Tünetek, melyek pajzsmirigyzavart jeleznek

A pajzsmirigy hormonrendszerünk egyik nagyon fontos eleme, amellyel ha baj van, akkor számos módon hathat az egészségünkre. Ezek jelezhetik e fontos szerv működési zavarait.

Megváltozik a bőrünk

Ha valakinek túlműködik a pajzsmirigye, akkor tapasztalhatja, hogy bőre elvékonyodik, alulműködés esetén pedig azt vehetjük észre, hogy bőrünk durvább, vastagabb, reszelősebb lett. Szintén túlműködésre utal, ha a bőr gyakran meleg és nyirkos, illetve ha az arc és a tenyér gyakran kivörösödik.

A pajzsmirigy-alulműködés az esetek többségében lappangva kezdődik, tünetei eleinte nem jellegzetesek: izomgyengeség, fáradtság, rossz közérzet. Hogy milyen panaszok árulkodhatnak a betegségről, arról bővebben az alábbi cikkünkben írtunk!

Megváltozik a súlyunk

A pajzsmirigy működési zavarai testsúlyunkra is hatással vannak. A pajzsmirigy túlműködése jelentős súlyvesztéssel járhat, sőt sokaknál az is előfordul, hogy úgy következik be, hogy mellette étvágyuk szinte csillapíthatatlan. Ha viszont valaki hízik, és bárhogyan próbálkozik, nem tud súlyt leadni, illetve nagy az étvágya, akkor szintén gyanakodhat, hogy nincs minden rendben a pajzsmirigyével.

A pajzsmirigy működési zavarai a testsúlyunkra is hatással vannak
A pajzsmirigy működési zavarai testsúlyunkra is hatással vannak

Megváltozik a hőháztartásunk

Mivel a pajzsmirigynek komoly szerepe van az anyagcsere szabályozásában, túlműködés esetén gyakran előfordul, hogy a betegeknek melegük van és sokat izzadnak , illetve felgyorsul a szívverésük. Alulműködés esetén az anyagcsere lassul, így gyakran fázhatunk, illetve a kezek és a lábak hidegek lehetnek.

Ingadozhat a hangulatunk

A pajzsmirigy túlműködéséhez gyakran társul szorongás, hiperérzékenység, néha még pszichózis is. Alulműködés esetén nem ritkák a depressziós tünetek, ahogy a társaságkerülő, enyhén antiszociális viselkedés sem; előfordulhat még feledékenység és a motoros képességek romlása is.

Forrás: prevention.com

)
Vitamin ABC - D Vitamin (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +14, +20 °C
Minimum: +3, +12 °C

A párás reggelt követően változóan vagy erősen felhős időre van kilátás, többfelé előfordulhatnak záporok. Mérsékelt marad a szél, 14, 20 fok közé melegszik a levegő. Csütörtökön kettősfronti hatás érvényesül. Tovább gyengül az immunrendszer, emellett kellemetlen fejfájás, migrén és alvászavar léphet fel. Sokan nagyon megterhelőnek érezhetik a helyzetet. Érdemes megnézni a meteogyógyász® alábbi napi tanácsait! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: