Új géneket fedeztek fel, melyek felelősek a pubertásért

Egy nemzetközi kutatócsoport 30 új gént írt le, melyek a nők serdülésének szabályozásában töltenek be fontos szerepet. Az új gének befolyásolják a testtömeget, a hormonokat, és anyagcsere folyamatait.

A 32 gént célzó tanulmány - melyből kettőről már korábban ismert volt, hogy a pubertás időzítésének szabályozásában van szerepe - 87 ezer ausztrál, európai és amerikai nőre terjedt ki. Az újonnan azonosított között van négy, melyet korábban a testtömeg indexszel hoztak kapcsolatba, három, mely az anyagcserét szabályozza, és három, mely a hormonális rendszert befolyásolja.

Dr. Joanne Murabito (Bostoni Egyetem, Orvosi Kar) és munkatársai megállapították, hogy az első menstruáció egy bonyolult szabályozási folyamat eredménye.

A Nature Genetics oldalain megjelent tanulmány hangsúlyozza, hogy a gének rendellenes működése akár a testsúlyszabályozás zavarában, akár korai pubertásban is megnyilvánulhat. A kutatók hozzáteszik, hogy a kérdéses faktorokat nemcsak a gének szabályozzák, hanem életmódbeli tényezők is befolyásolhatják.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +33, +38 °C
Minimum: +15, +23 °C

Sok napsütés várható, a kevés gomolyfelhőből csapadék nem alakul ki. Már az éjszakák sem hoznak kellő felfrissülést, napközben pedig 35 fok körüli hőség várható, néhol 38 fok is lehet. Szerdán hőségre kell készülni, front nem érkezik. Egyre gyakoribbak az alvászavarok, napközben pedig sokan nyűgösek, idegesek a kialvatlanság miatt. Az időseket és a szívbetegeket nagy terhelés éri, de az egészséges szervezettel rendelkezők is nagy igénybevételre készüljenek. Fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata, a déli órákban lehetőség szerint javasolt árnyékos, hűvös helyre húzódni! A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)