Petefészekciszták: hormonzavar is okozhatja

A policisztás ovárium szindróma kialakulásának veszélyét hormonális zavarok is növelhetik.

A petefészekciszta több kóros állapot gyűjtőneve, hiszen több típusa is van. Ilyen például a PCOS (policisztás ovárium szindróma), melynek hátterében hormonzavar áll. Hogy pontosan milyen problémák okozzák a gondot, arról dr. Iványi Tibor, a Budai Endokrinközpont endokrinológusa beszélt.

Milyen laborvizsgálatok utalhatnak PCOS-re? A sok nőt érintő policisztás ovárium szindróma (PCOS) egy olyan kellemetlen tünetekkel járó, az egész szervezet működésére kiható állapot, amely akár meddőséget is okozhat. Érdemes tehát komolyan venni az esetlegesen megjelenő tüneteket.

Ciszták a petefészekben

A petefészekben létrejövő cisztáknak több típusuk is van, melyek közt vannak jó-és rosszindulatú elváltozások is. Léteznek a tüszőrepedés elmaradása miatt keletkezett funkcionális ciszták, daganatos petefészekciszták, organikus ciszták, továbbá savós cisztadenómák is.

A PCOS során kialakult kétoldali petefészekciszták a funkcionális ciszták csoportjába tartoznak. Kialakulásuk oka, hogy a felborult hormonális egyensúly miatt (az LH/FSH 1:1 aránya eltolódik) nem alakul ki domináns tüsző, ami megrepedhetne, így több kis ciszta keletkezik. Ráadásul nagyon gyakori, amikor PCOS esetén a tesztoszteron szintje is megnő, mely szintén negatív hatást gyakorol a tüszőérés-és repedés folyamatára.

A PCOS kialakulásának veszélyét hormonális zavarok is növelhetik. Fotó: Getty Images
A PCOS kialakulásának veszélyét hormonális zavarok is növelhetik. Fotó: Getty Images

Mivel a petefészek az érintett, ráadásul főleg nőgyógyászati tüneteket okoz, így sokan egyedül nőgyógyászhoz fordulnak, ám a probléma nem csupán nőgyógyászati, hanem endokrinológiai is, mivel hormonzavar miatt alakul ki, és a terápiája is arra irányul.

Gyakran társul túl magas inzulinszinttel is

A PCOS és az inzulinrezisztencia (IR) gyakran együtt jár, így az inzulinrezisztenciához vezető kórállapotot is egyidejűleg kezelni szükséges, mivel a magas inzulinszint könnyen felboríthatja a női/férfi nemi hormonok arányát. Az IR-t létrehozó kórállapot kezelése még azért is nagyon fontos, hogy megelőzzük a 2-es típusú cukorbetegség esetleges kialakulását.

A PCOS tünetei:

  • Menstruációs zavarok;
  • Meddőség/vetélés;
  • Hajhullás;
  • Nőknél jelentkező bajusz/szakáll;
  • Túlsúly;
  • Zsíros, pattanásos bőr;
  • Fokozott szőrnövekedés;

Ezek a vizsgálatok szükségesek

Amennyiben valaki tapasztalja a tüneteket, az ultrahangos vizsgálat mellett szüksége van ezen hormonok szintjének a meghatározására a menstruációs ciklus megfelelő időpontjaiban: ösztrogén, progeszteron, tesztoszteron, LH, FSH, inzulin, vércukor.

Dr. Iványi Tibor, a Budai Endokrinközpont endokrinológusa hozzátette, hogy mivel az állapot gyakran más hormonzavarokkal jár együtt, érdemes ellenőriztetni a prolaktin és a TSH mennyiségét is, mivel könnyen lehet, hogy a PCOS mellett hiperprolaktinémia vagy pajzsmirigybetegség is jelen van.

A PCOS során kialakuló ciszták, illetve a társuló tünetek és panaszok mérsékléséhez, illetve megszűntetéséhez a hormonszintek normalizálása szükséges. Ennek érdekében szükség van személyre szabott diétára, rendszeres mozgásra, valamint, ha indokolt, mindezek mellett gyógyszeres kezelésre is. Amennyiben az érintett nem kíván teherbe esni, úgy általábanfogamzásgátlótabletta szedését is felajánlja az orvos, ám ez csupán tüneti kezelésre szolgál.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +32, +37 °C
Minimum: +14, +22 °C

Nyugaton és északon lehet több a felhő, ott kis eséllyel zápor vagy zivatar is lehet, máshol viszont folytatódik a napos, száraz idő tikkasztó meleggel. Élénk délkeleti szél mellett 32, 37 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Kedden a hőség veszi igénybe a szervezetet. Az alvásproblémák mellett a fáradékonyság és a nyűgösség is nagyon gyakori. A szívbetegeket és az időseket különösen nagy terhelés éri, nekik mindenféle megerőltetés kerülendő! Sokan fejfájást is tapasztalhatnak. A déli órákban fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye, a tűző nap kerülendő! Fontos a rendszeres folyadékpótlás! A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)