Fény derül a bőr öregedésére

A testápolás, a szép, egészséges, feszes bőr igénye fontosabb, mint valaha. Örömteli tény, hogy immár nem csak a fiatal hölgyek, az idősebbek és a férfiak is törekednek rá, hogy bőrük kellemes tapintatú, jó illatú legyen. Megfiatalodhat-e a bőr?

Zsír- és savköpenybe burkolva

Az egészséges bőr felszínén található vékony lipid-réteg, azaz zsírréteg faggyúból, a szarusejtek szétesése kapcsán képződő zsíradékból, valamint verejtékből áll. Összetétele egyénenként, életkor szerint is változik, és a test különböző részein sem egyforma. A szaruzsír és a faggyú szabad zsírsavtartalma, valamint a verejték tejsavtartalma miatt kémhatása savas, pH-ja 4-6 között van. Ezt a savas tulajdonságot, illetve a felszíni lipid-réteget nevezzük a bőr zsír- és savköpenyének. Védi a bőrt a külső nedvesség feláztató hatásától, ugyanakkor akadályozza a szarurétegben lévő víz elpárolgását is. A savas pH a bőrre kerülő baktériumok elszaporodását is akadályozza, mivel ezek nagy része lúgos közegben él.

Megfelelő mosó- és ápolószer

A testápolás alapvető része a megfelelő tisztítás. Leggyakrabban szilárd szappanokat vagy folyékony tusfürdőket használunk erre a célra, amelyek nagy része szárítja a bőrt, és lúgos irányba tolja el a bőr amúgy enyhén savas vegyhatását. Ha valakinek érzékeny, száraz a bőre, érdemes olyan tusfürdőt, esetleg olajfürdőt választania, amely a bőrrel azonos pH-jú, és nem szárítja, hanem inkább "visszazsírozza" a bőrt.

A normál bőr is ápolást igényel, de különösen igaz ez a száraz vagy kiszáradásra hajlamos bőrre.

A testápolók a zsírköpeny visszaállítására hivatottak, de vannak olyan testápolók is, amelyek különleges összetevőiknek köszönhetően egyéb speciális feladatot is képesek ellátni. A száraz bőr ápolására, visszazsírozására bizonyítottan alkalmas a linolsav, az ezt tartalmazó testápolók természetes módon javítják a bőr állapotát.

A fény, ami tör, zúz

A bőrgyógyászati praxisban egyre több olyan pácienssel találkozunk, akiknek bőre nem csak száraz, hanem az elszenvedett napfény- illetve UV-fény-ártalomnak köszönhetően testszerte ráncos, finoman hámlik, világos vagy sötétebb barna foltok, pigment-hiányos, fehér területek tarkítják, és helyenként fokozottan elszarusodik. Ezek az elváltozások részben annak a károsító hatásnak következtében jönnek létre, amelyet az UV-fény okoz a sejtek DNS-én. A DNS a sejtek örökítő anyaga. Épsége elengedhetetlenül fontos ahhoz, hogy az újonnan képződő sejtek hibátlanok legyenek. Az UV-fény hatására a DNS-szál széttöredezik. Azon a szakaszon, ahol az adott hullámhosszúságú fényre fényelnyelő, az egymás mellett elhelyezkedő molekulák között alakulnak ki kémiai kötések, úgynevezett timin-dimérek képződnek. Ezek a dimérek megváltoztatják a DNS másodlagos szerkezetét, és ha ezt a hibát nem sikerül kijavítani, a dimérek megakadályozzák a normális sejtek képződését. A szervezet maga is képes a javításra; kivágja, eltávolítja a sérült, hibás DNS-részletet. A kor előre haladásával, illetve akkor, ha túl sokszor kellett az UV-fény által kiváltott károsodást elhárítani, a javító-, úgynevezett repair-mechanizmus kimerül, és létrejön a fénykárosodott bőr.

Bőrjavítás, reparálás!

Ma már kapható egy olyan testápoló, amely Cassia Alata növényi kivonatot tartalmaz. Ez a növény a forró égövi tájakon, Dél-Amerikában, Afrikában és Indiában honos. Rendszeresen napfénynek kitett leveleiből kipréselt nedve többféle flavonoidot tartalmaz, többek között olyat, amelyről bebizonyosodott, hogy védő hatással rendelkezik az UV-fény által kiváltott DNS-károsodásokkal szemben, és a sejt saját repair-funkcióit is javítja. A növényi kivonat mellett a testápoló mandulatejet és mandulaolajat is tartalmaz. A mandulatej finoman puhítja a bőrt, a mandulaolaj pedig linolsav tartalma révén segít a bőr szárazságának megszüntetésében.

Használata szoláriumozás és napozás előtt is javasolt, nők és férfiak számára egyaránt, finoman a bőrbe masszírozva.

Ápol és eltakar - a fény elől

A testápolásról szólva nem szabad megfeledkezni a bőr napégés elleni védelméről sem. Erre a célra megfelelő faktorszámú fényvédő készítményt kell használni. Legjobb, ha UVA és UVB ellen egyaránt védő készítményt használunk. Ahhoz, hogy a megfelelő hatást elérjük, a kémiai fényvédőt tartalmazó krémet már fél órával a napfény-behatás előtt a bőrre kell kenni.

A megfelelő testápoló kiválasztásakor érdemes figyelembe venni bőrtípusunkat is. Zsíros bőrre nem szabad zsíros készítményt kenni, mert ez eltömheti a pórusokat. Az időjárást is figyelembe kell venni: télen nem ajánlott vizes hatású készítménnyel a bőrünkön hosszasan hidegben tartózkodni.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22, +30 °C
Minimum: +13, +18 °C

Hazánkban szombaton délelőtt közepesen felhős ég mellett időnként erősen felhős időszakok is előfordulnak, helyenként zápor, kisebb eső is kialakulhat. Délután folytatódik a változóan felhős idő, továbbra is előfordulhat egy-egy zápor, esetleg zivatar. A szél napközben eros északi lesz. Hajnalban 13, 18 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 30 fok között alakul. Késő este 14, 19 fok lesz. Szombaton gyenge hidegfronti hatás érvényesül. Enyhébb görcsös panaszok jelentkezhetnek, például görcsös fejfájás és izomgörcsök. Az arra hajlamosaknál ingadozhat a vérnyomás, egyesek nyugtalanságot tapasztalhatnak. A szél csökkenti az érzett hőmérsékletet, a szórványos záporok miatt az esernyőkre is szükség lehet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció