ugyanolyan szokás, mint bármelyik másik, és csak idő (meg egy kis odafigyelés) kell ahhoz, hogy teljesen beépíthessük azt a mindennapjainkba. Ne féljünk jegyzetelni és kérdezni a szakorvosi vizsgálatok során! Tegyünk egy nagy naptárat jól látható helyre és kövessük azon, mikor mit kell tennünk az egészségünkért! Vonjuk be a családtagjainkat is: ha már változtatni kell a szokásainkon, változtassunk együtt!

Szintén gyakori, hogy azért hagyjuk el a gyógyszereket, mert egyszerűen elfelejtjük őket bevenni. Senkitől nem várható el - különösen, ha idősebb az illető, vagy szétszórtabb személyiség -, hogy a sokféle gyógyszer szedési szabályait megjegyezze. Egy jegyzetfüzettel, mobiltelefonunk emlékeztető funkciójának beállításával vagy a hűtőszekrényre ragasztott emlékeztetővel azonban sok fáradtságtól megkímélhetjük magunkat, ráadásul azt is könnyebben tudjuk követni, hogy milyen hatása van a gyógyszereknek. A számítógépeken vagy az okostelefonokon több olyan alkalmazás, program is van, amely emlékeztet minket arra, hogy be kell venni a gyógyszereket - még a legegyszerűbb naptár is alkalmas lehet erre! A néhány száz forintért beszerezhető gyógyszeradagolókkal pedig egy-egy hétre előre "bebiztosíthatjuk" magunkat.

A gyógyszerek ára nagy érvágás lehet sok család számára, különösen akkor, ha több gyógyszert kell szednünk. Sokan anyagi okokból nem váltják ki a felírt szereket, vagy úgy igyekeznek spórolni ezekkel, hogy össze-vissza szedik őket. Lehetséges, hogy ez rövid távon kedvező megoldásnak tűnik, de hosszú távon nagyon sokat árthatunk saját magunknak! Ne féljünk segítséget kérni az orvosunktól és nyugodtan mondjuk meg, ha sokalljuk egy termék árát!

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +30 °C
Minimum: +7, +12 °C

Délelőtt a napsütés mellett fátyol- és gomolyfelhők is lesznek, de csapadék nem várható. Délután folytatódik a napos idő, az időnként megnövekvő felhőkből csapadék nem alakul ki. A szél napközben mérsékelt délnyugati lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 25, 30 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció