Miért lehetnek veszélyesek a kozmetikumok?

A szépségápoló szerek összetevői között szinte mindig ott vannak az emulgeálószerek, melyek bár segítik a zsírok és az olajok bejutását a bőrbe, mégis rendkívül rossz hatással lehetnek a bőr védőrétegére.

A száraz bőr speciális ápolást igényel, ezért a megbomlott egyensúlyt gyengéd tisztítók és hidratálók használatával kell mihamarabb helyreállítani. A hidratálók azonban többet ártanak, mint használnak: a dermatológiai vizsgálatok tanulsága szerint a bennük levő emulgeálószerek ugyanis károsíthatják bőrünket. Az alábbiakban az is kiderül, hogy miért.

A víz- és az olajmolekulák összekötője

A hidratálók víz és lipid összetevőkből állnak, melyekre a bőrnek igen nagy szüksége van. Ezek az összetevők azonban természetükből adódóan nem vegyülnek egymással, ezért szükség van azokra az adalékanyagokra, amelyek molekuláikat összekapcsolják. Ilyen szerepet töltenek be a kozmetikumok összetevői között az emulgeálószerek is, melyek tulajdonképpen a bőrt teszik áteresztővé használat közben.

Az emulgeálószerek árnyoldalai

A krémekkel, hidratálókkal bevitt emulgeálószerek a bőr felsőbb rétegeiben felhalmozódnak, s ha a kültakaró később vízzel érintkezik, akkor ezek az adalékanyagok feloldják az itt található lipideket. Ennek hosszú távon több hátrányos következménye is lehet: a bőr ugyanis fokozatosan elveszti saját, természetes védőanyagait, és károsodik az ún. lipid barrier funkció is, mely végül enyhe irritációval járhat. Különösen akkor van esély a bőrgyógyászati panaszok fokozódására, ha az alkalmazott készítmények egyéb szenzitivizáló összetevőt, például illatanyagokat is tartalmaznak.

Mi történik ezután? Ha a bőr védőrétege megbomlott és megsérült, nedvességtartalmát könnyebben elveszítheti, sőt a környezeti hatásokkal szemben is védtelenné válik.

DMS<sup>&reg;</sup>: a regeneráló technológia

A DMS®-szerkezet kifejlesztésében egy magyar biokémikus, Ghyczy Miklós is részt vett. Azok a készítmények, melyek a bőr természetes védőrétegének szerkezetét utánozzák, megoldást jelenthetnek az érzékeny bőr ápolása esetén is. Emulgeálószerek helyett ezekre a hidratálókra különleges lamelláris (lemezes) szerkezet, ún. DMS

®, Derma Membrán Struktúra jellemző, mely a bőr szerkezetét és felépítését utánozza.

A DMS

®-nek köszönhetően a készítmény hatóanyagai a hámszövet mélyebb rétegeibe is behatolnak, így használatával megakadályozható a vízvesztés, és javítható a bőr ellenálló képessége is.

Kinek ajánlottak az ilyen típusú hidratálók?

Mivel az emberi szervezet legnagyobb szerve maga a kültakaró, melyet folyamatosan érnek környezeti és egyéb stresszhatások, egyensúlyának helyreállítása az egész szervezet számára fontos. Az ilyen típusú szerek használata így nemcsak az érzékeny, neurodermatitiszes, hanem ugyanúgy a normál bőr ápolása során is ajánlott.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +18, +29 °C
Minimum: +7, +12 °C

Hazánkban kedden délelőtt nyugat felől csökken a felhőzet, de keleten elszórtan záporok kialakulása várható. Délután tovább szakadozik, csökken a felhőzet, hosszabb-rövidebb időre kisüt a nap. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 18, 29 fok között alakul. Késő este 11, 18 fok lesz. Kedden ugyan markáns front nem érkezik, a körülmények viszont kettősfront jellegű légköri helyzethez hasonlítanak. Felerősödhetnek a keringési és vérnyomáspanaszok, nyugaton migrén, keleten görcsös fejfájás jelentkezhet. Többen alvásproblémákkal küzdhetnek, a szabadban ingadozó hő- és komfortérzettel érdemes számolni. Gyakori lehet az ingerlékenység is. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció