Megérkezett az okos sebtapasz

Az új eszköz gyorsabb és eredményesebb gyógyulást tesz lehetővé.

Komolyabb sérülések esetén sok időbe telhet, mire az teljesen meggyógyul, és még ilyenkor is előfordulhat, hogy maradandó hegesedéssel jár. Ezt orvosolná most a Stanford Egyetem tudósai által kifejlesztett okossebtapasz.

Az okoseszköz bioérzékelőkkel és vezeték nélküli elektromos stimulációval segíti a lassan gyógyuló sérüléssel küzdők mielőbbi felépülését. A tapasz vezeték nélküli áramkörökből áll, amelyek hőmérsékleti és váltakozó áramú ellenállást alkalmazó érzékelőkkel monitorozzák, hogyan gyógyul a seb.

Fertőzött sebnél is működik

Abban az esetben, ha a seb fertőzött vagy lassan gyógyul, az érzékelők informálják a rendszert, hogy alkalmazzon elektromos stimulációt a seb területén. Ez ugyanis gyorsabb összezáródásra készteti a szövetet, ráadásul az esetleges fertőzések veszélyét is csökkenti. Az eszköz teljesen vezetékmentes, és mivel a seb felületéhez tapad, bevonták egy polimert tartalmazó hidrogéllel is, amely segít távol tartani a kórokozókat.

Korábbi cikkünkben beszámoltunk arról, hogy néhány évvel ezelőtt már létezett az okossebtapasz elődje. Az átlagos kinézetű tapasz attól függően változtatta meg a színét, hogy milyen pH-értéket észlelt az alatta lévő bőrben. Ha fertőzés alakul ki a sérülés helyén, a közeg lúgosabbá válik, a pH-érték 6,5 és 8,5 közötti, ezt észlelve pedig a sebtapasz színe is élénk lilára vált.

sebkezelés, fertőzés, sebtapasz, sérülés, seb, heg
Fontos a megfelelő sebkezelés. Képünk illusztráció. Fotó: Getty Images

Jó tudni a sebkezelés lépéseit

A sebkezelés lépéseit mindenkinek érdemes betartania a fertőzések elkerülése érdekében. Mielőtt otthoni körülmények között szeretnénk ellátni egy sérülést, elsődleges feladat az alapos kézmosás, elsősorban fertőtlenítő hatású készítménnyel. A seb megtisztítása és fertőtlenítése után fedjük be azt erre megfelelő sebkötözővel, a fedetlen sérülés ugyanis jóval nagyobb eséllyel fertőződik el. Amennyiben a sérülésben idegentestet, például szilánkot vagy kődarabot látunk, azt mindenképp távolítsuk el egy alaposan lefertőtlenített csipesszel, és csak ezt követően zárjuk le a sebet.

A legfrissebb tartalmainkért kövessen minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

)
Az ülőmunka veszélyei

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +16, +21 °C
Minimum: +1, +7 °C

Napos időre van kilátás, csapadék nem lesz. Reggel északkeleten ködfoltok képződhetnek. Mérsékelt szél mellett 16, 21 fok közötti csúcshőmérsékletekre számíthatunk. Szerdán a frontmentes, de melegedő idő is okozhat panaszokat. Reggel kopásos, napközben gyulladásos ízületi bántalmak léphetnek fel, emellett a fokozottan érzékenyek migrént és koncentrálási problémákat is tapasztalhatnak. Ingadozhat a vérnyomás, a délelőtti órákban rosszullét jelentkezhet. A napsütés azonban kissé ellensúlyozhatja a tüneteket. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: