A pikkelysömörről, nemcsak a világnapon

Október 29-én, a Pikkelysömör Világnapján az általánosnál nagyobb figyelem irányul a psoriasisos betegekre. A világnapi rendezvények célja, hogy ne csak ekkor, hanem az év minden napján megkapják azt az elfogadást, törődést, amit a helyzetük megkíván.

Egy félreértett betegség

Ahhoz képest, hogy a psoriasis, vagyis ahogy a legtöbben ismerik, a pikkelysömör nem ritka betegség - Magyarországon körülbelül kétszázezren szenvednek tőle -, a köztudatban meglepően sok a félreértés körülötte. A kórral együtt járó, mindenki számára könnyen felismerhető bőrtünetek jelentősen megnehezítik a betegek mindennapjait, akiknek az élénkvörös foltok miatt nemcsak a rendszeres kezelések miatti kényelmetlenségekkel, hanem nemegyszer hátrányos megkülönböztetéssel, a társadalmi kirekesztettség érzésével is nap mint nap meg kell birkózniuk. Sokan ugyanis attól tartanak, amikor az érintettekkel találkoznak, hogy azok fertőző bőrbetegséget hordoznak, vagy ápolatlanság miatt vannak bőrtüneteik, pedig erről szó sincs: a psoriasis genetikai eredetű autoimmun betegség, amely életünk során bármikor jelentkezhet.

Az elfogadás, a tolerancia hiánya is hozzájárul, hogy az egészségügyi, fizikai problémák mellett lelki és szociális gondok is gyakran terhelik a betegeket. A társas együttélés legtöbb színterén akadályokba ütköznek, sokan elveszítik állásukat, hosszabb ideig munka nélkül maradnak. A depresszió a betegek egynegyedét kínozza, többen közülük az öngyilkosság érzésével is szembenéztek már életük során. Dr. Gyulai Rolland, a Társulat Psoriasis Szekciójának elnöke elmondta: a világnap kapcsán szeretnék kiemelten felhívni a lakosság figyelmét arra, hogy mind egyformák vagyunk, és hogy a betegség NEM fertőző. Ugyanakkor fontos, hogy mindenki tisztában legyen azzal, hogy a psoriasis nem kozmetikai rendellenesség, hanem betegség, amivel sok társunknak együtt kell élnie.

Ijesztő foltok, ízületi gondok

A psoriasis az immunrendszer és a bőr sejtjeinek veleszületett, öröklött eltérései és külső provokáló tényezők együttes hatására alakul ki. Az immunrendszer egyes elemei fokozottan működnek, gyulladást indítanak el és tartanak fenn a bőrben, mely gyulladás következtében a bőr sejtjei erőteljesen osztódnak. A bőr sejtjeinek gyors szaporodása következtében nem megfelelő a sejtek érése és szaruképzése, így jönnek létre a gyulladt és hámló kiütések a betegek testén.

Leggyakrabban a hajas fejbőr, a könyök és térd területe, a végtagok feszítő felszíne, a gerinc és a derék területe érintett, súlyos esetekben azonban bármely testrészen kialakulhatnak a tünetek. Enyhe esetben csak néhány, elszórt kiütés látható, de vannak olyan betegek, akiknél a test több mint felét, vagy akár a teljes bőrfelszínt is beboríthatják a hámló kiütések. A bőrtünetek viszketnek, pszichésen zavarják a beteg mindennapjait, kezelésük időigényes, kellemetlen, ráadásul súlyos roncsoló ízületi- és körömtünetek is kísérhetik a bőr érintettségét. A pikkelysömörös betegek mintegy egyharmadának van társuló psoriasisos ízületi gyulladása. Leggyakoribb a kéz és láb kisízületeinek, a csuklóknak a fájdalma, duzzanata, ritkább a térdek, könyökök, bokák illetve a csípők gyulladása. A betegek közel felének körömtünetei is vannak, elsősorban a kézen, de olykor a lábkörmökön is.

A genetikai faktorokon kívül számos környezeti tényező van, ami provokálhatja a klinikai tünetek kialakulását. Ilyen provokáló tényező a stressz, a téli hideg idő, a bőrt érő fizikai trauma, a napégés, a fertőzések, a gyógyszerallergiás reakció, bizonyos gyógyszerek szedése, az alkohol, a hormonális hatások, az elhízás és egyes anyagcsere-betegségek.

Nem gyógyítható, de kezelhető

Látható, hogy a pikkelysömör jelentős életminőség-romlást okozhat az érintett betegnél. A Psoriasis Világnap egyik üzenete ezért, hogy mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy a psoriasisban szenvedő betegek újra teljes életet élhessenek.

