Pajzsmirigygondok tünet nélkül

A pajzsmirigy a nyak elülső oldalán elhelyezkedő, hormontermelő szerv, mely komoly befolyást gyakorol szinte a teljes testre, hiszen hatással van többek között az anyagcsere folyamatokra, a testsúlyra, a hangulatra. Nem meglepő, hogy betegségei komoly gondokat okozhatnak, főleg, ha nem ismerjük fel időben azokat. A pajzsmirigy gyulladásos betegségeiről dr. Békési Gábor pajzsmirigy specialistát kérdeztük.

A pajzsmirigy gyulladásos problémái a szerv leggyakoribb betegségei közé tartoznak. Az állapot okozhat pajzsmirigy-megnagyobbodást, alul-illetve túlműködést is. Magát a gyulladásos állapotot három csoportba tudjuk elkülöníteni: akut, szubakut és krónikus formákra.

<strong>Akut pajzsmirigygyulladás</strong>

Ritkának számító kórkép, amikor a szövetekbe baktériumok jutnak be, és ez gyulladást okoz. A kórokozók a vérrel, a környező szövetekből, de akár a nyirok utakon keresztül is bejuthatnak. A mirigy fájdalmassá válik, megduzzad és a betegséget magas láz, illetve hidegrázás kíséri. Kezelése erőteljes antibiotikum kúrával oldható meg.

<strong>Szubakut pajzsmirigygyulladás</strong>

Két típusát különböztetjük meg: az egyik a csendes, limfocitás, szubakut pajzsmirigygyulladás, a másik a fájdalmas pajzsmirigygyulladás . Az utóbbi elváltozás oka ismeretlen, de valószínűleg vírusos eredetű. A tünetek között lázat, izom érzékenységet, pajzsmirigy duzzanatot és erős fájdalmat is találhatunk, melyek hirtelen jelentkeznek. A betegség kezdetben magasabb pajzsmirigyhormon szinttel jár a sérült szövetekből kiszabaduló hormonok miatt. Az idő előrehaladtával először normalizálódik a hormonszint, majd alacsony értékeket mutat a beteg. Később, ahogy a szövetek gyógyulnak, és a szerv működése helyreáll, a hormonszint is visszatér a normális mennyiséghez. Kezelése gyulladásgátlókkal, hormonterápiával történik.

A pajzsmirigygyulladásnak több változata is ismert

A szubakut limfocitás pajzsmirigygyulladás egy igen gyakori betegség, a szerv gyulladásos megbetegedéseinek fele ide tartozik. Tünetei igen enyhék, így sokszor nem is ismerik fel a betegséget. Fájdalmatlan pajzsmirigy megnagyobbodás kíséri, kezdetben magasabb, majd alacsony hormonszintekkel. A betegség spontán gyógyul, de a hormonváltozások miatt a folyamatos nyomon követés indokolt, mert tartós alulműködés maradhat vissza. Ebbe a körbe tartozik a viszonylag gyakran fellépő, szülés utáni pajzsmirigygyulladás.

<strong>Krónikus pajzsmirigy gyulladás</strong>

Ebbe a csoportba tartozik a Hashimito thyreoditis nevű kórkép, mely az egyik leggyakoribb pajzsmirigyzavar. A kialakulása genetikus okokra is visszavezethető, és lényegében egy autoimmun betegségről van szó. A test ellenanyagot, leggyakrabban úgynevezett aTg (anti-tireoglobulin) és aTPO (anti-tireoidea-peroxidáz) antitesteket kezd termelni, melyek megtámadják a pajzsmirigy szöveteit, aminek következtében alulműködés jön létre. A betegség kiváltó oka ismeretlen, így sajnos az oki kezelés sem megoldott, de hormonpótlással a betegek teljes életet élhetnek - mondja dr. Békési Gábor.

Furcsa tünetekkel is üzenhet a pajzsmirigy A pajzsmirigy rendellenes működésének vannak ma már jól ismert, jellegzetes tünetei. Vannak azonban kevésbé jellemző tünetek , amelyek előfordulásakor szintén érdemes ezt az apró, de igen fontos feladatokat ellátó szerv állapotát is ellenőrizni.

<strong>Orvosi kezelést igényel</strong>

A fent említett betegségek mindegyike orvosi felügyeletet igényel, még abban az esetben is, ha fennáll a spontán gyógyulás esélye. A hormonszint változásairól laborvizsgálattal lehet megbizonyosodni, és amennyiben a szerv alul-vagy túlműködése áll fenn, úgy kezelésre van szükség. Amennyiben az orvos indokoltnak látja, akkor a vérvételt pajzsmirigy UH, izotópos vizsgálat, valamint CT/MRI is kiegészítheti.

Forrás: Budai Endokrinközpont

)
Az ülőmunka veszélyei

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +14, +18 °C
Minimum: +1, +8 °C

Több órára kisüt a nap, majd délután nyugat felől elkezd megnövekedni a felhőzet. Napközben számottevő csapadék nem várható, de estétől egyre többfelé kell esőre, záporra készülni. Megélénkül a délire forduló szél, 14, 19 fok közötti maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Vasárnap nem jön front. Az előző napi fronthatás miatt azonban a fokozottan érzékenyek még mindig tapasztalhatnak vérnyomásproblémákat, illetve sokaknál a fejfájás sem szűnik meg teljesen. A napsütés javítja a hangulatot, a a kinti programoknak kedveznek a feltételek. Este, éjjel erős hidegfront érkezik! További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások: