Okosak és érzékenyek a jövő sebtapaszai

Nemcsak az új MRI-készülékek és a 3D-nyomtatóval készült szervek számítanak nagy érdeklődéssel kísért fejlesztéseknek. Még az olyan egyszerűnek tűnő egészségügyi felszerelés, mint a sebtapasz is igen izgalmas változásokon megy keresztül.

Még 2010-ben történt, hogy forradalmi módon módosítottak egy sebtapaszt a német Fraunhofer intézet kutatói. Az átlagos kinézetű tapasz attól függően változtatta meg színét, hogy milyen pH-értéket észlelt az alatta lévő bőrben. Ha egy sérülés megfelelően gyógyul, 5 és 6 közötti pH-értéket mérhetünk alatta. Ha azonbanfertőzésalakul ki a sérülés helyén, a közeg lúgosabbá válik, a pH-érték 6,5 és 8,5 közé változik, ezt észlelve pedig a sebtapasz színe is élénklilára vált.

Azóta pedig még tovább fejlődött az orvostudomány. A Wellman Center for Photomedicine amerikai kutatói által koordinált nemzetközi, német és dél-koreai szakértőkkel együtt dolgozó csoport az amerikai nemzetvédelmi minisztérium (DoD) támogatásával jelenleg egy olyan ún. folyékony halmazállapotú sebtapaszon dolgozik, amely azt jelzi, hogy hogyan gyógyul az alatta lévő seb. Erre az teszi képessé, hogy a sebet fedő folyadék részecskéi figyelik az alattuk levő bőr oxigén- és glükóztartalmát.

Így kezeljük helyesen a sebeket Sokan nem tudják, hogyan kell a kisebb baleseteknél elsősegélyt nyújtani vagy vérzést elállítani, pedig otthon gyakrabban történnek balesetek. Hogyan kezeljük gyorsan és helyesen a sebeket? Kattintson! Egy megfelelően gyógyuló sebnek ugyanis erre a két dologra van főként szüksége. A szokatlan sebtapasz színével jelzi, hogy mennyire gyógyul rendben a seb - ha zöld, akkor rendben el van látva oxigénnel, ha vörös, akkor hiány van. Az állatkísérletek rendben lezárultak, de az emberkísérletekre az amerikai engedélyeztető szerv, az FDA még nem adta meg az engedélyt, valamint engedélyeztetniük kell a kutatóknak a tapasz egyik alkotóelemét, a vörös szín megjelenítéséért felelős porfirint is.

A sebtapaszok teljesen új formában jelenhetnek meg

A sebtapaszok teljesen új formában jelenhetnek meg. Fotó: iStock Az NSF amerikai tudományos alapítvány kutatói emellett kétféle tapaszon is dolgoznak. Az egyik egy olyan bioelektronikus "okostapasz", amely szenzorok, bioanyagok és mikrorendszerek révén nemcsak fedi, de felügyeli is a sebgyógyulást, észleli és rögzíti többek között az oxigénszintet és a hőmérsékletet, ezeket az adatokat pedig képes továbbküldeni az orvosoknak.

A kutatók most jelenleg azt vizsgálják, hogyan lehet a hidrogél előnyeit kihasználni egy ilyen tapasznál: vélhetően ennek révén lehet a tapaszba rejtett gyógyszer mikro- és nanorészecskéit eljuttatni a megfelelő helyekre. A másik tapasz, amelyen a Berkeley egyetem kutatói dolgoznak, még azelőtt érzékeli a szövetkárosodást, hogy az láthatóvá válna a bőr felületén. Ez kifejezetten jól jöhet majd például felfekvések esetén.

A vékony, flexibilis filmrétegre felnyomtatott elektródák működését állatokon már sikerrel tesztelték. A kutatók elmondták: amikorfelfekvésjelentkezik a bőrön, akkor már túl késő, ezért is lenne nagy igénye az egészségügynek a preventív megoldásokra.

Az említett tapaszok tesztjei várhatólag 2016-ra fejeződnek be, de a bonyolult engedélyeztetési folyamatok miatt várhatóan még 5 évig nem találkozhatunk velük a gyógyszertárak polcain.

Forrás: www.digitaltrends.com

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +31, +36 °C
Minimum: +13, +23 °C

A napsütést időnként gomolyfelhők zavarják, ezekből helyenként zápor, zivatar kialakulására kell készülni. Mérsékelt lesz az északi szél, 31, 36 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Vasárnap nem érkezik front, ismét az országos kánikula jelenti a veszélyt. Fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata, magas a kiszáradás veszélye. Többeknél migrén léphet fel, csökken a koncentrálóképesség. Megszaporodhatnak az emésztési problémák. A hőérzet több fokkal a mért értékek felett alakul. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)