Stroke-ot okozhat a kevés napfény

Aki kevés időt tölt a napon, nagyobb eséllyel teszi ki magát a stroke veszélyének - állítja egy új kutatás.

"Nagyon sokat hallunk a napsugárzás káros hatásairól, elsősorban a bőrrák kockázatával kapcsolatban. Pedig a nap nem csak veszélyeket rejt magában, éppúgy lehet barát, mint ellenség" - mondta Leslie McClure, az Alabamai Egyetem biostatisztikusa. Kollégáival közösen elért eredményeit az Amerikai Stroke Szövetség New Orleans-i konferenciáján ismertette.

A szakemberek egy jelenleg is folyó kutatás adatait vették alapul, amelybe több mint harmincezer, átlagosan 45 éves fekete és fehér bőrű embert vontak be. Ők arra a 16.500 alanyra koncentráltak, akiket 2003 és 2007 között figyeltek meg, és nem volt korábban szívbetegségük vagy stroke-juk. A megfigyelés öt éve alatt 351-en estek át stroke-on. McClure és társai azt figyelték meg, az ezt elszenvedők lakóhelyén mennyi volt az elmúlt 15 évben a napsütéses órák száma. Úgy tapasztalták, hogy a legborúsabb területen, illetve hidegebb klímán élők 1,6 százalékkal nagyobb eséllyel estek át a betegségen.

"Még nem tudjuk pontosan, hogyan is függ össze a stroke és a napfény. Noha már több elmélet is napvilágot látott, a teljes magyarázat még várat magára" - tette hozzá McClure. Ezzel Dr. Larry B. Goldstein, a durhami Duke Stroke Központ igazgatója is egyet értett, aki szerint még további kutatások szükségesek a témában.

"Nem lepett meg a felfedezés, de fontos, hogy meg is tudjuk magyarázni az összefüggést. Valószínűnek tartom, hogy a kevés napsütés okozta alacsony D-vitaminszint is közrejátszhat a jelenségben, de várjunk még egy kicsit a végleges következtetések levonásával" - mondta.

Olvassa el aktuális cikkeinket!

A nap képe: a magyar agykutató, akire büszkék vagyunk

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +17, +22 °C
Minimum: +7, +12 °C

Délelőtt többnyire gyengén felhős, derült lesz az ég, csapadék nem alakul ki. Délután folytatódik a napos, gyengén felhős idő, csapadék nem lesz. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 17, 22 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Légnyomás emelkedés