Okosak és érzékenyek a jövő sebtapaszai

Nemcsak az új MRI-készülékek és a 3D-nyomtatóval készült szervek számítanak nagy érdeklődéssel kísért fejlesztéseknek. Még az olyan egyszerűnek tűnő egészségügyi felszerelés, mint a sebtapasz is igen izgalmas változásokon megy keresztül.

Még 2010-ben történt, hogy forradalmi módon módosítottak egy sebtapaszt a német Fraunhofer intézet kutatói. Az átlagos kinézetű tapasz attól függően változtatta meg színét, hogy milyen pH-értéket észlelt az alatta lévő bőrben. Ha egy sérülés megfelelően gyógyul, 5 és 6 közötti pH-értéket mérhetünk alatta. Ha azonban fertőzés alakul ki a sérülés helyén, a közeg lúgosabbá válik, a pH-érték 6,5 és 8,5 közé változik, ezt észlelve pedig a sebtapasz színe is élénklilára vált.

Azóta pedig még tovább fejlődött az orvostudomány. A Wellman Center for Photomedicine amerikai kutatói által koordinált nemzetközi, német és dél-koreai szakértőkkel együtt dolgozó csoport az amerikai nemzetvédelmi minisztérium (DoD) támogatásával jelenleg egy olyan ún. folyékony halmazállapotú sebtapaszon dolgozik, amely azt jelzi, hogy hogyan gyógyul az alatta lévő seb. Erre az teszi képessé, hogy a sebet fedő folyadék részecskéi figyelik az alattuk levő bőr oxigén- és glükóztartalmát.

Így kezeljük helyesen a sebeket Sokan nem tudják, hogyan kell a kisebb baleseteknél elsősegélyt nyújtani vagy vérzést elállítani, pedig otthon gyakrabban történnek balesetek. Hogyan kezeljük gyorsan és helyesen a sebeket? Kattintson! Egy megfelelően gyógyuló sebnek ugyanis erre a két dologra van főként szüksége. A szokatlan sebtapasz színével jelzi, hogy mennyire gyógyul rendben a seb - ha zöld, akkor rendben el van látva oxigénnel, ha vörös, akkor hiány van. Az állatkísérletek rendben lezárultak, de az emberkísérletekre az amerikai engedélyeztető szerv, az FDA még nem adta meg az engedélyt, valamint engedélyeztetniük kell a kutatóknak a tapasz egyik alkotóelemét, a vörös szín megjelenítéséért felelős porfirint is.

A sebtapaszok teljesen új formában jelenhetnek meg

A sebtapaszok teljesen új formában jelenhetnek meg. Fotó: iStock Az NSF amerikai tudományos alapítvány kutatói emellett kétféle tapaszon is dolgoznak. Az egyik egy olyan bioelektronikus "okostapasz", amely szenzorok, bioanyagok és mikrorendszerek révén nemcsak fedi, de felügyeli is a sebgyógyulást , észleli és rögzíti többek között az oxigénszintet és a hőmérsékletet, ezeket az adatokat pedig képes továbbküldeni az orvosoknak.

A kutatók most jelenleg azt vizsgálják, hogyan lehet a hidrogél előnyeit kihasználni egy ilyen tapasznál: vélhetően ennek révén lehet a tapaszba rejtett gyógyszer mikro- és nanorészecskéit eljuttatni a megfelelő helyekre. A másik tapasz, amelyen a Berkeley egyetem kutatói dolgoznak, még azelőtt érzékeli a szövetkárosodást, hogy az láthatóvá válna a bőr felületén. Ez kifejezetten jól jöhet majd például felfekvések esetén.

A vékony, flexibilis filmrétegre felnyomtatott elektródák működését állatokon már sikerrel tesztelték. A kutatók elmondták: amikor felfekvés jelentkezik a bőrön, akkor már túl késő, ezért is lenne nagy igénye az egészségügynek a preventív megoldásokra.

Az említett tapaszok tesztjei várhatólag 2016-ra fejeződnek be, de a bonyolult engedélyeztetési folyamatok miatt várhatóan még 5 évig nem találkozhatunk velük a gyógyszertárak polcain.

Forrás: www.digitaltrends.com

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Tévhitek az egészségbiztosításról

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +2 °C
Minimum: -6 °C

Reggelig erősen felhős vagy borult lesz az ég, és helyenként előfordulhat hószállingózás. Ezt követően csökken a felhőzet, és a legtöbb helyen napos idő várható gomolyfelhőkkel. Az Észak-Alföldön és a Zemplén térségében viszont végig borult marad az ég, és ott kialakulhat további havazás, hózápor. Az északnyugati, nyugati szelet nagy területen élénk, helyenként erős lökések kísérik, amely főként a Bakonyban hófúvásokat eredményezhet. Estére mindenhol mérséklődik a légmozgás. A hőmérséklet kora délután -2 és +3, késő este -9 és -3 fok között valószínű. Az elmúlt napok kettős fronthatása után szombaton egy hidegfront vonul át a térség felett.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra