Tényleg megszakadhat a szív? (2)

Mellkasi szorítás, kisugárzó fájdalom, légzési nehézségek: első ránézésre szívrohamnak gondolnánk, ám egy teljesen más betegség az összetört szív szindróma.

Az összetört szív szindrómát akkor kezdték el tanulmányozni, mikor rájöttek, hogy több olyan beteg is jelentkezik az ügyeleten szívrohamhoz hasonló tünetekkel, akik nemrég elveszítettek valakit, vagy más nagyobb traumán, például autóbaleseten estek át, esetleg egy rablás áldozatai voltak.

Ezek az események stresszreakciót indítanak el a szervezetben, melynek során különböző vegyületek, hormonok termelődése fokozódik, és az egész testünk, így a szív is felkészül arra, hogy adott esetben "harcolnia vagy menekülnie" kell.

Jó tudni A pánik is szívrohamhoz vezethet és leginkább az 50 évnél fiatalabbakat érinti; olvasson tovább! Az emberek egy részének viszont a szíve eltéréseket mutat: a bal kamra nem szokványos alakú, így nem is tud megfelelően működni, a szívizom ugyanis nem elég erős. A szívizom eltéréseit összefoglaló néven kardiomiopátiának nevezik, a kialakulásának oka sokféle lehet (összefügghet például más betegségekkel, alkoholizmussal, de lehet születési rendellenesség következménye is).

Ha egy korábban nem diagnosztizált kardiomiopátiás beteg olyan helyzetbe kerül, hogy a szívének több vért kell pumpálnia, jobban kell dolgoznia, könnyen szívrohamhoz hasonló tüneteket produkálhat. Ez azonban nem "igazi" szívroham, de legalább olyan veszélyes, sőt halálos kockázatú lehet.

A megtört szív szindrómának is nevezett kardiomiopátia a népesség nagyjából 2-5 százalékát érintheti és gyakoribb a nők körében. Mivel a betegség egyébként tünetmentes és semmiben sem akadályozza az érintettet, egy komolyabb stresszhelyzet állíthatja olyan terhelés elé a szívet, hogy az jellegzetes tünetekkel jár együtt.

Összetörhet a szíve

Összetörhet a szíve Ezek közé tartozik a nehézlégzés, a mellkasi szorítás, a szívdobogásérzés, a szédülés, a karba kisugárzó fájdalom, a fokozott izzadás. Mivel a kardiomiopátia és a szívroham közötti különbségeket nem lehet megkülönböztetni, ha ezeket a tüneteket észleljük magunkon, azonnal hívjunk mentőt! A kezelőorvosnak pedig mondjuk meg, ha az elmúlt időszakban nagyobb traumán, stresszes eseményen (ebbe a szokatlanul nagy fizikai megterhelés is beletartozhat) estünk át.

A betegség kezelhető, de nem gyógyítható, a gyógyszeres kezelés célja egyrészt a szív izmainak erősítése, a szív megfelelő működésének biztosítása, másrészt az pulzusszám csökkentése. Ezt többek között nyugtatókkal, vagy stresszcsökkentő módszerek elsajátításával érhetjük el.

)
Tiszta levegő (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +31, +37 °C
Minimum: +14, +21 °C

A napsütés mellett gomolyfelhők is képződnek, de ezekből csapadék nem alakul ki. Igazi hőség várható, az időnként megélénkülő délies szél mellett 31, 37 fok között tetőzik a hőmérséklet. Hétfőn ismét a kánikula terheli meg a szervezetet. A szívbetegek különösen veszélyeztetettek, de még az egészségesek körében is előfordulhat rosszullét, szédülés és vérnyomáspanaszok is. A déli órákban kerülendő a tűző napon tartózkodás! Gyakoriak a fejfájásos tünetek is, sokan alvásproblémáktól szenvednek. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)