Bár a psoriasis diétás úton közvetlenül nem befolyásolható, de jó tudni: az elhízott, diabéteszes vagy magas vérzsírszintű betegek psoriasisa javul, ha lefogynak, vagy rendeződik az anyagcsere-eltérés. Sajnos a pikkelysömör a tudomány jelenlegi állása szerint továbbra sem gyógyítható kór, azonban a betegség kezelhető - ismertette dr. Holló Péter, a Semmelweis Egyetem Bőrgyógyászati Klinika Psoriasis Centrumának vezetője. Léteznek olyan eljárások, amelyek a betegek életminőségét érezhetően javíthatják. A hagyományos gyógyszeres és helyi kezelési módok mellett középsúlyos és súlyos psoriasis kezelésére legújabban kifejlesztett terápiás lehetőség a biológiai terápia. Ez olyan szintetikusan előállított nagy molekulájú fehérjék alkalmazása, melyek egy adott betegség kialakulásában kulcsfontosságú szerepet játszó, gyulladást okozó anyagok vagy sejtek működését gátolják, így a betegség folyamatának előrehaladását megállíthatják, vagy nagymértékben csökkenthetik.

Megdöbbentő képek
a pikkelysömörről és a kezeléséről
A kezelési célok (a bőrtünetek 75-90 százalékos javulása, az életminőség-javulás, a köröm- és ízületi tünetek jelentős enyhülése) mára igenis elérhetővé váltak - hangsúlyozta a Centrum vezetője. A megfelelően kezelt psoriasisos beteg teljesen vagy csaknem teljesen tünetmentessé tehető, ízületi fájdalma megszűnik, azonban ehhez szükséges a beteg és orvos szoros együttműködése, a beteg megfelelő tájékozottsága és aktív közreműködése is.

Az új terápiák segítségével lehetséges visszaadni az emberi méltóságot és a mindennapi küzdelemhez szükséges erőt. A módszerek használatával jelentősen csökkenthető a betegekre nehezedő pszichológiai nyomás és a szégyenérzet.

Segítség a psoriasisoknak

Az MDT társadalmi célú kampányt indít az elfogadás jegyében. Ennek érdekében felhívja a betegek figyelmét a jelenleg elérhető kezelési lehetőségekre, a lakosságot és a betegek ellátásában részt vevő egészségügyi szakszemélyzetet pedig megismerteti a pikkelysömör tüneteivel, legfontosabb jellemzőivel. Prof. Dr. Kemény Lajos, a Magyar Dermatológiai Társulat elnöke a kampánynyitó sajtótájékoztatón elmondta: a kezdeményezéssel a döntéshozók figyelmét is a betegségre szeretnék irányítani, hogy a közeljövőben még több segítséget kapjanak a psoriasisos emberek kezelésében, ellátásában.

A Pikkelysömör Nap és a hozzá kapcsolódó társadalmi célú kampány tehát a betegekhez, a kezelésükben részt vevő orvosokhoz, szakápolókhoz és a közvéleményhez egyaránt szól. Magyar Dermatológiai Társulat és az MDT Psoriasis Szekciója október 29-én országos kampánnyal kívánja felhívni a figyelmet a pikkelysömörrel élők elfogadására. Számos nagyvárosban nyílt napot tartanak a psoriasis betegklubok, ahol a pikkelysömörös betegek szakmai előadásokon vehetnek részt, megismerhetik egymást, a gyógymódokat, találkozhatnak kezelőorvosaikkal, szakápolóikkal. Ezekre a rendezvényekre nemcsak őket, hanem az egészséges érdeklődőket is szeretettel várják.

Ha többet szeretne megtudni a Pikkelysömör Napról, a programokról, magáról a betegségről vagy a kezelési lehetőségekről, látogasson el a weboldalra.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +20, +26 °C
Minimum: +0, +7 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt szinte felhő sem lesz az égen, csapadékra nem kell készülni. Délután a napsütés mellett csak kevés gomolyfelhő jelenik meg, de ezekből csapadék nem lesz. A szél napközben élénk déli lesz. Hajnalban 0, 7 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 20, 26 fok között alakul. Késő este 12, 17 fok lesz. Csütörtökön nem érketik front. Hideg lesz a reggel, fennáll a megfázás veszélye, és a kopásos eredetű ízületi bántalmak is felerősödhetnek. A délelőtti gyors melegedés alatt vérnyomás-ingadozás jelentkezhet. A napsütés javítja a hangulatot és a közérzetet. A délutáni hőérzet a kellemes tartományban alakul. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció