Különös betegséget kaphatnak a nők a napozástól

A napsugarak ultraibolya tartománya főként nőkben összefügghet egyes autoimmun betegségek kialakulásával - állítja egy, az amerikai Nemzeti Környezetegészség-tudományi Intézet (NIEHS) kutatói által jegyzett tanulmány.

Az izomgyengeséggel és bőrkiütéssel járó dermatomyositis nevű autoimmun betegség gyakrabban fordul elő a magas UV-sugárzású helyeken élő nőknél, bár az ok-okozati viszonyt nem tudták bizonyítani.

Dr. Frederick W. Miller, a NIEHS Környezet-autoimmunitás Csoport Klinikai Kutatóprogramjának vezetője szerint nem ismert annak oka, miért alakulnak ki gyakrabban az autoimmun betegségek a nőknél. A dermatomyositis és az UV-sugárzás kapcsolatát csak a nőknél sikerült igazolni, ennek oka az lehet, hogy a nők másképp reagálnak az UV-sugárzásra. Korábbi kutatások azt mutatták, hogy a nőstény egereknél súlyosabb bőrgyulladás alakul ki UV-sugárzás hatására.

Az autoimmun betegekben az immunrendszer általában az izomszövetet vagy a bőrt támadja meg, ritkán más szövetek is érintettek. A dermatomyositis jellemzően lilásvöröses bőrkiütéssel jár a felső szemhéjon vagy a kézfejen, a betegek állapota a napsugárzás hatására gyakran romlik.

A vizsgálatban 380 dermatomyositisben vagy polymyositisben szenvedő beteg autoantitesteit határozták meg, melyek az adott betegségre jellemzőek. "A dermatomyositisszel összefüggő egyik antitest az anti-Mi-2 fehérje, amelyről korábbi kutatások bebizonyították, hogy az UV-sugárzás megnöveli az autoantitesteket megkötő fehérje szintjét" - magyarázta Miller. Bár az autoimmun betegségek kialakulásának oka még nem ismert, a kutatók azt gyanítják, hogy a környezeti hatások hozzák létre azokat a genetikailag hajlamos emberekben.

A tanulmány az Arthritis & Rheumatism folyóirat augusztusi számában jelent meg.

)
mRNS vakcinák (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +23, +28 °C
Minimum: +9, +14 °C

Délelőtt a napsütést időnként gomolyfelhők zavarják, csapadék azonban nem lesz. Délután folytatódik a változóan felhős idő, legfeljebb a Dunántúlon fordulhat elő egy-egy kisebb zápor. A szél napközben eros nyugati lesz. Hajnalban 9, 14 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 23, 28 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: