Segítség, várandósan lettem pajzsmirigybeteg

A meddőség és a vetélés hátterében is gyakran húzódik meg pajzsmirigyprobléma, de az is előfordulhat, hogy a várandós kismamáról derül ki, hogy érintett. Szakértő mondja el, hogyan zajlik a pajzsmirigy-alulműködés kezelése a várandósság alatt.

A pajzsmirigyzavarok népbetegségnek számítanak, és hatással lehetnek a fogantatásra is. A meddőség és a vetélés hátterében egyaránt gyakran felfedezhető, megfelelő terápiája elengedhetetlen a terhesség zavartalan kihordásáért és a baba egészségéért. A legtöbben még a várandósság előtt szembesülnek vele, ám sokakban nagy riadalmat kelt, ha a terhesség során fedezik fel a problémát - véliDr. Békési Gábor pajzsmirigyspecialista.

Ezért fontos a megfelelő hormonszint

A terhesség során a fejlődő magzat több mindent is az anyától "vesz el" - így van ez apajzsmirigyhormonokkal is, ugyanis a várandósság első hónapjaiban nem indul be a baba saját pajzsmirigyhormon-termelése. Ám mivel nagy szüksége van rájuk, így azokat a kismamától kapja. Amennyiben a magzat nem jut elegendő T3 és T4 hormonhoz, megnő az esélye a vetélésnek, a halvaszületésnek, a placenta leválásának, valamint a különböző fejlődési és idegrendszeri zavarok kialakulásának. Éppen ezért nagyon fontos, hogy az anyuka pajzsmirigy-ellátottsága megfelelő legyen, egyébként problémák léphetnek fel.

pajzsmirigy-alulműködés várandósság kismama
A pajzsmirigy-alulműködés kezelése nem ártalmas a magzatra, sőt. Fotó: Getty Images

Ha fény derül a bajra

Mivel a pajzsmirigy-alulműködés gyakran már a családtervezés időszakában problémákat okoz a sikertelen fogantatás miatt, legtöbbször még a pozitív teszt előtt kiderül a baj. "Amennyiben vérvétel útján kiderül a pajzsmirigy-alulműködés, úgy mihamarabb gyógyszeres terápiára van szükség, hogy a hiányzó hormonokat pótolni lehessen. Ez a kezelés egyáltalán nem ártalmas a magzatra, sőt kifejezetten szükséges a megfelelő fejlődéséhez. Érdemes továbbá tudni, hogy a terhesség előrehaladtával a TSH referencia értékei változnak, így az anyuka pajzsmirigy-funkcióit többször is vizsgálni kell, és ha indokolt, akkor a gyógyszer dózisán változtatni kell"- mondja dr. Békési Gábor.

Vitaminok és nyomelemek, amelyek segítik a pajzsmirigy megfelelő működését - részletek itt.

Mikor gyanakodjunk pajzsmirigy-alulműködésre?

Magyarországon egyelőre nem rutinszerű a pajzsmirigy vizsgálata a terhesség alatt, így érdemes az alábbi tünetekre felfigyelni, mivel gyakran ezek jelzik az alacsony hormonszintet:

  • fáradékonyság
  • csökkent hidegtűrés
  • súlygyarapodás
  • ödéma
  • székrekedés
  • álmosság.

A felsorolt tünetek a terhesség velejárói is lehetnek, így nehéz elkülöníteni őket a pajzsmirigy-alulműködéstől. Ha tartósabban ezeket tapasztaljuk, illetve ha a családunkban van pajzsmirigybeteg, úgy érdemes ellenőriztetni a pajzsmirigy funkciókat (TSH, T3, T4, ATPO).

Mire figyeljen a kismama, ha pajzsmirigybeteg?

A gyógyszer mindennapi bevételére mindenképpen figyelni kell, ahogy a rendszeres kontroll is. A kávé csökkenti a gyógyszer felszívódását, így ne kávéval vegyük be a gyógyszert (teljen el körülbelül 1 óra a kávézást követően). Konzultáljunk orvosunkkal, milyen várandós vitamint szedjünk (autoimmun pajzsmirigygyulladás esetén a jódtartalmú készítmények kerülendők).

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +33, +38 °C
Minimum: +15, +23 °C

Sok napsütés várható, a kevés gomolyfelhőből csapadék nem alakul ki. Már az éjszakák sem hoznak kellő felfrissülést, napközben pedig 35 fok körüli hőség várható, néhol 38 fok is lehet. Szerdán hőségre kell készülni, front nem érkezik. Egyre gyakoribbak az alvászavarok, napközben pedig sokan nyűgösek, idegesek a kialvatlanság miatt. Az időseket és a szívbetegeket nagy terhelés éri, de az egészséges szervezettel rendelkezők is nagy igénybevételre készüljenek. Fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata, a déli órákban lehetőség szerint javasolt árnyékos, hűvös helyre húzódni! A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)