Módszerek a vérnyomás emelésére

Bár leginkább a magas vérnyomásról lehet tudni, hogy kockázatos és kezelendő állapot, az alacsony vérnyomás is okozhat gondokat.

Dr. Kapocsi Judit, a Budai Kardioközpont magasvérnyomás és érkockázat specialistája az esetleges tünetekről és a kezelés szükségességéről beszélt.

Van, akinél csak felállásnál jelentkezik

A normál vérnyomás 120/80 plusz-mínusz 20 Hgmm: ami ez alatt van, az tekinthető alacsony vérnyomásnak , hipotóniának. Ez még nem feltétlenül kóros, lehet alkati adottság is, és sokan élnek vele panaszmentesen. Kórosan alacsony vérnyomás (pl. 90/60) mellett a betegnek jellemzően már panaszai vannak. Ilyen lehet például a megszédülés, a hányinger , a koncentrációs nehézség, az elmosódó látás, a hidegrázás. Sok embernél csak álló helyzetben jelentkeznek a tünetek, ezt poszturális (vagyis testhelyzettől függő) hipotóniának is nevezzük. Ilyenkor a gyors testhelyzet-változástól, például felállástól olyannyira leeshet a vérnyomás, hogy akár ájuláshoz is vezethet.

Az alacsony vérnyomás szédülést is okozhat
Az alacsony vérnyomás szédülést is okozhat

Természetes vérnyomásemelő módszerek

A legtöbb embernek nincs szüksége orvosi kezelésre alacsony vérnyomás miatt. Nekik is érdemes azonban ismerniük néhány módszert, amely megemelheti a vérnyomást.

Válasszunk sós ízeket!

A sóról köztudott, hogy emeli a vérnyomást, így - bár magasvérnyomás betegeknél kerülendő - alacsony értékek esetén beépíthetőek az étrendbe a sós fogások.

Kerüljük az alkoholos italokat!

Bár a jelentős mennyiségű ital emeli a vérnyomást, egy pohár bor picit lejjebb is viheti az értéket, így akik jellemzően alacsony vérnyomással élnek, csak megfontoltan kortyolgassanak!

Beszéljünk gyógyszerelésünkről orvossal!

Bizonyos gyógyszerek lejjebb vihetik a vérnyomást - ilyenek például egyes antidepresszánsok, vízhajtók -, ezért a gyógyszerelésünkről mindig tájékoztassuk a kardiológust!

Keresztezzük a lábunkat!

Ez az ülési pozíció enyhén emeli a vérnyomást, ezért is nem szabad vérnyomásméréskor így ülni. Szédülés és gyengeség esetén viszont beválhat.

Igyunk rendszeresen vizet!

A megfelelő vízfogyasztás kiegyensúlyozhatja a vérnyomást, így fontos rendszeresen kortyolni, még ha nem érzünk is szomjúságot.

Együnk gyakrabban kevesebbet!

A gyakori kis adagok megelőzhetik a vérnyomásesést, ugyanakkor főként idős magasvérnyomás betegeknél előfordul az evés utáni vérnyomáscsökkenés. Nekik étkezés után ajánlatos lefeküdni.

Mi okozhat alacsony vérnyomást? Részletekért kattintson !

Viseljünk kompressziós zoknit!

Ezek a zoknik némileg csökkentik a lábszárakban keringő vér mennyiségét, így máshová is több áramolhat. (Visszér-betegség esetén egyenesen kötelező a viselésük!)

Óvakodjunk a hirtelen pozícióváltásoktól!

A helyzetváltozásra bekövetkező hipotónia egyik lehetséges oka a baroreflex (a vérnyomást szabályozó mechanizmus) érzékenységének csökkenése. Ezt nevezzük orthostázisnak, amikor felálláskor lezuhan a vérnyomás, illetve lassabban emelkedik arra a kívánt mértékre, amely elégséges vérátáramlást biztosít a szervek számára.

Ne tartózkodjunk sokáig tűző napon - és meleg vízben!

A meleg még jobban kitágítja az ereket, vagyis még alacsonyabbá teszi a vérnyomást, ezért a meleg vizes fürdőkben, a kádban és a tűző napon is csak rövid ideig ajánlott ülni, állni.

Mikor forduljunk orvoshoz?

Ha az alacsony vérnyomás panaszt okoz, mindenképpen érdemes kivizsgáltatni, hiszen a hasonló tünetek mögött számos ok meghúzódhat. Ilyen lehet például egy rosszul összeállított diéta, a hosszúra nyúlt ágyban fekvés, bizonyos gyógyszerek, fertőzések.

"A kivizsgálás során kiderülhet, hogy 'csak' alkatilag jelentkezik alacsony vérnyomás, ami nem igényel gyógyszeres kezelést. Ilyenkor is érdemes azonban betartani az életmódbeli tanácsokat" - hangsúlyozza dr. Kapocsi Judit.

"Ugyanakkor előfordul, hogy az alacsony vérnyomás csupán tünete egy betegségnek, amely lehet például a mellékvese működési problémája vagy akár szívelégtelenség is. Ezekben az esetekben természetesen orvosi kezelés szükséges, amelynek megkezdésére éppen az ilyen tünetek hívhatják fel a figyelmet!"

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +30, +40 °C
Minimum: +16, +24 °C

Megnövekszik a felhőzet, de napos időszakok is lesznek. Egy hidegfront mentén délutántól nyugat felől egyre többfelé számíthatunk záporra, zivatarra. Keleten még marad a hőség. Megerősödik, helyenként viharossá fokozódk a délnyugati szél, a legmagasabb nappali hőmérséklet 30, 40 fok között alakul. Pénteken eleinte a hőség jelenti az igénybevételt, majd egy érkező hidegfront miatt fokozódik a terhelés. Erős fejfájás, migrén jelentkezhet, romolhat a keringési rendszer betegségeivel küzdők és a szívbetegek állapota. A kinti programok során az esernyőkre is szükség lehet. A légszennyezettség közepes, kissé csökken. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: