Segítség, várandósan lettem pajzsmirigybeteg

A meddőség és a vetélés hátterében is gyakran húzódik meg pajzsmirigyprobléma, de az is előfordulhat, hogy a várandós kismamáról derül ki, hogy érintett. Szakértő mondja el, hogyan zajlik a pajzsmirigy-alulműködés kezelése a várandósság alatt.

A pajzsmirigyzavarok népbetegségnek számítanak, és hatással lehetnek a fogantatásra is. A meddőség és a vetélés hátterében egyaránt gyakran felfedezhető, megfelelő terápiája elengedhetetlen a terhesség zavartalan kihordásáért és a baba egészségéért. A legtöbben még a várandósság előtt szembesülnek vele, ám sokakban nagy riadalmat kelt, ha a terhesség során fedezik fel a problémát - véliDr. Békési Gábor pajzsmirigyspecialista.

Ezért fontos a megfelelő hormonszint

A terhesség során a fejlődő magzat több mindent is az anyától "vesz el" - így van ez apajzsmirigyhormonokkal is, ugyanis a várandósság első hónapjaiban nem indul be a baba saját pajzsmirigyhormon-termelése. Ám mivel nagy szüksége van rájuk, így azokat a kismamától kapja. Amennyiben a magzat nem jut elegendő T3 és T4 hormonhoz, megnő az esélye a vetélésnek, a halvaszületésnek, a placenta leválásának, valamint a különböző fejlődési és idegrendszeri zavarok kialakulásának. Éppen ezért nagyon fontos, hogy az anyuka pajzsmirigy-ellátottsága megfelelő legyen, egyébként problémák léphetnek fel.

pajzsmirigy-alulműködés várandósság kismama
A pajzsmirigy-alulműködés kezelése nem ártalmas a magzatra, sőt. Fotó: Getty Images

Ha fény derül a bajra

Mivel a pajzsmirigy-alulműködés gyakran már a családtervezés időszakában problémákat okoz a sikertelen fogantatás miatt, legtöbbször még a pozitív teszt előtt kiderül a baj. "Amennyiben vérvétel útján kiderül a pajzsmirigy-alulműködés, úgy mihamarabb gyógyszeres terápiára van szükség, hogy a hiányzó hormonokat pótolni lehessen. Ez a kezelés egyáltalán nem ártalmas a magzatra, sőt kifejezetten szükséges a megfelelő fejlődéséhez. Érdemes továbbá tudni, hogy a terhesség előrehaladtával a TSH referencia értékei változnak, így az anyuka pajzsmirigy-funkcióit többször is vizsgálni kell, és ha indokolt, akkor a gyógyszer dózisán változtatni kell"- mondja dr. Békési Gábor.

Vitaminok és nyomelemek, amelyek segítik a pajzsmirigy megfelelő működését - részletek itt.

Mikor gyanakodjunk pajzsmirigy-alulműködésre?

Magyarországon egyelőre nem rutinszerű a pajzsmirigy vizsgálata a terhesség alatt, így érdemes az alábbi tünetekre felfigyelni, mivel gyakran ezek jelzik az alacsony hormonszintet:

  • fáradékonyság
  • csökkent hidegtűrés
  • súlygyarapodás
  • ödéma
  • székrekedés
  • álmosság.

A felsorolt tünetek a terhesség velejárói is lehetnek, így nehéz elkülöníteni őket a pajzsmirigy-alulműködéstől. Ha tartósabban ezeket tapasztaljuk, illetve ha a családunkban van pajzsmirigybeteg, úgy érdemes ellenőriztetni a pajzsmirigy funkciókat (TSH, T3, T4, ATPO).

Mire figyeljen a kismama, ha pajzsmirigybeteg?

A gyógyszer mindennapi bevételére mindenképpen figyelni kell, ahogy a rendszeres kontroll is. A kávé csökkenti a gyógyszer felszívódását, így ne kávéval vegyük be a gyógyszert (teljen el körülbelül 1 óra a kávézást követően). Konzultáljunk orvosunkkal, milyen várandós vitamint szedjünk (autoimmun pajzsmirigygyulladás esetén a jódtartalmú készítmények kerülendők).

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +31 °C
Minimum: +15, +21 °C

Változóan felhős lesz az ég, de több órára kisüt a nap. Elszórtan, nagyobb eséllyel a Dunántúlon és keleten számíthatunk záporra, zivatarra. Élénk, erős lökésekkel kísért északkeleti szél mellett 25, 31 fok között alakulnak a maximumhőmérsékletek. Kedden front nem érkezik, de a magasban zajló folyamatok hatására front jellegű tünetek léphetnek fel. Gyakori lehet a görcsös és a migrénes fejfájás, egész nap ingadozhat a vérnyomás. Egyesek alvászavarokat is tapasztalhatnak. A szabadtéri programoknak kedveznek a körülmények, de a záporok miatt az esernyőt is célszerű kéznél tartani. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)